Ας ξεκινήσει το πάρτι

Ας ξεκινήσει το πάρτι

Φέτος το ELLE κλείνει τα 30 του χρόνια! Τέτοια εποχή, το 1988, μια ομάδα ετοιμαζόταν να φέρει κάτι πολύ φρέσκο στην Ελλάδα. Άνθρωποι αξιόλογοι, που ένωναν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν όχι απλώς ένα περιοδικό μόδας, αλλά μια νέα οπτική, έναν καινούριο τρόπο να βλέπεις τη θηλυκότητα, τον εαυτό σου, την ίδια τη ζωή. Είχα την τύχη να μπω από πολύ νωρίς σε αυτή την ομάδα, να εκπαιδευτώ στη δημιουργική τρέλα του ELLE, να αλλάξω ματιά, να μυρίσω αυτό το «νέο», που όμοιό του δεν υπήρχε στην αγορά.

Το καινούριο περιοδικό έφερε δύο διαφορετικά πράγματα: Το πρώτο ήταν το κοσμοπολίτικο στοιχείο. Μέχρι τότε, όλα τα περιοδικά είχαν μια αυστηρά ελληνική ματιά. Τo ELLE ήρθε με άλλον αέρα. Ο τρόπος που γινόταν το styling, το στήσιμο, το χτένισμα και το μακιγιάζ των μοντέλων, αλλά κυρίως το attitude, αποσκοπούσε να αναδείξει το δεύτερο και σημαντικότερο στοιχείο, που είναι το «DNA» του ELLE, το προσωπικό στυλ. Δηλαδή η σημασία του να παραμείνεις αυτό που είσαι, να το αγαπήσεις, να βγάλεις τον δημιουργό που έχεις μέσα σου και να καλλιεργήσεις όλη σου την ύπαρξη, εσωτερικά και εξωτερικά. Δεν είναι η τιμή ούτε η ετικέτα του ρούχου που θα σε κάνει να το επιλέξεις, αλλά το αν αναδεικνύει την προσωπικότητά σου, αν σου πηγαίνει, αν κάθεται σαν δεύτερο δέρμα πάνω σου. Γι’ αυτόν το λόγο, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα γυναικεία περιοδικά πολυτελείας το concept ήταν ότι η μόδα είναι status ή το όπλο για να χτίσεις το image σου, η βασική ιδέα στο ELLE ήταν να βγάζεις μέσα από την εικόνα σου ό,τι καλύτερο διαθέτεις. Το προσωπικό στυλ του κάθε ανθρώπου είναι ζωντανό, εξελίσσεται στον χρόνο, έχει μια ελευθερία, όπως όλα τα δημιουργικά πράγματα. Δεν είναι μια στολή που τη φοράς και τελειώνεις, είναι ένας καμβάς που τον δουλεύεις λίγο λίγο, όπως ένας ζωγράφος το έργο του. Με όλες εσάς εξελιχθήκαμε και πειραματιστήκαμε μαζί, εμείς εμπνεύσαμε εσάς κι εσείς εμάς. Κι όλο αυτό, στα καλά χρόνια της ευημερίας, ήταν ένα ευφάνταστο και διασκεδαστικό παιχνίδι. Μέσα στην κρίση, όμως, που τα σάρωσε όλα και τσάκισε τις ζωές πολλών, αυτό το παιχνίδι του προσωπικού στυλ και η δημιουργικότητά του έγιναν το αντίδοτο στα δύσκολα. Η μικρή πολυτέλεια που σε κρατάει σε μια κανονικότητα. Ωστόσο, όταν έχεις καταφέρει να επιβιώσεις μέσα σε τόσο μεγάλες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, νιώθεις όσο ποτέ την ανάγκη να το γιορτάσεις.

Έτσι, φέτος, ξεκινάμε το πάρτι νωρίς και θα το κρατήσουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σε κάθε τεύχος, στην τελευταία σελίδα, θα θυμόμαστε μερικές από τις πιο δυνατές μας στιγμές και θα τις μοιραζόμαστε μαζί σας, μετρώντας αντίστροφα μέχρι να σβήσουμε τα 30 κεράκια, με πολλές εκπλήξεις. Όχι με νοσταλγία ούτε με τη μελαγχολία των γενεθλίων. Έτσι κι αλλιώς, σε αυτή τη δουλειά δεν προλαβαίνεις να μελαγχολήσεις. Τα πάντα τρέχουν τόσο γρήγορα, ειδικά σε μια μεταβατική περίοδο σαν αυτή που ζούμε την τελευταία δεκαετία, όπου όλα περνούν με γρήγορο ρυθμό στην digital εποχή. Η πρόκληση δεν είναι μόνο το περιοδικό, είναι το ELLE.gr και τα social media του. Η εποχή που έχει ήδη ξεκινήσει είναι τόσο συναρπαστική, που σε κάνει να γίνεσαι νέος ξανά! Κάτι συμβαίνει, σχεδόν μαγικό, με τις συνάψεις του εγκεφάλου και η τεχνολογία σε ωθεί να βλέπεις ακόμη και τα πράγματα που ξέρεις καλά με νέο μάτι. Κάθε μέρα, εντύπως ή digital, απολαμβάνουμε τη βόλτα μας εκεί έξω μαζί σας. Aπολαμβάνουμε να γράφουμε γι’ αυτά που μας φτιάχνουν, γι’ αυτά που μας χαλάνε, να βρίσκουμε λύσεις, να γινόμαστε καλύτεροι. Να μιλάμε χωρίς κόμπλεξ για γόβες και βιβλία, για μόδα και πολιτική, για την κατάθλιψη και τη χαρά της ζωής, για τη γιόγκα και την επιστήμη, για την κουλτούρα και το lifestyle, για τα ρούχα αλλά και για την ηθική γύμνια αυτού του κόσμου, που καμιά φορά σε αφήνει άφωνη. Χωρίς να βάζουμε το μυαλό μας σε κουτάκια. Χωρίς μισογυνικούς περιορισμούς. Θα κάνουμε όσες δημιουργικές πιρουέτες γουστάρουμε ανάμεσα σε αυτό που κάποιοι (ύποπτα) βαφτίζουν όπως τους βολεύει -βαρύ ή ελαφρύ-, και θα μοιραζόμαστε όσα μας απασχολούν χωρίς ενοχές, γιατί έτσι είμαστε οι γυναίκες: πολύπλοκες, πολυδιάστατες, καμιά φορά εμμονικές σε σημείο τρέλας, ονειροπόλες αλλά αθεράπευτα ο εαυτός μας. Στο ELLE αυτή τη γυναίκα θέλουμε να υπηρετούμε. Το σλόγκαν ήταν, είναι και θα είναι μόνο αυτό: Γίνε αυτό που είσαι, παίξε με τις εμμονές σου, βρες τους έρωτές σου, χτίσε το στυλ σου πάνω σε ό,τι εκφράζει το ένα και μοναδικό πλάσμα που είσαι. Έτσι, δεν θα σε κοπιάρει ποτέ κανείς. Γιατί κανείς δεν μπορεί να μπει στο μυαλό σου. Άσε που το μυαλό σου θα σε κρατά πάντα δημιουργική για να επανεφευρίσκεις διαρκώς... εσένα. Κι αυτή η δημιουργικότητα είναι και το αντίδοτο για όλα. Δοκιμασμένο μυστικό.

Φλώρα Τζημάκα
ftzimaka@alphamag.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

facebook twitter Instagram