Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν: Αυτό θα σε κάνει ευτυχισμένη!

  Οι ειδικοί εξηγούν πώς μια βαθιά εισπνοή, αλλάζει την καθημερινότητά μας και μας χαρίζει το εισιτήριο για την ευτυχία σήμερα.

  της Μαρίας Πατούχα, φωτογράφιση: Thomas Chiorzo
  <p><strong> Αναπνοές στο φως</strong><br /> Αλήθεια τι θυμάστε από ένα σημαντικό γεγονός του παρελθόντος σας όπως για παράδειγμα ο γάμος σας ή η συναυλία του αγαπημένου σας ροκ συγκροτήματος το ο
  <p><strong>Μια απλή άσκηση</strong><br /> Σύμφωνα με την Αμερικανίδα ψυχολόγο Jessica M. Miller τα παρακάτω είναι τέσσερα βήματα που θα μας βοηθήσουν να συνδεθούμε με τη στιγμή και πάνω στα οποία θα π
  4 / 5

  Στο ίδιο μήκος κύματος
   Κάθε πτυχή,  κάθε δευτερόλεπτο, σε κάθε σελίδα της ζωής μας προσφέρει απλόχερα αφορμές για να συνδεθούμε με το παρόν, με τον εαυτό μας, αλλά και με τους άλλους. Ξεκινώντας από τους άλλους, μια καλή ιδέα είναι να παρατηρήσουμε τους τρόπους με τους οποίους εποικοινωνούν τα άτομα γύρω μας και να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με αυτούς διαφορετικά: όχι μόνο με την ομιλία, αλλά με μορφασμούς, με κινήσεις των άκρων, με τα μάτια. Ακόμη κι αν επιλέξουμε την ομιλία, ας το κάνουμε με συντομία ή χρησιμοποιώντας εκφράσεις που δεν είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.
  Ένα άλλο εξίσου σημαντικό μυστικό για να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή του τώρα είναι να δίνουμε εμείς τον ρυθμό στη ζωή μας. Οι δρομείς μαθαίνουν να ελέγχουν τον εαυτό τους και οι σπρίντερς είναι πολύ ήρεμοι πριν τον αγώνα τους. Και όπως όλοι οι αθλητές πρώτης γραμμής γνωρίζουν ότι για να τα καταφέρουν πρέπει να κρατάνε τον εαυτό τους ένα βήμα πίσω, με απλά λόγια δηλαδή, να μην χρειάζεται να φτάνουν στο σημείο να τους κόβεται η ανάσα και να πρέπει να κόβουν ταχύτητα για να μπορέσουν να επανέλθουν. Αυτή την ισορροπία πρέπει να βρούμε και στη ζωή μας, συμβουλεύει ο Shojai. Να μην τα δίνουμε όλα, καταλήγοντας εξαντλημένοι και “λαχανιασμένοι” να ψάχνουμε για ενέργεια, αλλά να βρούμε αυτό τον ρυθμό στην καθημερινότητα που δεν μας καταβάλλει, δεν μας αγχώνει, αλλά μας βοηθάει να είμαστε αποτελεσματικοί, πάντα ένα βήμα πίσω από τα όρια της αναπνοής μας. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι η σύνδεση με το τώρα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι παρατηρούμε μόνο αυτό που μας συμβαίνει. “Ονειρευτείτε και ονειροπολήστε” μας προτείνει ο συγγραφέας. Ας σκεφτούμε ένα ταξίδι που θέλουμε να κάνουμε, προσπαθώντας να μπούμε μέσα σε αυτό λες και είμαστε εκεί, απολαμβάνοντας τους πρωτόγνωρους ήχους, τις μυρωδιές ιδιαίτερων φαγητών, το άγγιγμα ξένων ανθρώπων, την αίσθηση του καινούριου και του διαφορετικού. “Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ότι είστε εκεί. Τώρα περιπλανηθείτε σε αυτή τη χώρα που έχετε δημιουργήσει οι ίδιοι με τη φαντασία σας. Χαμογελάστε και αφήστε το μυαλό σας να κάνει βόλτες για περίπου 20'”. Αυτή η διαδικασία σύμφωνα με τον Shojai βοηθάει στη μείωση της δραστηριότητας των κυμάτων βήτα στον εγκέφαλο τα οποία ευθύνονται για το άγχος και την ανησυχία. Ταυτόχρονα όμως ενισχύει τα κύματα θήτα που ισορροπούν την δραστηριότητα του εγκεφάλου ακόμα και στους πιο πολυάσχολους ανθρώπους. Είναι το ιδανικό μήκος κύματος για τη χαλάρωση του εγκεφάλου, σαν να βάζουμε μια μικρότερη ταχύτητα στο αυτοκίνητο, η οποία μας βοηθάει να κινούμαστε ομαλά και αρμονικά, χωρίς όμως να επιβαρύνουμε τη μηχανή.
  Ο χρόνος είναι σαν ένα κύμα που ταξιδεύει στη θάλασσα. Άλλες φορές θα πρέπει να κάνουμε υπερπροσπάθεια για να το προλάβουμε και άλλες θα πρέπει να χαλαρώσουμε και να το αφήσουμε να μας πάρει μαζί του. Το παν είναι να αντιληφθούμε ότι πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας την ελευθερία να συγχρονιστεί μαζί του. Χωρίς να πιεζόμαστε, χωρίς να ανυπομονούμε, χωρίς να μας κρίνουμε. Ώσπου θα έρθει εκείνη η υπέροχη, μαγική, πρωτόγνωρη Δευτέρα, Τρίτη, Σάββατο- λίγη σημασία έχει- που περιγράφει ο συγγραφέας στο βιβλίο του:  “Σήμερα είναι η μέρα που θα σταματήσετε ό,τι κάνετε και θα σκεφτείτε το εξής: Μέσα στην απόλυτη ησυχία της παρούσας στιγμής έχετε την πρόσβαση στον χρόνο και το χώρο που εσείς θέλετε. Είναι το σημείο στο οποίο δεν έχετε κολλήσει στο παρελθόν, δεν ανησυχείτε για το μέλλον, είστε απλώς παρόντες, εδώ και τώρα. Είναι αυτή ακριβώς η (ιδανική) κατάσταση την οποία περιγράφουν οι πνευματικοί δάσκαλοι”.

  facebook twitter Instagram