Αυτό είναι το πλάνο που νικά τις νόσους

  Να αλλάξουμε φιλοσοφία ζωής και να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη τονίζει ο Δρ Αντώνης Λαγγουράνης, γιατρός και συγγραφέας του βιβλίου Ποιος Μπορεί να μας Γιατρέψει, που μοιράζεται στο ELLE.gr το πρόγραμμα καλής υγείας.

  Φωτογράφος: Λευτέρης Σιαράπης
  <p><strong>Η πρόληψη ισχύει και για νόσους όπως ο καρκίνος;</strong><br /> Καθημερινά μέσα στον οργανισμό μας δημιουργούνται εκατοντάδες έως χιλιάδες καρκινικά κύτταρα. Αλλά αρρωσταίνουμε όταν παύουμε
  1 / 3

  Τον αποκαλούν... «ιατροφιλόσοφο». Σε μια εποχή κατάχρησης φαρμάκων, σπάνια βλέπουμε έναν κλασικό γιατρό να δίνει μεγάλη έμφαση στην πρόληψη και να πιστεύει ότι η αλλαγή στον τρόπο ζωής μπορεί να διορθώσει πολλά προβλήματα υγείας χωρίς τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα. Ο Αντώνης Λαγγουράνης, παθολόγος-νεφρολόγος, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών που υπηρέτησε σε μεγάλα νοσοκομεία των Αθηνών, όπως το «Λαϊκό», το «Γ. Γεννηματάς» και το «Αλεξάνδρα» από το 1976 μέχρι το 2010, μιλά στο ELLE.gr για όσα αναλύει στο βιβλίο του Ποιος Μπορεί να μας Γιατρέψει (εκδ. Κουκκίδα): Πώς να αποτρέψουμε την εμφάνιση ασθενειών και τι να κάνουμε ώστε να χρειαζόμαστε το γιατρό όσο το δυνατό λιγότερο!

  Πώς προέκυψε το βιβλίο Ποιος Μπορεί να μας Γιατρέψει;
  Το βιβλίο αυτό, το οποίο διανύει την τέταρτη έκδοση, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2008, με την παρότρυνση μερικών φίλων και ασθενών με ανήσυχο και διερευνητικό πνεύμα οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να είναι παθητικοί δέκτες και καταναλωτές ιατρικών υπηρεσιών, αλλά ήθελαν να αναλάβουν και οι ίδιοι μέρος της ευθύνης για την υγεία τους και ζητούσαν συγκεκριμένες γραπτές διαιτητικές και άλλες ιατρικές πληροφορίες προς αυτή την κατεύθυνση. Το έγραψα ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει ερέθισμα για σκέψεις και αποφάσεις με σκοπό την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα θέματα της υγείας, διότι τα προσεγγίζει μέσα από μια πιο απλή, φυσιολογική και λιγότερο τεχνοκρατική θεώρηση. Αναφέρεται στην αξία του γενικού τρόπου ζωής και ιδίως της διατροφής τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία πολλών προβλημάτων υγείας, που κατά καιρούς μας ταλαιπωρούν, χωρίς να χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. Δηλαδή η φαρμακευτική αγωγή δεν πρέπει να είναι πάντα η πρώτη επιλογή και η καλύτερη δυνατή λύση στην αντιμετώπιση των διαφόρων παθολογικών καταστάσεων. Υπάρχουν πάρα πολλά απλά πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε από μόνοι μας και για να προλάβουμε και για να αναστείλουμε την εξέλιξη μιας παθολογικής διεργασίας, ούτως ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερο την ανάγκη ιατρικής βοήθειας. Η ιατρική όπως τη θεμελίωσε ο Ιπποκράτης έχει δύο σκέλη. Το ένα ασχολείται με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή και αν αυτό αποτύχει χρησιμοποιούμε την επεμβατική ιατρική που είναι το δεύτερο σκέλος. Στην επεμβατική ιατρική κάνουμε θαύματα, αλλά το άλλο κομμάτι έχει ατροφήσει. Ένα παράδειγμα: Κάποιος άνθρωπος που εισέρχεται στο τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας, μπορεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ή αιμοκάθαρση. Οι αιτίες της νεφρικής ανεπάρκειας είναι πολλές, μεταξύ των οποίων ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση. Περίπου 30% από αυτούς έχουν χάσει τους νεφρούς τους από σακχαρώδη διαβήτη και 20% από αρρύθμιστη υπέρταση. Μόνο η πρόληψη και η σωστή θεραπεία αυτών των καταστάσεων θα μείωναν την εμφάνιση ή την εξέλιξη της νεφροπάθειας προς το τελικό στάδιο κατά 50%. Ακόμα και στις κληρονομικές παθήσεις όπως οι πολυκυστικοί νεφροί που νομοτελειακά θα οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια, η προσαρμογή του τρόπου ζωής και διατροφής θα επιβραδύνουν σημαντικά την εξέλιξη της νεφρικής βλάβης και επομένως θα καθυστερήσουν την ένταξη του ασθενούς στην αιμοκάθαρση για πολλά χρόνια.

  facebook twitter Instagram