Eating the Goober: To ελληνικό urban brand που σέβεται το περιβάλλον και το προσωπικό στυλ

Οι creators του label Eating The Goober, υποψήφιο στις κατηγορίες «WomensWear Designer» και «Fashion Innovation» της διοργάνωσης ELLE Fashion Young Talents Awards, μίλησαν μαζί μας για όλα όσα τους εμπνέουν, τις προκλήσεις του design και για τη σημασία του να είσαι αυθεντικός στις αξίες σου όταν θέλεις πραγματικά να ξεχωρίσεις.

Elle 12 Δεκ. 19
Eating the Goober: To ελληνικό urban brand που σέβεται το περιβάλλον και το προσωπικό στυλ

Πέτρα-Ψαλίδι-Χαρτί, το παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων, γίνεται το παιχνίδι πάνω στο οποίο πάτησαν οι Σταμάτης Γκίνης και Βίκυ Μουδήλου, creators του label Eating the Goober για την συλλογή Fall/Winter 2019. Με μότο «Η ζωή είναι γεμάτη βαρετά πράγματα, μην αφήνεις τα ρούχα σου να είναι ένα από αυτά, μας εισάγουν κατευθείαν στην φιλοσοφία τους, το διαφορετικό στυλ τους και όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν το brand τους edgy, επίκαιρο αλλά και διαχρονικό. Εμείς τους συναντήσαμε με αφορμή την υποψηφιότητά τους στα ELLE Fashion Young Talents Awards και τις κατηγορίες «WomensWear Designer» και «Fashion Innovation» και εξερευνήσαμε μαζί τους το ταξίδι τους στον κόσμο της slow fashion.

Ποιο είναι αυτό το στοιχείο που κάνει το brand Eating the Goober να ξεχωρίζει;

Το γεγονός πως μπορούμε να συνδυάζουμε: πρωτότυπα σχέδια, ιδιαίτερη αισθητική, conceptual orientation, καινοτόμες ιδέες, καλή ποιότητα υφασμάτων και ραφών, οικολογική συνείδηση και -όπως υπονοεί και η ιστορία που κρύβεται πίσω από το όνομά μας- διάθεση για συνεχή εξέλιξη.

Μοιραστείτε μαζί μας την πηγή της έμπνευσής σας πίσω από την δημιουργία της τελευταίας κολεξιόν του brand Eating the Goober.

Πέτρα- Ψαλίδι- Χαρτί
Είμαι πέτρα: «Έχω διάρκεια, σταθερότητα, επιμονή, αντοχή. Εξελίσσομαι μέσα από την σταθερότητά μου. Είμαι πάντα εδώ, κομμάτι της φύσης από σάρκα και οστά. Ξέρεις που θα με βρεις. Είμαι γη. Είμαι το σώμα μου».
Είμαι ψαλίδι: «Είμαι κοφτερή, δημιουργική και ασταμάτητη. Ότι δεν μ’ αρέσει το αλλάζω, ή τουλάχιστον προσπαθώ. Έχω κοφτερό μυαλό και αιχμηρό λόγο αν χρειαστεί. Είμαι έτοιμη να κόψω τους περιορισμούς μου. Δημιουργώ το φρέσκο, εκφράζομαι ελεύθερα. Με ψαλιδιές πετάω. Είμαι το μυαλό μου».
Είμαι χαρτί: «Δεν με πειράζει να τσαλακώνομαι. Ούτε να αλλάζω με ενοχλεί. Αλίμονο αν έμενα πάντα η ίδια. Και αλλάζω και ανακυκλώνομαι και ζαρώνω και ωριμάζω. Είμαι ζωντανή και αναπνέω. Έχω την ωριμότητα να θέτω τους περιορισμούς μου. Μπορώ να σε αγκαλιάσω, να σε τυλίξω, να σε αισθανθώ, να σε αγαπήσω, να ανοίξω να διαβάσεις μέσα μου. Είμαι η ψυχή μου».
Είμαι και τα 3 μαζί: «Είμαι παιδικό παιχνίδι. Η πέτρα μπορεί να σπάσει το ψαλίδι, το ψαλίδι να κόψει το χαρτί και το χαρτί να τυλίξει την πέτρα. Ποιος κερδίζει τελικά; Κανείς ή όλοι; Είμαι πανέτοιμη να υποδεχτώ αυτόν τον χειμώνα. Μπορώ να αλλάζω κάθε φορά και να γίνομαι κάτι άλλο. Αυτή είναι η μαγεία μου».

Εκτός από τις εποχικές συλλογές το Eating the Goober διαθέτει και μία μόνιμη συλλογή που ονομάζεται 12 Months Basics και αποτελείται από βαμβακερά πουκάμισα σε μαύρο και άσπρο χρώμα που μπορούν να φορεθούν χειμώνα και καλοκαίρι.

