6 σημάδια που θα σου δείξουν αν σαμποτάρεις τη φιλία σου

Μήπως σαμποτάρεις εν αγνοία σου τη φιλία σου;

Elle 02 Νοε. 22
6 σημάδια που θα σου δείξουν αν σαμποτάρεις τη φιλία σου

Η φιλία είναι κι αυτή μια πολύτιμη, αλλά εξίσου με όλες της υπόλοιπες δύσκολη σχέση η οποία χρειάζεται δουλειά κι επαγρύπνηση. Επειδή αγαπάς τη φίλη σου, δεν σημαίνει ότι κάποια πράγματα είναι αυτονόητα. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, ενώ εσύ θεωρείς πως είσαι υποδειγματική φίλη, υποσυνείδητα να σαμποτάρεις τη φιλία σου. Τα παρακάτω 6 σημάδια είναι τα πιο ενδεικτικά. 

Δεν επικοινωνείς το πρόβλημά σου 

Ο μεγαλύτερος τρόπος με τον οποίο σαμποτάρουμε τις φιλίες μας είναι με το να μη μιλάμε εξαρχής για το τι φταίει με αυτές. Όταν κάτι συμβαίνει μεταξύ δύο φίλων, υπάρχει η τάση να το αγνοούμε και να προσποιούμαστε ότι δεν συνέβη ποτέ. Μόλις αναγνώρισες τον εαυτό σου σε αυτο; Πολλές από εμάς φοβόμαστε τη σύγκρουση και κυρίως να ακούσουμε πράγματα που έχουμε ενδεχομένως κάνει λάθος, όμως όσο περισσότερο προσπαθούμε να αποφύγουμε το να έρθουμε αντιμέτωπες με όσα κλωνίζουν τη φιλία μας, τόσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τη φίλη μας.  Αν συμβεί κάτι, απλά μιλήστε γι’ αυτό με τη φιλή σου και προχωρήστε παρακάτω. Θα δείτε ότι (σχεδόν) πάντα, είναι κάτι που λύνεται. 

Μη ρεαλιστικές ή άδικες προσδοκίες

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις τι είναι αυτό που χρειάζεσαι από μία φιλία και είναι ακόμη πιο σημαντικό να κάνεις αυτές τις ανάγκες γνωστές, ώστε να μην απογοητεύεσαι όταν οι προσδοκίες σου δεν ικανοποιούνται. Η φίλη σου, όσο καλά κι αν σε ξέρει, δεν μπορεί να μαντέψει τι είναι αυτό που χρειάζεσαι κάθε στιγμή και ούτε είναι δίκαιο για εκείνη το να την επιφορτίζεις με προσδοκίες στις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί. 

Ζηλεύεις

Ο κρυπτονίτης κάθε φιλίας είναι η ζήλια, η οποία δυστυχώς είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα, το οποίο βοηθάει να αποδεχόμαστε γιατί μονάχα έτσι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Στις φιλίες συνήθως οι ζήλια προκύπτει όταν δεν βρισκόμαστε στην ίδια ή παρόμοια φάση ζωής με τη φίλη μας. Όταν για παράδειγμα μία από τις δύο παντρευτεί ή αποκτήσει παιδί, αλλάξει δουλειά που μπορεί να έχει καλύτερες απολαβές, αλλά περισσότερες απαιτήσεις είναι πολύ πιθανό να νιώσεις ότι δεν μπορείς να συνδεθείς με τη φίλη σου όπως παλιά και τότε η ζήλια βρίσκει το χώρο να αναπτυχθεί. Ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείς τέτοιες καταστάσεις είναι η ειλικρίνεια. Μοιράσου με τη φίλη σου ότι δεν μπορείς να δείξεις τον ίδιο ενθουσιασμό με εκείνη σε αυτές τις αλλαγές, επειδή εσύ βιώνεις μια διαφορετική κατάσταση και  να ‘σαι σίγουρη ότι θα το εκτιμήσει. 

Δεν βρίσκεις χρόνο για εκείνη

Ως ενήλικες, οι ζωές μας είναι πολύ, πολύ πιο περίπλοκες και απαιτητικές. Στην πραγματικότητα το 24ωρο μερικές φορές δεν είναι αρκετό για να χωρέσει όλες μας τις υποχρεώσεις. Μεταξύ της εργασίας και όλων των άλλων ευθυνών μας στον πραγματικό κόσμο, η θλιβερή αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε τόσες πολλές ώρες την ημέρα για να αφιερώσουμε στη διατήρηση των φιλικών μας σχέσεων. Η λύση; Βάλε τη φιλία σου σε προτεραιότητα όταν υπάρχει ο χρόνος. Και να θυμάσαι. Ένα μήνυμα ή ένα γρήγορο τηλέφωνο αν δεν υπάρχει χρόνος να τα πείτε από κοντά, μπάντα θα ζεστάνει την καρδιά της φίλης σου που ξέρει πλέον και έμπρακτα ότι τη σκέφτεσαι. 

Αφήνεις τη σχέση σου να μπει ανάμεσά σας 

Θα σου έχει σίγουρα συμβεί ήδη. Μια από τις φίλες σου ξεκινά καινούργια σχέση και ξαφνικά εξαφανίζεται από προσώπου γης. Όσο απογοητευτικό και μερικές φορές οδυνηρό κι αν είναι, συμβαίνει. Όταν κάποιος ξεκινά μια σχέση, πρέπει να βρει έναν τρόπο να μοιράσει τον χρόνο του ανάμεσα στους φίλους του και τον σύντροφό του, οπότε ρεαλιστικά, τα πράγματα αλλάζουν. Αν όμως εξαφανιστεί εντελώς από όλες του τις φίλες, τότε κάτι πάει πολύ στραβά. Όσο ερωτευμένη κι αν είσαι προσπάθησε να κρατάς και τις υπόλοιπες σημαντικές σχέσεις της ζωής σου σε προτεραιότητα. Θα κάνει καλό και στην ερωτική σου σχέση το να παίρνεις την απόστασή σου από αυτή και να τα λες με τα κορίτσια σου. 

Ακυρώνεις διαρκώς πλάνα

Δυστυχώς αυτό είναι από τα πιο “δυνατά” σημάδια και ίσως να σου λέει πολλά περισσότερα από το ότι απλώς σαμποτάρεις τη φιλία σου. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να κανονίζει και μετά διαρκώς να ακυρώνει μία συγκεκριμένη φίλη, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά αν όντως θες αυτή τη φίλη στη ζωή σου. Το να κλείσει ο κύκλος μιας φιλίας είναι απόλυτα φυσιολογικό, όμως το να μην το επικοινωνήσεις στον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντίσ ου είναι άκρως αφύσικο. Δεν χρειάζεται να “κοροϊδεύεις” τη φίλη σου αν πιστεύεις πως πια δεν έχει μια θέση στη ζωή σου. Να είσαι ειλικρινής.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT