Ψητή χήνα με αρωματισμένα λαχανικά φούρνου

Jerome Bilic
Jerome Bilic
(Προετοιμασία 30΄, μαγείρεμα 2 ώρες, αναμονή 20΄, μαρινάρισμα 1 ώρα τουλάχιστον)

Υλικά για 6 άτομα:

1 χήνα περίπου 2,5 με 3 κιλά

4 κ.σ. λίπος χήνας (θα βρείτε στα ντελικατέσεν)

4 κ.σ. θυμαρίσιο μέλι

2 κ.σ. ανάμεικτα μπαχαρικά

χυμός από 2 πορτοκάλια + ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 κιλό καρότα

500 γραμμ. ρέβες

50 γραμμ. ξανθιές σταφίδες

100 γραμμ. ξηρά βερίκοκα, χωρίς τα κουκούτσια

100 γραμμ. ξηρά δαμάσκηνα χωρίς τα κουκούτσια

2 ποτήρια ζωμό κότας (ή λιώνετε σε βραστό νερό 1 κύβο ζωμό κότας)

150 γραμμ. αλεύρι

125 γραμμ. βούτυρο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210° C. Αλείφετε τη χήνα με το μέλι, την πασπαλίζετε με αλατοπίπερο, τα ανάμεικτα μπαχαρικά και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και την αφήνετε να μαριναριστεί 1 ώρα τουλάχιστον. Τη βάζετε σε ένα πυρέξ μαζί με το λίπος χήνας και το χυμό 1 πορτοκαλιού και την ψήνετε στο φούρνο 2 ώρες γυρίζοντάς την αρκετές φορές. Στο μισό χρόνο ψησίματος προσθέτετε τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και λίγο νερό.

2. Καθαρίζετε και πλένετε τα λαχανικά και τα κόβετε σε μπαστουνάκια (julienne).Tα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα μαζί με τα ξηρά φρούτα κομμένα σε κυβάκια και το ζωμό κότας. Τα βράζετε περίπου 20΄ μέχρι να μαλακώσουν. Στο τέλος του χρόνου βρασμού αλατοπιπερώνετε. Αν έχει μείνει ακόμη ζουμί, δυναμώνετε τη θερμοκρασία για να εξατμιστεί. Τα τοποθετείτε σε ένα πυρέξ.

3. Ανακατεύετε το βούτυρο, το αλεύρι, το υπόλοιπο ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάτε στο μίξερ. Ραντίζετε καλά τα λαχανικά με αυτό το μείγμα και βάζετε το πυρέξ στο φούρνο για 20΄-30΄.

4. Αφήνετε την ψημένη χήνα να ξεκουραστεί για 20΄ μέσα σε αλουμινόχαρτο και μετά την κόβετε σε φέτες και τη σερβίρετε μαζί με τα λαχανικά φούρνου.

facebook twitter Instagram