Οι τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση

    Μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι τα συναισθήματα συνδέονται κυρίως με τον εγκέφαλο, όπου εκκρίνονται νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη. Ήταν μεγάλη στιγμή για τους επιστήμονες όταν ανακάλυψαν ότι το έντερο διαθέτει δικό του νευρικό σύστημα, παράγονται και εκεί νευροδιαβιβαστές και ένας «άξονας» συνδέει αυτά τα δύο όργανα.

    Οι τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση

    Στο εστιατόριο Serotonin (serotonindealer.com) στη Μελβούρνη της Αυστραλίας προτείνουν στους πελάτες να τους σερβίρουν το γεύμα σε καλάθια ώστε να απολαύσουν το πικνίκ τους στο διπλανό πάρκο. Τα πιάτα που θα βρει κάποιος εκεί θεωρούνται θρεπτικές βόμβες, π.χ., αυγά ποσέ με κινόα και πολύχρωμα λαχανικά. Γιατί η καλή διάθεση περνάει και από το στομάχι. Η διατροφολόγος-διαιτολόγος Κατερίνα Πασχαλίδου εξηγεί τι αξίζει να προσθέσουμε στο μενού μας και γιατί:

    Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Πρόκειται για τις Β1, Β3-νιασίνη, Β5, Β6, Β9-φολικό οξύ, Β12. Θα τις βρούμε σε πηγές όπως: κρέας, ψάρια, ξηροί καρποί, δημητριακά, ψωμί ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά, μαγιά μπίρας, αυγά και γαλακτοκομικά. «Αυτές οι βιταμίνες σχετίζονται με την υγεία του νευρικού μας συστήματος. Όταν έχουμε ανεπάρκεια, τα συμπτώματα είναι κόπωση, κακή διάθεση, νευρικότητα κ.ά.». Όταν υπάρχουν στον οργανισμό μας σε φυσιολογικά επίπεδα η ενέργεια και η αισιοδοξία μάς κατακλύζουν.

    Βιταμίνη D: «Φαίνεται να επηρεάζει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης που χαρίζουν ενέργεια και θέτουν τον οργανισμό σε εγρήγορση» εξηγεί η ειδικός. Πλούσιες πηγές είναι τα εξής: λιπαρά ψάρια, μουρουνέλαιο, βοδινό συκώτι, κρόκος αυγού, γαλακτοκομικά, μανιτάρια και εμπλουτισμένα τρόφιμα (γαλακτοκομικά, μαργαρίνη με βιταμίνη D κ.ά.). Ας μην ξεχνάμε και την ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο τις πιο «ασφαλείς» ώρες (πριν από τις 10 το πρωί ή μετά τις 5 το απόγευμα) για 10', καθώς χάρη σε αυτήν το σώμα μπορεί να τη συνθέσει μόνο του.

    Ω-3 λιπαρά οξέα: «Συμβάλλουν στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου. Έρευνες δείχνουν πως τα ω-3 λιπαρά παίζουν ρόλο στην καλή ψυχολογία και μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και στην κατάθλιψη». Ποντάρετε σε λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλες, σκουμπρί κ.ά.), λιναρόσπορο, καρύδια, φουντούκια, όσπρια, σπανάκι, μπρόκολο κ.ά.

    Σύνθετοι υδατάνθρακες: «Προκαλούν αίσθημα κορεσμού και δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Υποκινούν τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη σεροτονίνη, δηλαδή τον νευροδιαβιβαστή που ευθύνεται για τη βελτίωση της διάθεσης». Σύνθετους υδατάνθρακες βρίσκουμε στις φυτικές ίνες, δηλαδή σε προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς.

    Αμινοξέα: «Το αμινοξύ τρυπτοφάνη αποτελεί πρόδρομο μόριο της σεροτονίνης και το αμινοξύ τυροσίνη των ορμονών ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη» αναφέρει η διατροφολόγος. Τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη και τυροσίνη είναι: κοτόπουλο, λιπαρά ψάρια, φασόλια, καστανό ρύζι, αυγά, όσπρια, μανιτάρια, ντομάτα, κουνουπίδι, σπανάκι, μπρόκολο, πατάτα, κολοκύθα, γαλακτοκομικά, κακάο, ξηροί καρποί, σουσάμι, ανανάς, μπανάνα, αβοκάντο.  

    Σελήνιο: «Η ουσία προστατεύει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, ενώ χαμηλά επίπεδά της  στο αίμα σχετίζονται με την εμφάνιση κακής διάθεσης, άγχους και κατάθλιψης». Ποντάρετε σε όσπρια, κρέας, θαλασσινά, ψάρια, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής άλεσης.

    Μαγνήσιο: Το βρίσκουμε σε ξηρούς καρπούς, μπανάνα, σύκο, κακάο, σπανάκι, μπρόκολο, παντζάρι και ταχίνι και παίζει ρόλο στην ισορροπία της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης.

    facebook twitter Instagram