Ελπίδες για γυναίκες που θέλουν παιδί

  Η μεταμόσχευση τεχνητών οργάνων επιτρέπει σε πολλές που νόσησαν να προσδοκούν ότι θα γίνουν μητέρες. Μάθετε τι περιμένουμε.

  Ελπίδες για γυναίκες που θέλουν παιδί

  Είναι μεγάλος ο αριθμός των γυναικών που έχει χάσει τη γονιμότητά του: Οι αιτίες μπορεί να είναι από χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία λόγω καρκίνου μέχρι πρόωρη εμμηνόπαυση και πολλαπλή σκλήρυνση. Ωστόσο, μια καινοτομία Δανών επιστημόνων φαίνεται να αλλάζει ευχάριστα τα δεδομένα.

  Ειδικότερα, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν από ανθρώπινο ιστό στο εργαστήριο και στην συνέχεια να εμφυτεύσουν σε πειραματόζωα την πρώτη τεχνητή ωοθήκη. Η επιτυχία αυτή αν και φαίνεται να απαιτεί τουλάχιστον μια πενταετία μέχρι να υλοποιηθεί σε ανθρώπους, είναι πολύ σημαντική καθώς στο μέλλον θα επιτρέπει την ανάπτυξη ώριμων ωαρίων κατάλληλων για γονιμοποίηση και στη συνέχεια για εμφύτευση στη μήτρα βοηθώντας τόσες γυναίκες να γίνουν μητέρες.

  Πώς γίνεται η διαδικασία; Οι ερευνητές εξαλείφουν όλα τα κύτταρα, υγιή και μη, από τον ιστό των ωοθηκών, ώστε να μην υπάρχουν πιθανότητες υποτροπής στο μέλλον. Στη νέα ωοθήκη που δημιουργείται στο εργαστήριο καλλιεργούνται νέα υγιή κύτταρα τα οποία εμφυτεύονται στη μήτρα της γυναίκας.Μέχρι στιγμής τα πειράματα έγιναν σε πειραματόζωα και είναι επιτυχή.

   

  facebook twitter Instagram