Ανεβάστε τη λίμπιντο! (Λύσεις από 3 ειδικούς)

  Ορμόνες, ασθένειες και ψυχογενή αίτια επηρεάζουν τη διάθεσή μας για σεξ. Επιστήμονες από διαφορετικές ειδικότητες ρίχνουν φως στη ρίζα του προβλήματος και προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης.

  Κείμενο: Χαρά Μπουργάνη, φωτογράφος: David Burton/Trunk Archive
  <p><strong>Β. Στον ενδοκρινολόγο</strong><br /> <strong>Τι πρέπει να γνωρίζει:</strong> Όλα όσα διαταράσσουν τις ορμόνες που παράγονται από την υπόφυση του εγκεφάλου και τα επινεφρίδια και σχετίζονται
  4 / 4

  Γ. Στον ειδικό ψυχοσεξουαλικής υγείας
  Τι πρέπει να γνωρίζει: Στην πρώτη συνεδρία γίνεται εκτενής λήψη γυναικολογικού, σεξουαλικού και ψυχολογικού ιστορικού. Αφού αποκλειστούν οι οργανικοί παράγοντες, ο ειδικός εστιάζει στην ψυχολογική μας κατάσταση και το πώς νιώθουμε ως προς τη σεξουαλική μας διάθεση, την επαφή και τη σχέση μας (αν υπάρχει).
  Ψυχογενή αίτια: Αυτά σχετίζονται, κυρίως, με τις εμπειρίες μας και με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη σεξουαλικότητά μας. Τα προβλήματα στη σχέση, η αίσθηση απόρριψης από τον σύντροφο, η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η αρνητική εικόνα σώματος, τα αυστηρά οικογενειακά θρησκευτικά πρότυπα που στιγματίζουν το σεξ ως «βρόμικο», η ανεπαρκής σεξουαλική αγωγή, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες (δικές μας και του συντρόφου μας), οι αρνητικές εμπειρίες, το άγχος της απόδοσης και η έλλειψη προκαταρκτικών είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους χαμηλής λίμπιντο.

  Οι λύσεις: 1. Συζήτηση με τον σύντροφό μας. 2.Αποτελεσματική διερεύνηση του προβλήματος με τον ειδικό, ώστε να προταθεί η κατάλληλη θεραπεία (ατομική ψυχοθεραπεία, θεραπεία ζεύγους, sex therapy). 3.Ψυχιατρική αγωγή, αν κριθεί αναγκαία. Info: Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, askitis.gr.

  Hot news
  Έρευνες δείχνουν ότι ο χυμός ροδιού, το θεραπευτικό μανιτάρι Cordyceps sinensis σε χάπι, η ρίζα maca σε σκόνη ή χάπι, ο ψευδάργυρος αλλά και η άσκηση ανεβάζουν τη λίμπιντο.

  facebook twitter Instagram