Θεραπείες που κάνουν buzz

  Φώτα, ενέσεις, ραδιοκύματα, δερματοσκόπια: μάθετε γιατί αυτές οι λέξεις γίνονται talk of the town λίγο πριν το καλοκαίρι.

  Φωτογράφιση: Thiemo Sander
  <p>Η ένεση για το προγούλι<br /> Το λίπος που συσσωρεύεται στο πιγούνι μπορεί να παρουσιαστεί και σε λεπτούς ανθρώπους, επομένως οφείλεται και σε γενετικούς παράγοντες. Σε περίπτωση που δεν χρειάζεται
  1 / 5

  Ένα κρεβάτι, μια ένεση, λίγη θερμότητα και είμαστε έτοιμες για παραλία; Οι φουτουριστικές συσκευές, όπως το κρεβάτι LightStim, που έχει εξοπλίσει αρκετά ιατρεία στις ΗΠΑ, είναι μια μικρή γεύση από τις νέες θεραπείες που αναμένονται και στην Ελλάδα με στόχο τη συνολική ανανέωση. Όταν ξαπλώνουμε σε αυτό, κόκκινο φως LED λούζει όλο το πρόσωπο και το σώμα, οι ινοβλάστες και το κολλαγόνο αρχίζουν να παράγονται εκ νέου, οι κουρασμένοι μύες πονούν λιγότερο. Την ίδια στιγμή, στην ιβηρική χερσόνησο οι γιατροί χρησιμοποιούν καθαρό δεσοξυχολικό οξύ, τον επόμενο εξολοθρευτή του λίπους, αυτή τη φορά στο διπλοσάγονο. Όσο για τη χαλάρωση στην κοιλιά ή τους γλουτούς που ταλαιπωρεί αρκετές από εμάς, οι ραδιοσυχνότητες μπαίνουν σε πολυχρηστικές συσκευές που προσφέρουν σύσφιγξη. Οι μέθοδοι, λοιπόν, εξελίσσονται και το πρόσωπο και το σώμα σμιλεύονται. Όμως ακόμη δεν είμαστε έτοιμες για την παραλία. Στο ιατρείο μάς περιμένει μέσα στο Μάιο το πιο σημαντικό τσεκάπ που οφείλουμε να κάνουμε στο δέρμα μας: η δερματοσκόπηση που στέλνει το μήνυμα ότι εκτός από σέξυ και fit, το πιο σημαντικό είναι να κυκλοφορούμε υγιείς. Αυτές είναι οι θεραπείες που προτείνουν οι γιατροί και κάνουν... buzz!

  Κάντε τη δερματοσκόπηση
  Τελικά να απέχουμε από τον ήλιο ή είμαστε ασφαλείς εφόσον φοράμε αντιηλιακό; Από τη μία χρειαζόμαστε τη φωτοσύνθεση της βιταμίνης D που αποδεικνύεται αντικαρκινική, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην καλή υγεία των οστών. Από την άλλη, από το 1980 έως σήμερα τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος έχουν τριπλασιαστεί. Τι κάνουμε λοιπόν; Σύμφωνα με τα καινούρια «σενάρια φωτοσύνθεσης» έχουμε την επιθυμητή σύνθεση της βιταμίνης D και πρόληψη της φωτογήρανσης με χρήση αντιηλιακού 30’ πριν από την έκθεση στον ήλιο. Αντίθετα, χωρίς προστασία, κινδυνεύουμε από έγκαυμα και καρκίνο του δέρματος. Όπως τονίζει ο δερματολόγος Αιμίλιος Λάλλας, Δρ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γ.γ. της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης: «Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός στον άνθρωπο και το μελάνωμα  ο πέμπτος και στα δύο φύλα, όμως ο ήλιος γίνεται επικίνδυνος όταν η έκθεση γίνεται λανθασμένα και ξεφεύγουμε από το μέτρο π.χ. είμαστε εκτεθειμένοι τις επικίνδυνες ώρες 12-4 που η φορά των ακτίνων είναι κάθετη. Έπειτα η συμπεριφορά του κόσμου πρέπει να αλλάξει και απέναντι στη χρήση του σολάριουμ. Επομένως τη μέγιστη σημασία έχουν η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, με την επίσκεψη στον ειδικό δερματολόγο μια φορά το χρόνο».

  Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει έλεγχο όλου του δέρματος με γυμνό μάτι συνδυαστικά με δερματοσκόπιο, ένα εργαλείο το οποίο αποκαλύπτει μορφολογικά κριτήρια που επιτρέπουν την έγκυρη διάγνωση. Όπως τονίζει ο κ. Λάλλας, η χαρτογράφηση ενδείκνυται για ομάδες υψηλού κινδύνου και είναι η ψηφιακή απεικόνιση των σπίλων με σκοπό την ετήσια παρακολούθησή τους (αν άλλαξαν χρώμα, μέγεθος, όρια κ.ά.). Η σύγχρονη τεχνολογία περιλαμβάνει ψηφιακή ολόσωμη απεικόνιση σπίλων, confocal microscopy (απεικόνιση ιστολογικών δομών), optimal coherence tomography (υπέρηχος δέρματος με οπτικές ίνες). Ωστόσο, στη δερματοσκόπηση επιλέξτε έναν έμπειρο γιατρό, γιατί προς το παρόν τη διάγνωση την κάνει εκείνος και όχι η συσκευή.

  facebook twitter Instagram