Ενδομητρίωση: το σώμα σε εμφύλιο

  Χτυπά 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με πόνο στην περίοδο και το σεξ. Με αφορμή τη Lena Dunham, το ELLE ερευνά ποιες λύσεις υπάρχουν για την πάθηση.

  Κείμενο: Χαρά Μπουργάνη, φωτογράφιση: Sean Macmenomy
  <p><strong>Η διάγνωση</strong><br /> Κάθε μήνα που το ωάριό μας δεν γονιμοποιείται, το ενδομήτριο, δηλαδή ο βλεννογόνος της μήτρας, πέφτει και έχουμε έμμηνο ρύση. Φανταστείτε τι συμβαίνει στην ενδομητ
  1 / 4

  Θα μπορούσε να θυμίζει έναν αιματηρό εμφύλιο: Ανυπόφορος χρόνιος πόνος, βαριά και ασταμάτητη αιμορραγία, πολλές εστίες. Το χρονικό της ενδομητρίωσης της Lena Dunham, ηθοποιού στο Girls του HBO, σκηνοθέτιδος και ακτιβίστριας, είναι μακρύ και μετρά πάνω από δέκα επεμβάσεις μέσα σε μια δεκαετία. Στην συγκεκριμένη πάθηση ένας ιστός που μοιάζει με το ενδομήτριο και φυσιολογικά υπάρχει στη μήτρα, αναπτύσσεται εκτός αυτής (στις ωοθήκες, πίσω από τη μήτρα, στην κύστη, στο έντερο κ.α.) προκαλώντας φλεγμονή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην περίοδο, την επαφή, την πύελο, διαταραχή του κύκλου, υπογονιμότητα, διαφυγή αίματος ανάμεσα στις περιόδους κ.ά. Εξαιτίας όλων αυτών, τον περασμένο Νοέμβριο η Αμερικανίδα ηθοποιός εισήχθη στο νοσοκομείο και απαίτησε από τους γιατρούς να βρουν οριστικά μια λύση στο πρόβλημά της, ακόμα κι αν αυτή είναι η ολική υστερεκτομή (αφαίρεση μήτρας). Τελικά οι γιατροί την απάλλαξαν από τη μήτρα και τον τράχηλο, αφήνοντας άθικτες τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες. Η είδηση δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από την ίδια και φυσικά έκανε το γύρο του κόσμου με το ερώτημα αν χρειαζόταν μια τέτοια ακραία λύση που στερεί την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Απαντήσεις για τις επιλογές που έχουμε μας δίνουν παρακάτω ο Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βόννης και οι επιστημονικές μελέτες που γίνονται.

  facebook twitter Instagram