Ανεβάστε τη λίμπιντο! (Λύσεις από 3 ειδικούς)

  Ορμόνες, ασθένειες και ψυχογενή αίτια επηρεάζουν τη διάθεσή μας για σεξ. Επιστήμονες από διαφορετικές ειδικότητες ρίχνουν φως στη ρίζα του προβλήματος και προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης.

  Κείμενο: Χαρά Μπουργάνη, φωτογράφος: David Burton/Trunk Archive
  <p><strong>2. Παθολογικές καταστάσεις</strong><br /> Όπως αναφέρει η Δρ Έφη Ρομποτή, οι παρακάτω καταστάσεις μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στη λίμπιντο: «Φλεγμονές της πυέλου, ενδομητρίωση, σκλη
  <p><strong>Γ. Στον ειδικό ψυχοσεξουαλικής υγείας</strong><br /> <strong>Τι πρέπει να γνωρίζει: </strong>Στην πρώτη συνεδρία γίνεται εκτενής λήψη γυναικολογικού, σεξουαλικού και ψυχολογικού ιστορικού.
  3 / 4

  Β. Στον ενδοκρινολόγο
  Τι πρέπει να γνωρίζει: Όλα όσα διαταράσσουν τις ορμόνες που παράγονται από την υπόφυση του εγκεφάλου και τα επινεφρίδια και σχετίζονται με τη λίμπιντο. Όπως αναφέρει η Δρ Βασιλική Τριάντη MD, MSc, cPhD, ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, μέλος της Ελληνικής και της Σουηδικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, ανάμεσα στις ερωτήσεις που γίνονται είναι: Εργάζεστε πολλές ώρες; Βρίσκετε χρόνο με τον σύντροφό σας για να χαλαρώσετε κι αν ναι, ποιες ώρες της ημέρας; Πόσο συχνά εκφράζετε την αγάπη και την ερωτική σας διάθεση; Νιώθετε κουρασμένη; Κοιμάστε καλά; Τρώτε υγιεινά;

  Ορμονικές διαταραχές & ενδοκρινολογικά προβλήματα: «Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να φταίει για τη μειωμένη λίμπιντο σε άντρες και γυναίκες, οπότε απαραίτητες είναι οι εξετάσεις που αφορούν τη λειτουργία του (FT3, FT4, T3, T4 TSH, ANTI TPO ANTI TG). Ο έλεγχος συμπληρώνεται με μέτρηση των γοναδοτροφινών FSH και LH, της τεστοστερόνης, της DHEAS, της κορτιζόλης, της ινσουλίνης, της σεροτονίνης, των οιστρογόνων, της προλακτίνης, της ωκιτοκίνης και της βιταμίνης D3, που βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια, τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D (π.χ. γάλα) κ.ά, ενώ απαιτείται και έκθεση στον ήλιο. Επίσης, γίνεται μέτρηση σακχάρου και χοληστερίνης γιατί η υπεργλυκαιμία, η υπογλυκαιμία αλλά και οι υπερλιπιδαιμία ή και αυτοάνοσα νοσήματα σχετίζονται με μειωμένη σεξουαλική επιθυμία».

  Οι λύσεις: «Συμβουλεύουμε τους ασθενείς μας να κοιμούνται καλά, να αφιερώνουν ελεύθερο παραγωγικό χρόνο στον σύντροφό τους, ενώ όταν αντιμετωπίζουν ενδοκρινολογικά προβλήματα, η λύση δίνεται μέσω της υγιεινής διατροφής, της συγχορήγησης ορμονών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων».

  facebook twitter Instagram