Ανακάλυψε τη δύναμη που κρύβεις μέσα σου

  Λέγεται sisu, έρχεται από τη Σκανδιναβία και υπόσχεται να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τις αστείρευτες δυνατότητες, την αποφασιστικότητα και τα κομμάτια που μας διαφεύγουν για να συμπληρώσουμε το παζλ της ζωής μας.

  Κείμενο: Μαρία Πατούχα, φωτογράφιση: Georges Antoni
  <p><strong>Χωρίς ζώνη ασφαλείας</strong><br /> Το sisu για τους Φινλανδούς δεν είναι ένα μόνο χαρακτηριστικό, είναι άπειρα. Δεν αποτελεί συνταγή επιτυχίας, αλλά είναι τρόπος ζωής. Είναι ένα μαγικό κου
  5 / 5

  Στο βιβλίο της η Johanna Nylund επισημαίνει ότι το να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να βγούμε από τη ζώνη της ασφάλειάς μας είναι κάτι που γίνεται καθημερινά, με απλό τρόπο και λίγη εξάσκηση.

  Η ίδια προτείνει κάποιες τεχνικές:

  1. Κάνετε κάθε μέρα διαφορετικά πράγματα: μην πάτε στη δουλειά πάλι με το τρένο, αλλά πάρτε τον προαστιακό. Ξεκινήστε το βιβλίο ενός συγγραφέα που δεν γνωρίζετε. Κάντε μια αλλαγή στη βασική ρουτίνα της καθημερινότητάς σας και δείτε τι θα συμβεί.

  2. Κάντε μικρά βήματα: Δεν είναι εύκολο να αλλάξετε τη ζωή σας, ούτε να βρείτε το κουράγιο (ή το sisu) για να το κάνετε. Αν είστε ανασφαλείς, δεν είναι δυνατόν σε μια μέρα να ζητήσετε από τον συνάδελφο του τρίτου ορόφου να βγείτε ραντεβού. Ξεκινήστε από το να του απευθύνετε το λόγο και να του πείτε μια καλημέρα.

  3. Μην παίρνετε βιαστικές αποφάσεις: Ηρεμήστε, παρατηρήστε τι συμβαίνει και αφιερώστε χρόνο ώστε να ερμηνεύσετε αυτό που βλέπετε και κυρίως αυτό που νιώθετε. Κάποιες φορές, ακόμη και το να πάρετε μια ήρεμη και συνετή απόφαση (πράγμα άγνωστο για εσάς στο παρελθόν) είναι από μόνο του μια έξοδος από την comfort zone. Η Nylund υπογραμμίζει και κάτι πολύ ενδιαφέρον που έρχεται σε αντίθεση με τους βασικούς κανόνες της... βιομηχανίας της θετικής σκέψης, η οποία ανθεί (και μας καταπιέζει) τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα µε την ίδια, για να βρούμε το sisu μας δεν χρειάζεται να χαμογελάμε από το πρωί έως το βράδυ και να χοροπηδάμε από χαρά με οτιδήποτε μας συµβαίνει. Η σωστή συνταγή δεν είναι πάντα η αισιοδοξία, αλλά η αλήθεια του εαυτού μας: «To sisu κινείται πέρα από το συναίσθημα και δεν απαιτεί να νιώσουμε τα σωστά πράγματα. Είναι κάτι που πρέπει να ανακαλύψουμε, κάτι που υπάρχει ήδη εκεί. Μέσα μας».

  facebook twitter Instagram