Ξένια Κούρτογλου: Ξέρει το δρόμο προς τη χαρά

  Η Founder & Managing Partner της Εταιρείας Focus Bari, Ξένια Κούρτογλου, μόλις κυκλοφόρησε το εγχειρίδιο καλής ζωής Η Καλύτερη Ευκαιρία είναι... Τώρα και το ELLE μίλησε μαζί της για την ικανότητα του να διεκδικεί κανείς την ευτυχία.

  Ξένια Κούρτογλου: Ξέρει το δρόμο προς τη χαρά

  Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας;
  Πρόκειται για μια έκδοση στον χώρο της προσωπικής ανάπτυξης, της αυτοβελτίωσης ή, όπως το κατηγοριοποιούν διεθνώς, ένα βιβλίο «self help». Αυτό που το διαφοροποιεί είναι πως προέρχεται από εμένα, μια γυναίκα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, ζει στην Ελλάδα τού σήμερα, κάτω από τις ίδιες συνθήκες με όλους. Είναι ένα βιβλίο που βασίζεται σε εξειδικευμένη μελέτη, γνώσεις και σε βιωμένη εμπειρία μέσα από πραγματικές ιστορίες και, το κυριότερο, όλα αυτά που προτείνω στο βιβλίο μου σαν «εργαλεία», που μπορούν από την επόμενη κιόλας μέρα να αλλάξουν τη ζωή μας, είναι πρακτικές που εξασκώ καθημερινά και φέρνουν αποτελέσματα!

  Η Καλύτερη ευκαιρία είναι ... Τώρα, αλλά πώς θα ορίζατε μια καλή ευκαιρία;
  Η ετυμολογία της λέξης «ευ» και «καιρός» το λέει από μόνη της: όταν είναι ευνοϊκός ο καιρός. Αλλά ο καιρός είναι ευνοϊκός ανάλογα με το τι θέλει να κάνει κανείς και αυτό μπορεί να διαφέρει:  δηλαδή όταν βρέχει, για κάποιους αυτός ο καιρός είναι ευνοϊκός και για κάποιους άλλους καταστροφικός. Όμως, για όλους τους ανθρώπους η μοναδική ευκαιρία να δράσουν προς οποιονδήποτε στόχο θέλουν να κατακτήσουν στη ζωή τους είναι στο «τώρα», καθώς το παρελθόν έχει φύγει ανεπιστρεπτί και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα.  

  Το μότο «ζήστε τη ζωή στο τώρα» πόσο δύσκολο και πόσο ουτοπικό μπορεί να μοιάζει σε μια καθημερινότητα που τρέχει για το αύριο και... κουτσαίνει μακριά από το χτες;
  Όπως ανέφερα και πιο πάνω, το χτες έχει φύγει ανεπιστρεπτί.  Έχει τελειώσει και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι αφενός μεν να το συνειδητοποιήσουμε και αφετέρου να πάρουμε όποιο πολύτιμο μάθημα κρύβει για εμάς, χωρίς να νιώθουμε πίκρες και ενοχές και, κυρίως, χωρίς να κουβαλάμε όλα αυτά τα «βαριά» συναισθήματα στο τώρα.  

  Ποιος πρέπει να διαβάσει αυτό το βιβλίο σήμερα;
  Οποιοσδήποτε άνθρωπος αισθάνεται την ανάγκη να αναζητήσει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να απολαύσει μια καλύτερη ζωή, γεμάτη πληρότητα και χαρά, πρόοδο και ευημερία σε όλους τους βασικούς τομείς της ζωής του: υγεία, επάγγελμα, οικονομικά, ερωτικός σύντροφος, σχέσεις, κ.λπ. Γιατί, τελικά, δεν υπάρχει όμορφη ζωή με εστίαση μόνο σε έναν τομέα, δηλαδή το να είναι κανείς πετυχημένος μόνο στα επαγγελματικά του ή/και στα οικονομικά του ή να είναι πολύ δημοφιλής και να έχει μεγάλη κοινωνική αναγνώριση. Αν ο άνθρωπος δεν έχει μια συνολικά ισορροπημένη ζωή και στις τρεις διαστάσεις του (νους, σώμα, ψυχή) ως κοινωνικό ον, δεν μπορεί να φτάσει σε πληρότητα, χαρά και ευημερία.