Τα key-pieces της τελευταίας κολεξιόν που πρέπει να προσθέσουμε στην γκαρνταρόμπα μας;

Κάτι από πέτρα: Design Βράχος, Ημίπαλτο 100% μάλλινο (με φόδρα από βισκόζη) με αποσπώμενα μανίκια / γάντια.
Κάτι από ψαλίδι: Design: Ψαλιδιά- Πουκάμισο 100% βαμβακερό με γιακά στην πλάτη.
Κάτι από χαρτί: Design: Χαρτοκατασκευή- Πολυμορφικό φόρεμα 100% tencel με αποσπώμενα μανίκια.

Ποιες τάσεις της μόδας ή καλλιτεχνικά κινήματα σας έχουν επηρεάσει μέχρι τώρα;

Η τάση της μόδας που μας έχει επηρεάσει είναι η βιώσιμη και ηθική μόδα. Στην ουσία το sustainability εκτός από τάση αποτελεί για εμάς και ανάγκη. Τα καλλιτεχνικά κινήματα είναι ο σουρεαλισμός και το Bauhaus. Όπως ο σουρεαλισμός χρησιμοποιεί ρεαλιστικά στοιχεία για να κάνει συνθέσεις πέρα από την κοινά αποδεκτή λογική, έτσι και εμείς χρησιμοποιούμε κλασικά μοτίβα (π.χ το κλασικό αντρικό πουκάμισο) και αλλάζουμε τη θέση των πραγμάτων (γιακάδων, μανσετών, μανικιών κλπ). Οι γεωμετρικές φόρμες, τα κοψίματα και οι όγκοι των σχεδίων μας είναι σαφώς επηρεασμένα από το Bauhaus.

Με ποια υλικά επιλέγετε να δουλεύετε περισσότερο στις συλλογές σας και γιατί;

Δουλεύουμε πολύ με tencel, modal, κούπρο, μαλλί, βαμβάκι, βισκόζη και δεν χρησιμοποιούμε πλέον σύμμεικτα με συνθετικά γιατί υποστηρίζουμε την βιώσιμη μόδα. Επίσης εκφράζουμε τον σεβασμό μας σε όλα τα ζωντανά πλάσματα μη χρησιμοποιώντας ζωικό δέρμα και μετάξι. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει χώρος για συνεχή εξέλιξη και προσπαθούμε κάθε βήμα που κάνουμε να κινείται σε αυτό το μονοπάτι.

Για τα σανδάλια μας «Ethical Magic Sliders» (κατηγορία «Fashion Innovation»), κάνουμε αναβαθμιστική ανακύκλωση (upcycling) χρησιμοποιώντας λάστιχα αυτοκινήτων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στην αυτοκινητοβιομηχανία γιατί είναι ελαττωματικά, καθώς και ανακυκλωμένες σαμπρέλες μοτοσυκλετών, σε συνδυασμό με φελλό και καουτσούκ. Για τα ανταλλακτικά τους (τα σανδάλια μας μπορούν να μεταμορφωθούν αλλάζοντας το πάνω μέρος τους και αγοράζοντας ξεχωριστά τα ανταλλακτικά) χρησιμοποιούμε φελλό, ρετάλια υφασμάτων, ρετάλια από συνθετικό γκαζόν και πολλά άλλα.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένας νέος δημιουργός στο χώρο της ελληνικής μόδας;

Σίγουρα το οικονομικό, η εξεύρεση καλών συνεργατών και υφασμάτων, η πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες. Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς που πλέον δεν χρησιμοποιούμε συνθετικά υφάσματα με elastane ή polyester είναι φυσικά η αναζήτηση υφασμάτων. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές επιλογές οικολογικών πανιών, με αποτέλεσμα οι σχεδιαστές που επιλέγουν να βαδίσουν το μονοπάτι της βιωσιμότητας να περιορίζονται πάρα πολύ.

Μπορείτε να θυμηθείτε την πιο σημαντική στιγμή στη διάρκεια της πορείας σας που σας έδωσε ακόμα περισσότερη δύναμη να συνεχίσετε;

Σίγουρα το γεγονός ότι κερδίσαμε το βραβείο «Etsy Global Design Award» στην κατηγορία «Earth-Friendly». Η διάκριση αυτή ήταν μεγάλη τιμή για το brand μας, καθώς η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από ένα πάνελ αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων στον χώρο της μόδας και του design στην Αμερική (Garance Doré συγγραφέας και καλλιτέχνης, Anavila Misra fashion designer, Dan Levy συγγραφέας και ηθοποιός, Joe Zee style expert, Holly Becker décor expert, Dayna Isom Johnson Etsy Trend Expert, Sophie Robinson Interiors expert ) και οι συμμετοχές ήταν χιλιάδες παγκοσμίως. Όταν διαβάσαμε τα ονόματά μας ακόμα και στην Washington Post αισθανθήκαμε περήφανοι και πήραμε τεράστια δύναμη.

