Χάπια αδυνατίσματος: Από το πράσινο τσάι στα...όστρακα

  Ποιες ουσίες είναι πιο δραστικές; Είναι απολύτως ασφαλή τα συμπληρώματα; Μπορούμε να τα πάρουμε και μόνοι μας; Οι ειδικοί απαντούν σε όσα θέλουμε να ξέρουμε όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος. 

  Κείμενο: Χαρά Μπουργάνη, φωτογράφιση: Mario Sierra
  <p><strong>Να πάρω συμπληρώματα;</strong><br /> Ο καλύτερος τρόπος για να δώσουμε στον οργανισμό μας τα θρεπτικά συστατικά είναι το φαγητό. Όμως όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε συχνά η δίαιτα είναι υποθε
  <p><strong>Ποιοι συνδυασμοί είναι αποτελεσματικοί;</strong><br /> Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες εξαίρουν τη σημασία των προβιοτικών στη διατροφή μας. Εξάλλου, η καλή λειτουργία του εντέρου βοηθά
  3 / 4

  Ποιες είναι οι πιο δραστικές ουσίες;
  Όπως αναφέρει η Μαρία Ψωμά «σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το πράσινο τσάι με τις επιγαλοκατεχίνες είναι πολύ αποτελεσματικό στην καύση λίπους, ενώ το CLA συμβάλλει στην απώλεια κοιλιακού λίπους. Από εκεί και πέρα δεν είναι όλα τα σκευάσματα με τις ουσίες αυτές εξίσου αποτελεσματικά και εξαρτάται σε τι μορφή είναι τα συστατικά. Για παράδειγμα, προτιμούμε σταθεροποιημένη μορφή της βιταμίνης C, την ουμπικινόλη που είναι η βιοδιαθέσιμη μορφή του Q10, τη βιταμίνη Α σε λιποσωμιακή μορφή. Επίσης δεν δίνουμε ίδιες ουσίες σε όλους. Σε κάποια γυναίκα που θέλει να αδυνατίσει και μετά να τεκνοποιήσει ιδανικά το συμπλήρωμα πρέπει να έχει και φολλικό οξύ». Σε κάθε περίπτωση, η ειδικός τονίζει να μην αγοράζουμε σκευάσματα από το διαδίκτυο και να προσέχουμε να έχουν έγκριση από τον ΕΟΦ.

  Θα αδυνατίσω μόνο με τα χάπια;
  «Δεν ισχύει ότι θα πάρεις το μαγικό χάπι και θα χάσεις βάρος. Τα χάπια λειτουργούν επικουρικά με διατροφή και γυμναστική. Δεν αντικαθιστούν τη διατροφή. Επίσης πρέπει να κάνουμε παύσεις, να μετράμε το ποσοστό λίπους και μετά να βλέπουμε αν θα συνεχίσουμε τη χορήγησή τους και αν θα προσαρμόσουμε το διαιτολόγιο ή όχι» επισημαίνει η Δρ Ψωμά.

  Η τάση στα συμπληρώματα
  Όπως αναφέρει η Έρρικα Παπαβενετίου, γενικός γιατρός, ομοιοπαθητικός: «Μαγικά χάπια δεν υπάρχουν. Μέχρι πρότινος είχε θεωρηθεί κάποιου είδους «λύση» στην Ιατρική της παχυσαρκίας η συνταγογράφηση σκευασμάτων που δρουν στο πεπτικό σύστημα και εμποδίζουν την απορρόφηση του λίπους ή κόβουν την πείνα, αλλά και αυτό σιγά σιγά καταρρίπτεται και επιλέγονται πιο φυσικές μέθοδοι σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση».

  facebook twitter Instagram