Ανεβάστε τη λίμπιντο! (Λύσεις από 3 ειδικούς)

  Ορμόνες, ασθένειες και ψυχογενή αίτια επηρεάζουν τη διάθεσή μας για σεξ. Επιστήμονες από διαφορετικές ειδικότητες ρίχνουν φως στη ρίζα του προβλήματος και προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης.

  Κείμενο: Χαρά Μπουργάνη, φωτογράφος: David Burton/Trunk Archive
  <p><strong>2. Παθολογικές καταστάσεις</strong><br /> Όπως αναφέρει η Δρ Έφη Ρομποτή, οι παρακάτω καταστάσεις μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στη λίμπιντο: «Φλεγμονές της πυέλου, ενδομητρίωση, σκλη
  1 / 4

  Το ξέρατε ότι η έλλειψη της βιταμίνης D3 μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή λίμπιντο; Και ότι συχνά αρκούν μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας ώστε να αυξήσουμε τη σεξουαλική μας διάθεση; Όπως να φτιάξουμε τη διατροφή μας, να ασκούμαστε, να αποβάλλουμε το στρες που προκαλεί την έκκριση της ένοχης ορμόνης κορτιζόλης και, φυσικά, να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας και με τον σύντροφό μας. Ρωτήσαμε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων να μας πουν τι μπορεί να φταίει και πώς θα επαναφέρουμε το πάθος στη ζωή μας.

  Α. Στον γυναικολόγο
  Τι πρέπει να γνωρίζει: Ο γιατρός μελετά τις αιτίες «κάτω από τη... ζώνη», δηλαδή τις αλλαγές στα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών και τα γεννητικά μας όργανα. Στην πρώτη συνάντηση γίνεται λήψη ιστορικού και γυναικολογική εξέταση που ίσως αποκαλύψουν οργανικά ή λειτουργικά αίτια. Επίσης, πιθανόν να προτείνει συμπληρωματικές εξετάσεις. Η Έφη Ρομποτή, γυναικολόγος, χειρουργός, μαιευτήρας, αναφέρει τους πιο συνηθισμένους λόγους:
  1. Πτώση οιστρογόνων: «Η μείωση των οιστρογόνων παρατηρείται κυρίως στην κλιμακτήριο και στην εμμηνόπαυση. Οδηγεί σε ελαττωμένη ροή αίματος στην περιοχή της πυέλου, επομένως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να υπάρξει διέγερση. Επίσης έχουμε ελλειπή κολπική λίπανση, λιγότερη αίσθηση των γεννητικών οργάνων και ατροφία τους. Την ίδια στιγμή, η ορμόνη τεστοστερόνη παράγεται σε χαμηλότερες ποσότητες σε αυτή τη φάση και συμβάλλει στη μείωση της λίμπιντο, της αίσθησης των γεννητικών οργάνων και του οργασμού». Τα επίπεδα των ορμονών αυτών μειώνονται και στις θηλάζουσες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα και να επηρεάσει την επιθυμία για σεξ. Τέλος, η χαλάρωση των τοιχωμάτων του κόλπου και των μεγάλων χειλέων που πραγματοποιείται με τα χρόνια, μειώνουν τη λίμπιντο».

  Οι λύσεις: «Τα κολπικά λιπαντικά και οι ενυδατικές κρέμες είναι μια πρώτη επιλογή για την ξηρότητα και την ατροφία του κόλπου. Επίσης, η τιμπολόνη είναι ένα συνθετικό στεροειδές φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία των μετεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και φαίνεται να έχει λιγότερες σοβαρές παρενέργειες από τα οιστρογόνα, τα οποία δεν χορηγούνται καθόλου σε γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο. Εξαιρετική θεραπευτική λύση είναι το μη επεμβατικό λέιζερ που προκαλεί ανάπλαση στα τοιχώματα του κόλπου σε γυναίκες με χαλάρωση, πόνο κατά την επαφή, ατροφία, ενώ η ενέσιμη θεραπεία έγχυσης υαλουρονικού οξέος αποκαθιστά την ατροφία και διορθώνει τα μεγάλα χείλη που παρουσιάζουν χαλάρωση ή άνισο μέγεθος».

  facebook twitter Instagram