Άνθρακας: Ο μαύρος χρυσός της ομορφιάς

  Σαπούνια, μάσκες, προϊόντα καθαρισμού, σφουγγάρια, ακόμα και χυμοί. Ο άνθρακας έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά. Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολουθούν θα σας δείξουν πώς θα κάνει την καθημερινότητά σας πιο ενδιαφέρουσα.

  Κείμενο: Ροζίνα Κουρή, φωτογράφιση: Riccardo Tinelli, styling: Julie Chanut
  <p><strong>Πρέπει όλοι να επενδύουμε σε προϊόντα με άνθρακα;</strong><br /> «Όχι απαραίτητα. Καλό είναι να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους καθαριστικά όσοι μένουν σε αστικά κέντρα, όπου η μόλυνση τ
  1 / 8

  Όταν μιλάμε για άνθρακα τι εννοούμε;
  Ο άνθρακας που περιέχουν οι καλλυντικές φόρμουλες είναι φυτικός ενεργός. Παράγεται από ξύλο, μπαμπού, φλοιούς καρύδας ή ακόμη και πυρήνες ελιάς. Πρόκειται λοιπόν για ένα 100% φυσικό προϊόν. Ο ενεργός άνθρακας είναι παρόμοιος με τον απλό, με τη διαφορά ότι έχει υποστεί την εξής επεξεργασία: Θερμαίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και σε κενό αέρα, δηλαδή χωρίς οξυγόνο, διαδικασία που του προσδίδει εξαιρετικά πορώδη επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι έχει μοναδική απορροφητική ικανότητα. Κάποια brands καλλυντικών χρησιμοποιούν στις συνθέσεις τους την αφρόκρεμα του άνθρακα, που προέρχεται από το «binchotan». Πρόκειται για ξύλο δρυός που καλλιεργείται στην περιοχή Kishu της Ιαπωνίας και χρησιμοποιείται ακόμα και από τους καλύτερους σεφ για τις γκουρμέ δημιουργίες τους στη σχάρα, καθώς καίγεται αργά, προσφέροντας τέλεια γεύση στο τελικό πιάτο. Άλλοι πάλι οίκοι χρησιμοποιούν ξύλο από τα Ιμαλάια, μια ακόμα εκλεκτή εξωτική επιλογή για τα δυτικά brands.

  Σε τι χρησιμεύει;
  Άπαξ και ενεργοποιηθεί μία φορά ο άνθρακας, είναι φορτισμένος με θετικά ιόντα και έτσι μετατρέπεται σε μαγνήτη που προσελκύει τα αρνητικά τα οποία περιέχονται στους ρύπους. Χρησιμοποιείται για να καθαρίσει τον αέρα σε πολλά ιαματικά λουτρά και σπα της Κορέας, αλλά και για να φιλτράρει το νερό και να αποβάλει την κακοσμία. Στο χώρο της ιατρικής, αυτό το πολυαπορροφητικό υλικό χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία ορισμένων δηλητηριάσεων. Στην κοσμετολογία, συνιστάται η εφαρμογή του στην επιδερμίδα για την απομάκρυνση του σμήγματος και των νεκρών κυττάρων, καθώς και όλων των ρύπων και των τοξινών. Αποτελεί δηλαδή μια τέλεια δραστική καθαριστική ουσία.

  Πώς χρησιμοποιείται στις φόρμουλες της ομορφιάς; 
  Αφού πρακτικά λειτουργεί όπως ένα σφουγγάρι, έχει εφαρμογή σε όλων των ειδών τα προϊόντα καθαρισμού που θέλουν ξέβγαλμα. Συναντάται λοιπόν κατά κύριο λόγο σε σαπούνια, τζελ, scrubs και καθαριστικές μάσκες. Η αίσθηση που αφήνουν τα παραπάνω στην επιδερμίδα όταν ξεπλένονται είναι εκπληκτική καθώς προσφέρουν καθαρισμό σε βάθος, ανάλογα με αυτόν που υπόσχονται οι μηχανικές συσκευές οι οποίες βασίζονται στη μέθοδο των ηχητικών κυμάτων. Και είναι εξακριβωμένο ότι ακόμα και μέρες μετά το δέρμα διατηρείται καθαρό, διαυγές και με λιγότερες ατέλειες.

  facebook twitter Instagram