Τα µισά προβλήµατα λύνονται µόνα τους, τα άλλα µισά... ξεχνιούνται

  Αυτά που μας απασχολούν σήμερα θα έχουν εξαφανιστεί αύριο. Ή αλλιώς, πώς θα νικήσουμε το άγχος και θα πάμε μπροστά, ακολουθώντας τις πρακτικές μιας αρχαίας φιλοσοφικής σχολής.

  της Μαρίας Πατούχα, φωτογράφιση: Riccardo Tinelli
  <p>Ενα απόγευµα πήρα το µετρό από τη στάση κοντά στο Κολοσσαίο στη Ρώµη. Την ώρα που έµπαινα στο γεµάτο κόσµο βαγόνι, ένιωσα ότι κάτι µε εµπόδιζε να προ<p>Ενα απόγευµα πήρα το µετρό από τη στάση κοντά στο Κολοσσαίο στη Ρώµη. Την ώρα που έµπαινα στο γεµάτο κόσµο βαγόνι, ένιωσα ότι κάτι µε εµπόδιζε να προ
  <p><strong>Here and now</strong><br /> Για να µπορέσουµε να βάλουµε σε µια τάξη τη ζωή και τα προβλήµατά µας, πέρα από τις παραπάνω πρακτικές του στωικισµού,
  2 / 5

  Οκ με τον εαυτό μας
  Σύµφωνα µε τον ίδιο η στωική φιλοσοφία δεν είναι παρωχηµένη, αλλά βρίσκει τη θέση της στο σήµερα περισσότερο από ποτέ. Και δεν πρόκειται για αρχές που µας περιορίζουν, αλλά αντιθέτως για µια πρακτική την οποία ο κάθε άνθρωπος µπορεί να προσαρµόσει στην καθηµερινότητά του. Και φυσικά εµπόδιο σε αυτή τη διαδικασία µπαίνει σχεδόν πάντα το άγχος, η αγωνία µας να αντιµετωπίσουµε όλα αυτά που µας συµβαίνουν ή πιστεύουµε ότι θα µας συµβούν. Η απάντηση του στωικισµού σε αυτό είναι να κάνουµε ένα διαχωρισµό ανάµεσα σε αυτά που είναι και σε αυτά που δεν είναι στο χέρι µας και να αρχίσουµε να λειτουργούµε αντίστοιχα. Αυτός ο διαχωρισµός σύµφωνα µε το στωικό φιλόσοφο Επίκτητο και το δόγµα του, γνωστό και ως Υπόσχεση του Επίκτητου, θα µας βοηθήσει να µείνουµε ψυχολογικά αλώβητοι, ακλόνητοι στα πάνω και στα κάτω που θα µας φέρει η ζωή.

  Με απλά λόγια, αυτά που είναι στο χέρι µας και που µπορούµε να επηρεάσουµε είναι οι σκέψεις, οι κρίσεις και οι πράξεις µας. Αυτό όµως που δεν µπορούµε σε καµία περίπτωση να επηρεάσουµε είναι το αποτέλεσµα όλων των παραπάνω. Τι σηµαίνει αυτό πρακτικά; Ας σκεφτούµε την προσωπική µας ζωή. Ναι, θέλουµε πολύ ο σύντροφός µας να παραµείνει ερωτευµένος µαζί µας για πάντα, όµως αυτό δεν εξαρτάται από εµάς, δεν είναι κάτι που µπορούµε να ελέγξουµε. Αυτό που µπορούµε να ελέγξουµε είναι ο τρόπος µε τον οποίο του φερόµαστε, η αγάπη και το ενδιαφέρον που δείχνουµε στη σχέση. Αυτή η σκέψη σύµφωνα µε τον Pigliucci αυτοµάτως µετατοπίζει τους στόχους µας και τους κάνει από «εξωτερικούς» «εσωτερικούς». Δεν κάνουµε focus στο αποτέλεσµα, αλλά στον τρόπο µε τον οποίο θα φτάσουµε στο αποτέλεσµα κι αυτό είναι κάτι που προκύπτει από µέσα µας. «Κατ’ αυτό τον τρόπο δεν θα απογοητευτείτε ποτέ, αφού η ευτυχία σας δεν θα εξαρτάται από το αποτέλεσµα, αλλά µόνο από την προσπάθεια που καταβάλατε», σηµειώνει ο συγγραφέας. Και κάπως έτσι θα είµαστε ΟΚ µε τον εαυτό µας.

  facebook twitter Instagram