Τηγανητό φιλέτο γλώσσας με σπανάκι, μανιτάρια και τζίντζερ

Jean-Claude Amiel
Jean-Claude Amiel
(Προετοιμασία 30΄, μαγείρεμα 20΄)

Υλικά για 4 άτομα:

2 μεγάλα ψάρια γλώσσα (θα ζητήσετε από τον ιχθυοπώλη να τα ξεκοκαλίσει και να τα φιλετάρει. Αν πάρετε κατεψυγμένα, τα ξεπαγώνετε καλά πριν τα μαγειρέψετε)

800 γραμμ. φρέσκο σπανάκι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

400 γραμμ. φρέσκα μανιτάρια, όπως πλευρώτους, πορτομπέλο κ.λπ. (αν χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα, βάλτε τα να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό τουλάχιστον για 30΄)

1 σκελίδα σκόρδο

50 γραμμ. αλατισμένο βούτυρο

1 λεμόνι

1 κομμάτι τζίντζερ γύρω στο 1,5 εκ.

αλάτι, πιπέρι

1. Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Αφαιρείτε τα κοτσάνια από το σπανάκι, το πλένετε καλά και το στραγγίζετε. Καθαρίζετε τα μανιτάρια.

Μέσα σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το σπανάκι για 3΄-4΄ ανακατεύοντας συνεχώς με σπάτουλα. Αλατοπιπερώνετε.

Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο. Το σοτάρετε μαζί με τα μανιτάρια άλλα 5΄ σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 10 γραμμ. βούτυρο μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύετε, αφαιρείτε το σκόρδο και κρατάτε το τηγάνι στην άκρη.

2. Ζεσταίνετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνετε μέσα τα φιλέτα για 10΄. Ελέγχετε αν είναι έτοιμα ανοίγοντας λίγο κάθε φιλέτο με τη μύτη ενός μαχαιριού.

3. Καθαρίζετε το τζίντζερ και το ψιλοκόβετε. Αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα γλώσσας, προσθέτετε το τζίντζερ, το υπόλοιπο βούτυρο και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε καλά.

4. Μοιράζετε στα πιάτα το σοταρισμένο σπανάκι, από πάνω τοποθετείτε τα φιλέτα γλώσσας και τα μανιτάρια. Περιχύνετε με τη σάλτσα βούτυρου-λεμονιού, πασπαλίζετε με μαύρο πιπέρι και σερβίρετε.

facebook twitter