Δείτε επίσης

   Διαβάστε τη συνέντευξη του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου στο ELLE

   Ένας ηθοποιός έρχεται αντιµέτωπος µε το πιο σοφό και αδούλωτο πνεύµα της σύγχρονης Ελλάδας, τον Νίκο Καζαντζάκη. Την ίδια στιγμή, δοκιμάζει τις σκηνοθετικές του ικανότητες στην παράσταση 7 Χρόνια, στο Θέατρο Αποθήκη. 

   Συνέντευξη: Νίκος Μωραΐτης, φωτογράφιση: Διονύσης Ανδριανόπουλος
   <p><strong>Η πιο διάσηµη φράση του Καζαντζάκη: «Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβάµαι τίποτα. Είµαι λέφτερος». Είµαστε, στην Ελλάδα σήµερα; </strong><br /> Αυτή η φρ
   1 / 4

   Yστερα από ένα θριαµβευτικό καλοκαίρι µε την Άλκηστη, παράλληλα µε το Φάρο όπου παίζει και την Προδοσία που σκηνοθετεί, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος γίνεται Νίκος Καζαντζάκης στην οµώνυµη βιογραφική ταινία του Γιάννη Σµαραγδή. «Άν µπορείς κοίταξε το φόβο κατάµατα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει». Κρατάω αυτό το απόφθεγµα του Καζαντζάκη για εµένα και βγάζω από την τσέπη τα άλλα, για να τα θέσω ενώπιον του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου στη συζήτηση που ακολουθεί.

   Τι ήταν αυτό που έκανε τον Καζαντζάκη σπουδαίο;
   Πάνω απ’ όλα η ανησυχία. Αυτή τον οδήγησε, µεγαλώνοντας, σε µία ηρεµία, σε µία σχεδόν σοφία. Ο Καζαντζάκης ήταν πρόσωπο πυρετώδες. Δεν άφησε τίποτε, από αυτά που συναντήθηκε, ανεξερεύνητο. Από τις µικρές ζωές των ανθρώπων µέχρι το Θεό, όλα τον απασχόλησαν βαθιά. Έζησε προσηλωµένος.

   Από την Πολίτικη Κουζίνα του Τάσου Μπουλµέτη µέχρι το Ένας Άλλος Κόσµος του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, τι σηµαίνει για εσάς ο κινηµατογράφος σε µία χώρα χωρίς κινηµατογραφική παραγωγή;
   Παρότι δεν είµαστε ούτε καν κινηµατογραφική βιοτεχνία, µπόρεσα µέχρι σήµερα να κάνω δεκατέσσερις µεγάλου µήκους ταινίες. Είχα αυτή την τύχη -το επεδίωξα κιόλας- να συναντηθώ µε τον κόσµο του κινηµατογράφου µε την ευρύτερη έννοια, γιατί και την τηλεόραση ως κινηµατογραφικό υποκατάστατο την αισθάνθηκα.

   «Ό,τι δεν συνέβη ποτέ είναι ό,τι δεν ποθήσαµε αρκετά» λέει ο Καζαντζάκης. Τον... έκλεψε ο Πάουλο Κοέλιο; Αυτή η φράση είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο µπορεί να πει κανείς για την ανθρώπινη ύπαρξη. Φυσικά και δεν έκλεψε κανείς κανέναν. Τα µεγάλα πράγµατα, οι µεγάλες σκέψεις από τα αρχαία χρόνια µέχρι σήµερα είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Σηµασία έχει αυτό που σε επηρεάζει τι το κάνεις.

   «Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ». Θα το λέγατε σε έναν χρυσαυγίτη;
   Ναι, θα το έλεγα σε οποιονδήποτε άνθρωπο, γιατί το µεγαλύτερο πρόβληµα είναι η έλλειψη αγάπης. Πίσω από την ακραία βία κρύβεται ένας πληγωµένος άνθρωπος.

   Φωτο: Πλεκτή µπλούζα, Sisley. Παλτό, Antony Morato, Shop & Trade.

   facebook twitter Instagram