Ανακάλυψε τη δύναμη που κρύβεις μέσα σου

  Λέγεται sisu, έρχεται από τη Σκανδιναβία και υπόσχεται να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τις αστείρευτες δυνατότητες, την αποφασιστικότητα και τα κομμάτια που μας διαφεύγουν για να συμπληρώσουμε το παζλ της ζωής μας.

  Κείμενο: Μαρία Πατούχα, φωτογράφιση: Georges Antoni
  <p>Ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε στη καρδιά μιας άγριας καταιγίδας. Και είμαστε δέντρα που προσπαθούν να αντισταθούν στον δυνατό αέρα. Αν μπορούσατε να επιλέξετε, τι θα προτιμούσατε να είστε; Μια γέρι<p>Ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε στη καρδιά μιας άγριας καταιγίδας. Και είμαστε δέντρα που προσπαθούν να αντισταθούν στον δυνατό αέρα. Αν μπορούσατε να επιλέξετε, τι θα προτιμούσατε να είστε; Μια γέρι
  <p>Η Emilia Lahti, ερευνήτρια Εφαρμοσμένης Θετικής Ψυχολογίας, ιδρύτρια της φινλανδικής Ένωσης Θετικής Ψυχολογίας και πρώην μαθήτρια του διάσηµου ψυχολόγου Martin Seligman, εδώ και πέντε χρόνια
  2 / 5

  Καν’ το όπως οι Σκανδιναβοί
  Και σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι το sisu των Φινλανδών. Το sisu είναι μια λέξη που δύσκολα μεταφράζεται σε μια άλλη γλώσσα. Είναι κάτι σαν το ελληνικό “κέφι” ή το “μεράκι”. Ωστόσο μπορεί να περιγραφεί συνθέτοντας τα βασικά χαρακτηριστικά που οι ίδιοι οι Φινλανδοί θεωρούν ότι βρίσκονται στην καρδιά της ψυχοσύνθεσής τους: ο άνθρωπος, λοιπόν, που διαθέτει το sisu, καταρχάς έχει μάθει να προσαρμόζεται στις αλλαγές της ζωής. Δεν τις αποδέχεται απλώς, υποχωρώντας στα θέλω του, αλλά μαθαίνει να κερδίζει ό,τι περισσότερο μπορεί από αυτές, διατηρώντας άσβηστη τη φλόγα που θα τον οδηγήσει στο στόχο του. Αν, για παράδειγμα, έπειτα από μήνες ανεργίας βρήκαμε δουλειά σε ένα αντικείμενο που δεν μας ικανοποιεί, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιφερόμαστε βαριεστημένοι, γκρινιάζοντας από το πρωί μέχρι το βράδυ για την κακή μας τύχη.

  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εργασία για να αποκτήσουμε επιπλέον γνώσεις ή για να διευρύνουμε τον επαγγελματικό κύκλο και τις επαφές μας, ακόμα και μόνο για να μαζέψουμε χρήματα ώστε να κυνηγήσουμε το επόμενο επαγγελματικό μας όνειρο. Επί της ουσίας δηλαδή θα λειτουργήσουμε σαν τον φοίνικα που δεν ξεριζώθηκε από μια άσχημη συγκυρία, αλλά προσαρμόστηκε. Απλώς λύγισε και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή και υποχωρήσει η... μπόρα, θα επανέλθει δυνατός στη θέση του. Το sisu επομένως, πέρα από την προσαρμοστικότητα, κλείνει μέσα του και τον δυναμισμό, το πείσμα, την αποφασιστικότητα, την αισιοδοξία, τη θετική πλευρά που κρύβεται ακόμα και στα πιο δυσάρεστα γεγονότα της ζωής μας.

  facebook twitter Instagram