Γιατί φουσκώνουμε;

  Αν ανήκετε στο 21% όσων παρουσιάζουν μετεωρισμό, μάθετε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε και τι να αλλάξετε στον τρόπο ζωής σας.

  Φωτογράφιση: Xavi Gordo
  Γιατί φουσκώνουμε;

  Αν υποφέρετε από φούσκωμα και η κοιλιά σας μοιάζει με μπαλόνι κάθε φορά που τρώτε, υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που πρέπει να προσέξετε γιατί έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί για το πρόβλημα. Ειδικότερα:

  Κακές συνήθειες
  Το κάπνισμα και η γρήγορη κατανάλωση φαγητού είναι μερικοί από τους ενόχους. Ακόμα, σε ορισμένους ανθρώπους τα συστατικά κάποιων τροφών δεν απορροφώνται στο μικρό έντερο. Σε αυτή την περίπτωση θα σας βοηθήσουν τα προβιοτικά.  

  Έχετε ευαισθησία στη λακτόζη;
  «Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη διάφορων ενζύμων στο έντερο, κάτι που βλέπουμε συχνά σε ανθρώπους με δυσανεξία/ευαισθησία στη λακτόζη. Το θέμα είναι ότι αυτές οι τροφές που δεν έχουν υποστεί καλή επεξεργασία φτάνουν στο έντερο και γίνονται αέρας» εξηγεί o Dr Alessio Fasano, πρόεδρος γαστρεντερολογίας και διατροφής στο γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ.

  Τα βακτήρια του εντέρου
  Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τα κακά λιπαρά αλλά και τροφές που περιέχουν λακτόζη δύσκολα διασπώνται στο έντερο ορισμένων ασθενών. Όμως, αυτό μπορεί να οφείλεται και σε μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε αυτό.

  Η λύση: Η δίαιτα FODMAPs
  Η συγκεκριμένη δίαιτα περιλαμβάνει τροφές που οι ειδικοί μας προτείνουν να αποφύγουμε δοκιμαστικά εφόσον εμφανίζουμε φούσκωμα που δεν οφείλεται σε παθολογικούς λόγους (π.χ. γαστροοισοφαγική πανινδρόμηση κ.ά). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε τον γαστρεντερολόγο σας.

   

  facebook twitter Instagram