Τα µισά προβλήµατα λύνονται µόνα τους, τα άλλα µισά... ξεχνιούνται

  Αυτά που μας απασχολούν σήμερα θα έχουν εξαφανιστεί αύριο. Ή αλλιώς, πώς θα νικήσουμε το άγχος και θα πάμε μπροστά, ακολουθώντας τις πρακτικές μιας αρχαίας φιλοσοφικής σχολής.

  της Μαρίας Πατούχα, φωτογράφιση: Riccardo Tinelli
  <p><strong>Here and now</strong><br /> Για να µπορέσουµε να βάλουµε σε µια τάξη τη ζωή και τα προβλήµατά µας, πέρα από τις παραπάνω πρακτικές του στωικισµού,
  <p>Ο Pigliucci  προτείνει να σκεφτούµε κάτι απλό. Άραγε θυµόµαστε  ποια σκέψη µας απασχολούσε παραµονή Χριστουγέννων του 2013; Ή τι µας έκανε να µέν
  4 / 5

  Θέµα χρόνου
  Η οικονοµική κρίση των τελευταίων χρόνων έχει δοκιµάσει τις αντοχές µας σε όλα τα επίπεδα. Οι περισσότεροι από εµάς ερχόµαστε κάθε µέρα αντιµέτωποι µε την ανεργία, οικονοµικά και κοινωνικά προβλήµατα, δοκιµασίες στις προσωπικές σχέσεις και απροειδοποίητα άγχη, τα οποία κάποια χρόνια πριν δεν µπορούσαµε καν να διανοηθούµε. Η ανεµελιά έχει χαθεί, ενώ η χαρά και η ευτυχία έχουν πλέον περιοριστεί σε ελάχιστες στιγµές που την επόµενη µέρα τις έχουµε ξεχάσει. Ο καθένας µας έχει κλειστεί στο µικρόκοσµό του προσπαθώντας να επιλύσει προβλήµατα που στα µάτια του έχουν το µέγεθος βουνού.

  O Pigliucci µας δίνει µια απλή συµβουλή για τις φορές που νιώθουµε ότι θα πνιγούµε µέσα στη θάλασσα όσων µας απασχολούν. Να µπούµε στο Google Earth, να εντοπίσουµε την οδό και το σπίτι µας και στη συνέχεια να κάνουµε απανωτά zoom out µέχρις ότου στην οθόνη µας εµφανιστεί ολόκληρος ο πλανήτης. Ναι, η αλήθεια είναι ότι είµαστε ένα απειροελάχιστο κοµµάτι του σύµπαντος. Αυτό δεν µας κάνει αδύναµους, αλλά µας βοηθάει να συνειδητοποιήσουµε ότι αγχωνόµαστε για πράγµατα τα οποία, δυστυχώς, το στρες -ούτε καν οι ίδιοι οι εαυτοί µας χωρίς άγχος- δεν µπορεί να επιλύσει. Άλλωστε, όπως αναφέραµε και παραπάνω, τα περισσότερα από αυτά που µας προβληµατίζουν δεν είναι στο χέρι µας. Υπάρχει όµως και άλλος ένας παράγοντας που θα έπρεπε να λάβουµε υπόψη όσον αφορά τον τρόπο που βλέπουµε τα προβλήµατά µας. «Τα εξετάζουµε µέσα από το πρίσµα τού σήµερα». Και αυτό είναι απολύτως λογικό, αφού σήµερα βρισκόµαστε αντιµέτωποι µαζί τους.

  facebook twitter Instagram