Ανακάλυψε τη δύναμη που κρύβεις μέσα σου

  Λέγεται sisu, έρχεται από τη Σκανδιναβία και υπόσχεται να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τις αστείρευτες δυνατότητες, την αποφασιστικότητα και τα κομμάτια που μας διαφεύγουν για να συμπληρώσουμε το παζλ της ζωής μας.

  Κείμενο: Μαρία Πατούχα, φωτογράφιση: Georges Antoni
  <p><strong>Καν’ το όπως οι Σκανδιναβοί</strong><br /> Και σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι το sisu των Φινλανδών. Το sisu είναι μια λέξη που δύσκολα μεταφράζεται σε μια άλλη γλώσσα. Είναι
  <p><strong>Χωρίς ζώνη ασφαλείας</strong><br /> Το sisu για τους Φινλανδούς δεν είναι ένα μόνο χαρακτηριστικό, είναι άπειρα. Δεν αποτελεί συνταγή επιτυχίας, αλλά είναι τρόπος ζωής. Είναι ένα μαγικό κου
  3 / 5

  Η Emilia Lahti, ερευνήτρια Εφαρμοσμένης Θετικής Ψυχολογίας, ιδρύτρια της φινλανδικής Ένωσης Θετικής Ψυχολογίας και πρώην μαθήτρια του διάσηµου ψυχολόγου Martin Seligman, εδώ και πέντε χρόνια μελετά συστηματικά το sisu. Έχει δημιουργήσει μάλιστα και το Sisu Lab, ένα μπλογκ με μότο το «Μετατρέψτε τα εμπόδια σε σύνορα». Εκεί αναλύει όλη τη φιλοσοφία της συγκεκριμένης έννοιας και ανάμεσα στα άλλα υποστηρίζει ότι το sisu δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που παρουσιάζεται αυτόματα σε όλες τις στιγμές της ζωής μας, αλλά μια μαγική (εσωτερική) δύναμη που ενεργοποιείται κάθε φορά που την έχουμε ανάγκη. Μοιάζει σαν ένας μπαλαντέρ θετικής ενέργειας και αποφασιστικότητας, που εμφανίζεται από το πουθενά, κολλάει στα υπόλοιπα χαρτιά μας και μας βοηθάει να βγάλουμε την... παρτίδα κερδισμένοι.

  To sisu, λοιπόν, υπάρχει μέσα μας και αν μάθουμε να το ενδυναμώνουμε, θα βγαίνει στην επιφάνεια την κατάλληλη στιγμή δίνοντάς μας την αποφασιστικότητα που αναζητάμε ή τις απαντήσεις που μας διαφεύγουν. Ο καλύτερος τρόπος για να το καταφέρουμε, σύμφωνα με την ψυχολόγο Sam Owne, είναι να περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας. “Η δουλειά και η συναναστροφή με τον εαυτό μας ενισχύει την αυτοεκτίμησή μας και αυξάνει τα αποθέματα προσαρμοστικότητας και εσωτερικής δύναμης”, αναφέρει η ίδια. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρομάζουμε στην ιδέα να μείνουμε για λίγο μόνοι. Όμως ένα καλό βιβλίο, μια βόλτα στη φύση, τα χιλιόμετρα που θα τρέξουμε  στο πρωινό μας τζόγκινγκ, οι στάσεις της γιόγκα, ένα φλιτζάνι καφές που θα απολαύσουμε με τον εαυτό μας, ακόμα κι ένα σινεμά που θα επιλέξουμε να δούμε χωρίς παρέα είναι οι απλές κινήσεις που θα μας φέρουν σε επαφή με αυτό που πραγματικά είμαστε.

  Σε συνέχεια του παραπάνω η Φινλανδή δημοσιογράφος Joanna Nylund, συγγραφέας του βιβλίου Sisu: The Finnish Art of Courage (Sisu: H φινλανδική τέχνη του θάρρους, εκδ. Gaia) υποστηρίζει ότι δεν πρέπει ποτέ να βάζουµε τον εαυτό μας σε δεύτερη μοίρα, οτιδήποτε και αν έχουμε να αντιμετωπίσουµε. Τις παραμονές, λοιπόν, ενός σημαντικού επαγγελματικού (ή ερωτικού, δεν έχει σημασία) ραντεβού δεν αφήνουμε το άγχος να υπερισχύσει σταματώντας να φροντίζουμε τον εαυτό μας: συνεχίζουμε να κοιμόμαστε νωρίς και καλά, τρεφόμαστε σωστά και δεν διακόπτουμε για κανένα λόγο τη γυμναστική μας. Και, ακόμη και αν τα πάντα γύρω μας “φωνάζουν” και “κάνουν θόρυβο” -οι διενέξεις στο γραφείο ή οι διαφωνίες με το σύντροφο και τα παιδιά μας δεν θα σταματήσουν ποτέ- εμείς επιδιώκουμε να βρούμε τη δική μας στιγμή μέσα στη μέρα, κάθε μέρα. Απομονωνόμαστε έστω για δέκα λεπτά, κάνουμε ησυχία, κλείνουμε απέξω ό,τι μας προκαλεί ένταση και επιχειρούμε να παρατηρήσουμε τα συναισθήματά μας, να συνομιλήσουμε με τον εαυτό μας. Ακόμη κι αν δεν έχουμε εξασκηθεί στην πρακτική του διαλογισμού, ακόμη κι αν δεν έχουμε ιδέα τι σημαίνουν οι όροι “συνειδητότητα” ή “επίγνωση”, κάθε φορά που αφήνουμε τη σιωπή και την ψυχή μας να γεμίσουν ένα άδειο δωμάτιο, ναι, είναι η στιγμή που διαλογιζόμαστε.

  facebook twitter Instagram