Αυτό είναι το πρόβλημα στο στομάχι που πρέπει να λύσετε

  Μπορεί να κρύβει καταστάσεις επικίνδυνες για την υγεία, επισημαίνουν οι γιατροί. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε.

  Φωτογράφιση: Emma Tempest
  <p>Η πορεία της τροφής από το στόμα στο στομάχι είναι ένα ολόκληρο ταξίδι. Ένα από τα «εξαρτήματα» που διαθέτει ο οισοφάγος είναι ένας μικρός σφιγκτήρας που λειτουργεί σαν βαλβίδα, επιτρέπ
  2 / 2

  Οι ένοχοι:
  «Έχει αποδειχθεί η σχέση της παλινδρόμησης με την παχυσαρκία, την εγκυμοσύνη και τις καταχρήσεις στο φαγητό. Εντούτοις μπορεί να συμβεί και επειδή εκ γενετής σε κάποιους υπάρχει αδύνατος σφιγκτήρας. Ακόμα, η λήψη κάποιων φαρμάκων, το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ προκαλούν παλινδρόμηση των οξέων».

  Οι θεραπείες:
  Αλλαγές στον τρόπο ζωής: «Η βελτίωση της διατροφής μπορεί να μειώσει την συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων. Επίσης, η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ βοηθούν αρκετά» επισημαίνει ο Δρ Σάμπαλης.
  Φαρμακευτική αγωγή: «Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, ενδεχομένως θα χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Η λήψη αντιόξινων εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου και η συστηματική λήψη φαρμάκων μειώνει την ποσότητα των οξέων που παράγονται στο στομάχι. Και οι δύο τρόποι μπορεί να είναι αποτελεσματικοί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων».
  Χειρουργική αντιμετώπιση: «Ασθενείς, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται καλά στα παραπάνω ή χρειάζονται συνεχώς φάρμακα συνήθως υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση. Ειδικά όταν συνυπάρχουν δύο καταστάσεις όπου η μία είναι παλινδρόμηση με διαφαγματοκήλη και η δεύτερη παλινδρόμηση λόγω ανεπάρκειας του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, τότε αυτά αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται μόνο χειρουργικά και η επέμβαση γίνεται πλέον λαπαροσκοπικά, αντικαθιστώντας το ανοιχτό χειρουργείο».

  Ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια ημέρα, σιτίζεται με υγρά από την επομένη το πρωί και επιστρέφει σπίτι του μετά από 1 -2 μέρες. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, οι οποίοι υποβάλλονται σε επέμβαση απαλλάσσονται τελείως ή έχουν μία πολύ σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης σε ποσοστά που ξεπερνούν το 97%.

  facebook twitter Instagram