Πώς θέλετε να νιώθει μια γυναίκα που φορά τις δημιουργίες σας;

H γυναίκα του «Eating the Goober» εκπέμπει δυναμισμό και ευαισθησία μαζί. Είναι μια artistic ενδιαφέρουσα αστική φιγούρα, μια γυναίκα doer που δημιουργεί, επηρεάζει, εμπνέει και εξελίσσεται , παράλληλα όμως με ευαισθησίες ανθρώπινες, ενσυναίσθηση και καλοσύνη.
Έτσι ακριβώς θέλουμε και να νιώθει.

5 χαρακτηριστικά που περιγράφουν την αισθητική του brand Eating the Goober;

Minimal, μοντέρνα, artistic, ανδρόγυνο, urban.

Ακολουθείτε τα trends ή προτιμάτε μια πιο διαχρονική προσέγγιση μέσα από τις συλλογές σας;

Πάντα ενημερωνόμαστε για τις τάσεις, όμως δεν θα μπορούσαμε να υποστηρίζουμε την sustainable φιλοσοφία αν δεν ήμασταν και υπέρμαχοι του slow fashion. Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε πως χρησιμοποιούμε τα trends της εποχής για να φτιάξουμε ρούχα που θα μπορούμε να τα φορέσουμε για πολλά χρόνια.

Αν πρέπει να αποκτήσουμε ένα μόνο κομμάτι από την τελευταία σας συλλογή, ποιο μας προτείνετε;

Θα προτείναμε το μάλλινο πανωφόρι σε χρώμα σκούρας μέντας με το όνομα “Βράχος”. Το ύφασμα είναι ελαφρύ αλλά παράλληλα ζεστό (100% μαλλί). Είναι κομψό και βγάζει μια πολυτέλεια αλλά παράλληλα έχει σχεδιαστική άποψη και μια τρέλα. Τέλος το γεγονός ότι τα μανίκια / γάντια αποσπώνται, δίνει την δυνατότητα στην γυναίκα να το φορέσει με περισσότερους από έναν τρόπους.

Πώς θα περιγράφατε το προσωπικό σας στυλ με λίγα λόγια;

Βίκυ Μουδήλου: το προσωπικό μου στυλ μοιάζει πολύ με το στυλ του Eating the Goober. Μου αρέσουν τα πολυμορφικά ρούχα που σου δίνουν την δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσεις για περισσότερες από μία περιστάσεις, (π.χ. στο γραφείο το πρωί αλλά και σε βραδινή έξοδο φορώντας το ένδυμα με άλλο τρόπο). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επινοήθηκαν και τα «Ηθικά, Μαγικά Σανδάλια» μας, από την ανάγκη να πηγαίνω διακοπές χωρίς να κουβαλάω πολλά μεν, με δεκάδες επιλογές δε.

Σταμάτης Γκίνης: Μου αρέσει το casual, urban look. Έχω αδυναμία στα Tshirs με artistic prints, στα jeans και επιλέγω και κάποια κλασικά κομμάτια.

Που μπορούμε να βρούμε το brand σας;

Σε επιλεγμένα καταστήματα και στο eshop μας www.eatingthegoober.com

Καταστήματα:

ΑΘΗΝΑ
-A Future Perfect & Friends
Πραξιτέλους 23 , Σύνταγμα

-NOBLE
Απόλλωνος 12, Σύνταγμα

-TAF, The Art Foundation
Νορμανού 5, Μοναστηράκι

-TUBE
Σόλωνος 114, Αθήνα

Venia Mitropanou (μόνο σανδάλια)
Λεμπέση 8, Ακρόπολη

ΧΟΛΑΡΓΟΣ

-Κλιπ
Περικλέους 56 , Χολαργός

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
-Ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς – Μελίτων Σιθωνία, 63081

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
MUSE Minimal Urban Style
Ηρώων Πολυτεχνείου 42, Ελευσίνα

ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ
-Φραγκόσυκο, Σχοινούσα Κυκλάδες 84300

Το brand Eating the Goober είναι υποψήφιο στις κατηγορίες «WomensWear Designer» και «Fashion Innovation» της διοργάνωσης ELLE Fashion Young Talents Awards. Όσον αφορά την δεύτερη κατηγορία, συμμετέχουμε με τα slide sandals μας. Τα «Ethical, Magic Sliders» χαρακτηρίζονται ηθικά καθώς φτιάχνονται από ανακυκλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, με σεβασμό στον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον, αλλά και «μαγικά» γιατί αλλάζοντας το πάνω μέρος τους μπορείς με ένα ζευγάρι σανδάλια (και διάφορα ανταλλακτικά) να έχεις πάνω από 30 designs.

Ακολουθήστε τους στο www.instagram.com/eatingthegoober.

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT