Ανακάλυψε τη δύναμη που κρύβεις μέσα σου

  Λέγεται sisu, έρχεται από τη Σκανδιναβία και υπόσχεται να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τις αστείρευτες δυνατότητες, την αποφασιστικότητα και τα κομμάτια που μας διαφεύγουν για να συμπληρώσουμε το παζλ της ζωής μας.

  Κείμενο: Μαρία Πατούχα, φωτογράφιση: Georges Antoni
  <p><strong>Καν’ το όπως οι Σκανδιναβοί</strong><br /> Και σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι το sisu των Φινλανδών. Το sisu είναι μια λέξη που δύσκολα μεταφράζεται σε μια άλλη γλώσσα. Είναι
  1 / 5

  Ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε στη καρδιά μιας άγριας καταιγίδας. Και είμαστε δέντρα που προσπαθούν να αντισταθούν στον δυνατό αέρα. Αν μπορούσατε να επιλέξετε, τι θα προτιμούσατε να είστε; Μια γέρικη βελανιδιά με ρίζες βυθισμένες στο έδαφος για αιώνες ή ένα ψηλός φοίνικας με μακρύ και λεπτό κορμό που λυγίζει πανεύκολα στον άνεμο; Η αυθόρμητη απάντηση που πιθανότατα θα δίναμε οι περισσότεροι από εμάς θα ήταν η βελανιδιά, αφού ο δυνατός κορμός της μας δημιουργεί μεγαλύτερη ασφάλεια. Δυστυχώς όμως, η επιλογή μας δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

  Αν οι άνεμοι ήταν τόσο σφοδροί, θα μπορούσαν ακόμα και να κόψουν τη βελανιδιά στη μέση και να την ξεριζώσουν, ενώ ο φοίνικας θα λύγιζε όσο δεν πάει, αλλά στο τέλος θα επέστρεφε δυνατός στη θέση του. Το δέντρο ως σύμβολο χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην ψυχολογία. Για τον διάσημο Ελβετό ψυχολόγο Carl Jung συμβολίζει τη διαδικασία ανάπτυξης του εαυτού μας. Και το δέντρο στην καταιγίδα, χτυπημένο από τον δυνατό αέρα, θυμίζει τον καθένα από εμάς που προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις και τα εμπόδια που έρχονται στο δρόμο του. Η ευλυγισία και η ευκαμψία του... κορμού του ή, με όρους ψυχολογίας, η προσαρμοστικότητά του είναι αυτή που θα τον σώσει. 

  facebook twitter Instagram