5 τροφές που μας προστατεύουν από τον ήλιο

    Η λύση για να προφυλαχθούμε αποτελεσματικά από τη UV ακτινοβολία δεν βρίσκεται μόνο στις θαυματουργές καλλυντικές συνθέσεις, αλλά και στα... ράφια του σουπερμάρκετ. Τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει, δείτε πώς πρέπει να διαμορφώσετε τη διατροφή σας.

    Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω και απολαύστε αμέριμνοι τη βόλτα σας στην παραλία:

    Ψάρια: Επενδύστε σε λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα με αντιφλεγμονώδη δράση. Σύμφωνα με έρευνες, η τακτική κατανάλωσή τους βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

    Σοκολάτα: Μπορείτε να την καταναλώνετε χωρίς ενοχές (μην το παρακάνετε όμως) αφού είναι πλούσια σε ωφέλιμα φλαβονοειδή. Μάλιστα, η μαύρη σοκολάτα περιέχει 8 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά ακόμη και από τις φράουλες.

    Σταυρανθή: Λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι κ.ά. Δεν έχουν μόνο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αλλά προστατεύουν και από τον καρκίνο του δέρματος.

    Πράσινα λαχανικά: Σπανάκι, σέσκουλο, βότανα, μαϊντανός, βασιλικός, μαρούλι και άλλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που μάχονται τις ελεύθερες ρίζες, ενώ θεωρούνται άριστη πηγή καροτενοειδών και πολυφαινολών που αποτελούν φυσική ασπίδα κατά της ακτινοβολίας UV.

    Πιπεριές: Προτιμήστε τις κόκκινες. Γιατί; Επειδή έχουν λυκοπένιο, μια φυσική χρωστική ουσία (θα τη βρείτε και στις ντομάτες) που, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, προφυλάσσει από ερεθισμούς που οφείλονται στις υπεριώδεις ακτίνες, όπως το ερύθημα. Επιπλέον η β-καροτίνη (καροτενοειδές που βρίσκεται όχι μόνο στα κόκκινα φρούτα και λαχανικά αλλά και στα πορτοκαλί) μειώνει τις πιθανότητες σοβαρών ηλιακών εγκαυμάτων.

    facebook twitter Instagram