Αυτά τα χόμπι βελτιώνουν την υγεία

  Μας κάνουν να περνάμε καλά και ταυτόχρονα ανεβάζουν τα επίπεδα ευεξίας. Ποιες είναι αυτές οι δραστηριότητες;

  Φωτογράφιση: Mark Pillai
  Αυτά τα χόμπι βελτιώνουν την υγεία

  Το ξέρατε ότι δραστηριότητες όπως να κάνουμε βόλτα με το κατοικίδιό μας, να ασχολούμαστε με τα λουλούδια στη βεράντα και να χορεύουμε προάγουν την καλή υγεία και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης; Συγκεντρώσαμε μερικά από αυτά που μπορούμε να κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη.

  Χορός
  Ανεβάζει τη διάθεση, διευκολύνει την έκφραση, βοηθά την εκτόνωση, προάγει την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία και γυμνάζει το σώμα. Ακόμα ενισχύει την κοινωνικοποίηση, αφού μας φέρνει σε επαφή με κόσμο. Ο χορός ενδείκνυται για κάθε ηλικία. Σύμφωνα με μια επιστημονική επιθεώρηση (Cochrane Review, 2011) ο χορός 3 φορές την εβδομάδα βελτιώνει την ισορροπία σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

  Βόλτα με το κατοικίδιο
  Εκτός από εκπληκτικός σύντροφος, ένα ζώο προσφέρει ευκαιρίες για να ασκηθούμε κάνοντας βόλτα έξω μαζί του, να κοινωνικοποιηθούμε, να διαχειριστούμε το στρες, να πολεμήσουμε το αίσθημα μοναξιάς. Όσοι έχουν κατοικίδιο διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας.

  Η κηπουρική
  Οι έρευνες αναφέρουν μια σειρά από οφέλη από την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Οι κινήσεις που κάνουμε για να τραβήξουμε τα αγριόχορτα, αλλά και το φύτεμα προϋποθέτουν κάποιας μορφής αερόβιας άσκησης που ενισχύουν τη μυϊκή λειτουργία. Ακόμα, σύμφωνα με μελέτες, η κηπουρική συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D και καρδιαγγειακού επεισοδίου.

  Γράψιμο
  Η συγκεκριμένη ασχολία σχετίζεται με νοητικά και ψυχικά οφέλη. Είναι αγχολυτική, καθαρτική, βοηθά τη μνήμη και τον ύπνο. Έρευνες δείχνουν ότι ασθενείς με καρκίνο που καταγράφουν τις εμπειρίες τους, αντιμετωπίζουν καλύτερα τη νόσο και διαχειρίζονται το άγχος που τους δημιουργεί.

  facebook twitter Instagram