Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν: Αυτό θα σε κάνει ευτυχισμένη!

  Οι ειδικοί εξηγούν πώς μια βαθιά εισπνοή, αλλάζει την καθημερινότητά μας και μας χαρίζει το εισιτήριο για την ευτυχία σήμερα.

  της Μαρίας Πατούχα, φωτογράφιση: Thomas Chiorzo
  <p>Υπάρχει μια μαγική στιγμή μέσα στο χρόνο, όπου όλα είναι καθαρά και διαυγή, λες και τα έχει ξεπλύνει η πρωινή βροχή. Οι αισθήσεις είναι σε εγρήγορση και προσλαμβάνουν και το πιο μικροσκοπικό στιγμι<p>Υπάρχει μια μαγική στιγμή μέσα στο χρόνο, όπου όλα είναι καθαρά και διαυγή, λες και τα έχει ξεπλύνει η πρωινή βροχή. Οι αισθήσεις είναι σε εγρήγορση και προσλαμβάνουν και το πιο μικροσκοπικό στιγμι
  <p><strong> Αναπνοές στο φως</strong><br /> Αλήθεια τι θυμάστε από ένα σημαντικό γεγονός του παρελθόντος σας όπως για παράδειγμα ο γάμος σας ή η συναυλία του αγαπημένου σας ροκ συγκροτήματος το ο
  2 / 5

  Παγώνοντας τον χρόνο
  Πολλά έχουν γραφτεί και αναλυθεί από νευροεπιστήμονες, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, life coaches, πνευματικούς δασκάλους και άλλους ειδικούς για τη δύναμη του τώρα (ο Έκχαρτ Τόλε μάλιστα πριν από σχεδόν 15 χρόνια την έκανε βιβλίο, ένα best seller το οποίο σύστησε σε εκατομμύρια ανθρώπους την έννοια του να ζεις και να απολαμβάνεις τη στιγμή μετατρέποντάς τη στο πιο ασφαλές όχημα που θα σε οδηγήσει στην ευτυχία- εκδ. Δυναμική της Επιτυχίας) αλλά και την ικανότητά μας να είμαστε παρόντες στη στιγμή, να αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας, τι σκεφτόμαστε και πώς νιώθουμε. Ο τελευταίος είναι ένας πολύ απλός ορισμός της λεγόμενης ενσυνείδησης ή συνειδητότητας (mindfulness),  ιδιαίτερα αγαπημένου όρου του διαλογισμού και όλων των τεχνικών αυτοβοήθειας. Και το σημαντικό είναι ότι για να γίνετε παρόντες στη στιγμή, για να ρουφήξετε ό,τι σας συμβαίνει και ό,τι συμβαίνει γύρω σας δεν χρειάζεται να καθίσετε οκλαδόν σε ένα μεγάλο μαξιλάρι και με την υπόκρουση τρεχούμενου νερού να αρχίσετε να παίρνετε βαθιές αναπνοές με τα μάτια κλειστά.

  “Το εργαστήρι της ενσυνείδησης είναι η πραγματική ζωή” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Pedram Shojai στο νέο του βιβλίο The Art of Stopping Time, Practical Mindfulness for Busy People (Η τέχνη του να σταματάς τον χρόνο, πρακτική ενσυνείδηση για πολυάσχολους ανθρώπους, εκδ. Rodale). Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μπορούμε να παγώσουμε τον χρόνο σε οποιαδήποτε στιγμή της καθημερινότητάς μας, ακόμα και σε φάσεις που το μπρα ντε φερ ανάμεσα στους λογαριασμούς που πρέπει οπωσδήποτε να πληρωθούν και τα deadline στη δουλειά μας είναι πιο αδυσώπητο από ποτέ. Εφαρμόζοντας κάποιες από τις συμβουλές του σε διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής μας σιγά σιγά θα φτάσουμε σε αυτό που ο ίδιος ονομάζει “ευημερία του χρόνου”, μια κατάσταση στην οποία θα έχουμε τον έλεγχο της καθημερινότητας και θα μπορούμε να ορίζουμε την ζωή μας απολαμβάνοντας στο έπακρο, με πλήρη συνείδηση εικόνες, ήχους και στιγμές, δηλαδή το τώρα. Μια λογική ερώτηση στο συγκεκριμένο σημείο θα ήταν τι ακριβώς μας προσφέρει η απόλυτη σύνδεση με το τώρα σε πρακτικό επίπεδο, πέρα από το να βιώνουμε γεμάτες και δυνατές στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή με τον εαυτό μας. Την απάντηση την δίνει η επιστήμη και συγκεκριμένα μια ολοκαίνουρια μελέτη (η οποία έρχεται να προστεθεί στο πλήθος των προηγούμενων) που συσχετίζει τη συνειδητότητα και τη “σύνδεση με τη στιγμή” με τα χαμηλά επίπεδα στρες και κατάθλιψης, την καλή διάθεση και την ευεξία.

  Η ομάδα των Αυστραλών ερευνητών εξέτασε την επίδραση που είχε η συνειδητότητα σε ένα δείγμα 143 φοιτητών η οποίοι συμμετείχαν σε ένα online πρόγραμμα mindfulness. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι εκείνοι που είχαν εξασκήσει την ικανότητα να απολαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο το παρόν κατάφερναν να απαντούν στο στρες με στρατηγικές που τους εξασφάλιζαν ηρεμία και καλή υγεία. Μπορούσαν να αντιμετωπίζουν τους στρεσογόνους παράγοντες την ίδια μέρα, αλλά και να έχουν εξίσου καλό αποτέλεσμα σε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση άγχους που θα προέκυπτε την επομένη. Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς έδειξε ξεκάθαρα ότι το να εξασκούμαστε πάνω στη σύνδεση με το τώρα θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από το άγχος όχι στιγμιαία, αλλά μακροπρόθεσμα. Ενώ άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο έδειξε ότι οι γυναίκες που ήταν πιο συγκεντρωμένες στο παρόν εμφάνιζαν μακρύτερα τελομερή στο DNA τους, ένας βιοδείκτης ο οποίος συνδέεται με την επιβράδυνση της γήρανσης και τη μακροβιότητα.

  facebook twitter Instagram