Γυναικολογικό τσεκάπ: 1 κάθε 5 χρόνια;

  Τα τεστ στο γιατρό είναι πλέον µεγάλης ακρίβειας και γίνονται πιο αραιά. Μάθετε τα νέα δεδοµένα που αλλάζουν όσα γνωρίζαµε για την πρόληψη του ιού HPV.

  της Χαράς Μπουργάνη, φωτογράφιση: David Burton
  <p><strong>2 φορές πιο δυνατό</strong><br /> Τι διαφορετικό προσφέρει το HPV DNA Τest που µπαίνει επίσηµα στο σύστηµα γυναικολογικού ελέγχου αρκετών χωρών; Η απάντηση είναι ότι εντοπ
  1 / 4

  Οι γυναίκες στην Ολλανδία δεν κλείνουν ραντεβού για Τεστ ΠΑΠ. Η συγκεκριµένη χώρα είναι η πρώτη στην Ευρώπη που ακολούθησε το 2017 ένα διαφορετικό σύστηµα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της µήτρας: αντικατέστησε το Τεστ ΠΑΠ µε το HPV DNA Test που γίνεται ανά 5 χρόνια και είναι πιο εξελιγµένο και πιο ακριβές. Το αποτέλεσµα; Οι µελέτες στις Κάτω Χώρες δείχνουν ότι αυτή η προσέγγιση έσωσε πολλές γυναίκες από την εµφάνιση καρκίνου του τραχήλου της µήτρας. Γνωρίζοντας εγκαίρως τον τύπο της µόλυνσης που έχουν, ο γιατρός άρχισε να τις παρακολουθεί πιο στενά.

  Τη σκυτάλη πήρε η Αυστραλία, όπου από το 2018 οι γυναίκες άνω των 25 θα κάνουν στο γυναικολόγο το συγκεκριµένο τεστ, καθώς αποτελεί επίσηµη οδηγία. Την ίδια τακτική ακολουθούν ήδη τα συστήµατα υγείας στο Μεξικό και στην Τουρκία. Ταυτόχρονα στις ΗΠΑ οι νέες οδηγίες αλλάζουν και προτείνουν στις κοπέλες 21-29 ετών Τεστ ΠΑΠ ανά 3 χρόνια και σε εκείνες άνω των 30 που διαγνώστηκαν µε τον ιό HPV να υποβάλλονται ανά 5 χρόνια σε HPV DNA Τest ή να συνεχίζουν µε τεστ ΠΑΠ ανά 3 χρόνια. Γιατί µετά τα 30; Επειδή είναι µια ηλικία κατά την οποία ο ιός υποχωρεί πιο δύσκολα συγκριτικά µε τη δεκαετία των 20, όπου το ανοσοποιητικό µπορεί να τον αποβάλλει.
  Ο Θεόδωρος Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης αναλύει τα καινούρια δεδοµένα και µας εξηγεί τι αλλάζει στο γυναικολογικό έλεγχο.

  facebook twitter Instagram