Πώς να αντιμετωπίσεις την ενήλικη ακμή

  Η ενήλικη ακμή είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο το οποίο απασχολεί ολοένα και περισσότερες γυναίκες. Κάνε την κίνηση ματ με τους σωστούς καλλυντικούς συμμάχους για να αποκτήσεις τέλεια επιδερμίδα.  

  Της Ροζίνας Κουρή
  <p>Σπυράκια κάτω από το δέρμα <br /> <strong>Το είδος:</strong> Έχουν κόκκινη επιφάνεια πάνω στο δέρμα αλλά είναι εσωτερικά και πονάνε. Συνήθως εμφανίζονται στο κάτω μέρος του προσώπου ή στο πάνω
  1 / 19

  Σπυράκια, γυαλάδα, μαύρα στίγματα, διεσταλμένοι πόροι... Κι όμως, αυτές οι λέξεις δεν αφορούν μόνο τους εφήβους αλλά έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ενήλικων γυναικών. Πρόσφατες επιδημιολογικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνει τα περισσότερα δερματικά προβλήματα, αυξάνοντας τις οξειδωτικές αντιδράσεις, την ευαισθησία αλλά και την παραγωγή σμήγματος. Επιπλέον, τα ζεστά κλίματα με υγρασία, η κακή διατροφή και οι ορμονικές διακυμάνσεις είναι επιβαρυντικοί παράγοντες που οδηγούν σε υπερσμηγματόρροια. Με τη σειρά της, η υπερβολική έκκριση σμήγματος φράσσει τους πόρους και δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Αυτή η δυσλειτουργία είναι η βασική αιτία εμφάνισης και εξάπλωσης της ακμής. 

  Σπυράκια φουσκωμένα 
  Το είδος: Χωρίς πύον ή ερυθρότητα, πρόκειται για μια πυραμίδα κάτω από το δέρμα, η οποία σχηματίζεται λόγω της συσσώρευσης πολλών νεκρών κυττάρων.
  Η αιτία: Η εκτεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ή η χρήση καλλυντικών ακατάλληλων για την επιδερμίδα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνισή τους.
  Η θεραπεία: «Το μηχανικό πίλινγκ, γνωστό και ως μικροδερμοαπόξεση, ή το ενζυμικό, π.χ. με παπάγια ή ανανά ή με οξέα φρούτων ή με σαλικυλικό οξύ, θα βοηθήσει την κατάσταση», εξηγεί η τοπ δερματολόγος Dr Nina Roos με έδρα το Παρίσι. Εάν όμως το πρόβλημα επιμένει, δεν πρέπει να συνεχίσετε το πίλινγκ γιατί υπάρχει κίνδυνος ερεθισμού. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτείς εκ νέου τον δερματολόγο σου.  

  Τα σπυράκια με λευκό ή μαύρο τελείωμα
  Το είδος: Έχουν όγκο και στην άκρη διακρίνεται μια μαύρη ή λευκή μυτούλα. Εάν είναι λευκή, σημαίνει ότι το στίγμα είναι κλειστό ενώ αν είναι μαύρη, σημαίνει ότι το στίγμα είναι ανοιχτό, εξού και η γνωστή ονομασία μαύρο στίγμα. Συνήθως εμφανίζονται στο μέτωπο, το πηγούνι και τη μύτη. 
  Η αιτία: Η κατανάλωση junk food και κυρίως οι σοκολάτες και τα αλλαντικά, το κακό ντεμακιγιάζ, η χρήση ακατάλληλων για το δέρμα καλλυντικών και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό το φαινόμενο.
  Η θεραπεία: Ένα προϊόν πίλινγκ με AHAs (άλφα-υδροξυοξέα), γνωστά και ως οξέα φρούτων, ή μια στυπτική λοσιόν με εξυγιαντικούς παράγοντες θα αποσυμφορήσουν τους φραγμένους πόρους. 

  Φωτογραφία pinterest.com

  facebook twitter Instagram