Τα µισά προβλήµατα λύνονται µόνα τους, τα άλλα µισά... ξεχνιούνται

  Αυτά που μας απασχολούν σήμερα θα έχουν εξαφανιστεί αύριο. Ή αλλιώς, πώς θα νικήσουμε το άγχος και θα πάμε μπροστά, ακολουθώντας τις πρακτικές μιας αρχαίας φιλοσοφικής σχολής.

  της Μαρίας Πατούχα, φωτογράφιση: Riccardo Tinelli
  <p><strong>Οκ με τον εαυτό μας</strong><br /> Σύµφωνα µε τον ίδιο η στωική φιλοσοφία δεν είναι παρωχηµένη, αλλά βρίσκει τη θέση της στο σήµερα περισσότερο από ποτέ. Και δεν πρό
  <p><strong>Θέµα χρόνου</strong><br /> Η οικονοµική κρίση των τελευταίων χρόνων έχει δοκιµάσει τις αντοχές µας σε όλα τα επίπεδα. Οι περισσότεροι από εµάς ερχόµαστε
  3 / 5

  Here and now
  Για να µπορέσουµε να βάλουµε σε µια τάξη τη ζωή και τα προβλήµατά µας, πέρα από τις παραπάνω πρακτικές του στωικισµού, ο Pigliucci προτείνει λίγα λεπτά διαλογισµού την ηµέρα, αλλά και την τήρηση ενός ηµερολογίου στο οποίο θα καταγράφουµε καθετί που µας συµβαίνει και πώς αντιδρούµε σε αυτό. Παράλληλα θα πρέπει να έχουµε συνειδητότητα (mindfulness), επικεντρώνοντας την προσοχή µας στο τι κάνουµε εδώ και τώρα. «Στόχος δεν είναι η τελειότητα, αλλά κάθε µέρα να γινόµαστε λίγο καλύτεροι από χθες. Είναι ένα ταξίδι στο οποίο σηµασία δεν έχει ο προορισµός», σηµειώνει ο συγγραφέας.

  Μια έξυπνη άσκηση
  Ο δηµοσιογράφος του Guardian Oliver Burkeman σε άρθρο του στην εφηµερίδα για το άγχος αναφέρει µια πρακτική που ακολουθεί εκείνος, συµβατή µε τον τρόπο σκέψης των στωικών. Σύµφωνα µε τον ίδιο, κάθε πρωί σηµειώστε ποιο είναι το µεγαλύτερο πρόβληµά σας. Κάθε µέρα προσθέστε και από ένα, αν υπάρχει. Καθώς η λίστα θα µεγαλώνει, κατά καιρούς γυρίστε πίσω και τσεκάρετε αυτά που είχατε γράψει πιο παλιά. Μήπως έχουν ήδη επιλυθεί; Και κυρίως, µήπως πολλά από αυτά πήραν ελάχιστες µέρες για να γίνουν παρελθόν και όχι εβδοµάδες και χρόνια όπως πιστεύατε αρχικά; Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο από το amazon.com.

  facebook twitter Instagram