Το φαινόμενο botox

  Από τις γραμμές έκφρασης και τον υπερβολικό ιδρώτα μέχρι τις σύγχρονες εφαρμογές στην ψυχολογία ο δρόμος είναι μακρύς. Το ELLE εξετάζει με ποιον τρόπο η πιο διάσημη τοξίνη αλλάζει τα δεδομένα στην ιατρική.

  Κείμενο: Χαρά Μπουργάνη
  <p><strong>Παυσίπονο και αντικαταθλιπτικό;</strong><br /> Στο τμήμα πλαστικής χειρουργικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ben Gurion στο Ισραήλ μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη διενεργείται εδώ και μερικ
  1 / 5

  Ήταν η χρονιά που έπεσε το τείχος του Βερολίνου, έγινε η φοιτητική εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν στην Κίνα και η βελούδινη επανάσταση της Πράγας. Την ίδια περίοδο στην Αμερική παιζόταν η ταινία Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι. Τη χρονιά ορόσημο, το 1989, πήρε έγκριση και ένα φάρμακο που αρχικά προοριζόταν αποκλειστικά για τη θεραπεία του στραβισμού: η βοτουλινική τοξίνη. Σε λιγότερο από 30 χρόνια, το μπότοξ, όπως καθιερώθηκε να ονομάζεται (Botox λέγεται το σκεύασμα της εταιρείας Allergan), αναδείχθηκε στο απόλυτο όπλο που σβήνει τις ρυτίδες στο άνω πρόσωπο, χάρη στην ιδιότητά του να χαλαρώνει τους μυς ώστε να μη συσπώνται. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για μια ουσία που έχει αλλάξει την ιατρική, καθώς η λίστα με τις ενδείξεις του είναι μεγάλη: υπεριδρωσία, βλεφαρόσπασμος, σπαστικότητα, δυστονία (και τα δύο κινητικές διαταραχές με μυϊκές συσπάσεις), ημικρανία, υπερδραστήρια κύστη κ.ά.

  Οι νέες έρευνες δείχνουν ότι επιδρά και στους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, ενώ τα οφέλη του εξετάζονται και στο χρόνιο πόνο. «Είναι από τις πιο τοξικές ουσίες που γνωρίζουμε και ταυτόχρονα από τις πιο χρήσιμες τοξίνες που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή στην ιατρική» δήλωσε πρόσφατα ο Min Dong, ερευνητής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Το ELLE φέρνει στο φως μια καινούρια αδημοσίευτη έρευνα και εξηγεί γιατί κάποιοι θεωρούν ότι αναμένουμε ακόμα πολλά από το φάρμακο.

  facebook twitter Instagram