  Υπάρχουν οι απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα μέσα μας;
  Πιστεύω πως ναι. Το σημαντικό είναι να μπορέσει ο άνθρωπος, την κατάλληλη στιγμή στη ζωή του, να κάνει αυτή τη στροφή «προς τα μέσα», γιατί τότε θα ανακαλύψει πώς να ζει με α.γ.ά.π.η. Με τη δική μου ανάγνωση: Α-πό μέσα, Γ-ιατρεύομαι, Α-νακαλύπτω, Π-ροχωρώ, Η-γούμαι (καθώς όλοι είμαστε ηγέτες του εαυτού μας)! Κατά την άποψή μου αυτός είναι ένας «μονόδρομος αυτογνωσίας», ένα ταξίδι που, όσο το προχωράμε, μας εξελίσσει και διευρύνει συνεχώς προς μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Βλέπετε, για εμένα η ευτυχία είναι συνώνυμη της εξέλιξης, της προόδου.

  Ποιο είναι το πιο τοξικό συναίσθημα για έναν άνθρωπο σήμερα;
  Η μιζέρια, η απαισιοδοξία, η γκρίνια και η συνεχής αναζήτηση δικαιολογιών και επίρρηψης ευθυνών. Η πεποίθηση πως για την κατάστασή μας ευθύνονται όλοι οι άλλοι: από τους γονείς μας μέχρι την κυβέρνηση, τη χώρα, τις συνθήκες και την οικονομική κρίση. Αυτή η στάση είναι μια στάση θύματος και τοξικής αδυναμίας για κάθε άνθρωπο που, μέσα σε τέτοιες συναισθηματικές δονήσεις, θα παραμείνει αδρανής και παθητικός. Δεν θα έχει καμία πρόοδο στη ζωή του, πράγμα για το οποίο θα συνεχίσει τον φαύλο κύκλο της γκρίνιας, κ.ο.κ.  

  Αν μπορούσατε να δώσετε αυτό το βιβλίο σε πέντε διάσημους ανθρώπους, ποιοι θα ήταν αυτοί;
  Θα το έδινα σε εκείνους που επηρεάζουν τους άλλους σε μαζικό επίπεδο: σε καθηγητές, πολιτικούς, σε επικεφαλής των ΜΜΕ, σε καλλιτέχνες και αθλητές, έτσι ώστε να περάσουν το μήνυμα της ατομικής ευθύνης και της αυξημένης συνειδητότητας σε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούν, ειδικά σε νεότερους. Με αυτό τον τρόπο, με μεγαλύτερη ατομική ευθύνη, με περισσότερη εστίαση στο σύνολο ταυτόχρονα με το άτομο, θα μπορέσουμε να οραματιστούμε καλύτερες κοινωνίες, καλύτερες αγορές και, εν τέλει, μια καλύτερη χώρα.

  Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου υπάρχει η έκφραση «να αδράξουμε την ημέρα». 
  Φοβηθήκατε μήπως αυτό ακουστεί κλισέ;

  Όχι καθόλου, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα και μάλιστα ο τρόπος που περνάμε την κάθε μέρα μας καθορίζει το πώς θα περάσουμε την εβδομάδα, τον μήνα, τον χρόνο και τελικά τη ζωή μας!

  Διαλέξτε δύο προτάσεις από το βιβλίο που θα θέλατε να γίνουν viral;
  «Δεν έλκουμε αυτό που θέλουμε, έλκουμε αυτό που είμαστε»και «Το μέλλον δεν το φτιάχνουμε με υλικά του παρελθόντος».

  Και τι θα θέλατε να νιώσει ο αναγνώστης γυρνώντας την τελευταία σελίδα;
  Δύναμη και αυτοπεποίθηση, γιατί καταλαβαίνει πως η ζωή του είναι στα χέρια του και έχει εκείνος την επιλογή να την «πηγαίνει» και όχι να την αφήσει να «τον πηγαίνει».Πάθος και πίστη πως μπορεί να κυνηγήσει όλα του τα όνειρα και να τα πραγματοποιήσει. Χαρά και ενθουσιασμό, γιατί μέσα από το βιβλίο μπορεί να βρει μια πλειάδα «εργαλείων» και τρόπων να βελτιώνει τη ζωή του καθημερινά, ξεκινώντας πάντα από τον εσωτερικό του διάλογο.

  Το βιβλίο Η Καλύτερη Ευκαιρία είναι... Τώρα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. 

  facebook twitter Instagram