Κάνει καλό στην καρδιά το λάδι καρύδας;

  Παρόλο που οι καταπραϋντικές του ιδιότητες στο έντερο είναι αποδεκτές, οι επιστήμονες αμφιβάλλουν για τα καρδιαγγειακά οφέλη του.

  Φωτογράφιση: Xavi Gordo
  Κάνει καλό στην καρδιά το λάδι καρύδας;

  Είναι πλούσιο σε λιπαρά και όμως πλήθος δημοσιευμάτων εξαίρουν τα οφέλη του στην υγεία. Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ προσπαθούν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους με ένα δημοσίευμα που υπογράφει ο γιατρός Robert H. Shmerling, MD.

  Όπως αναφέρει ο ίδιος σχετικά με την πεποίθηση ότι το λάδι καρύδας κάνει καλό στην καρδιά: «Αυτό προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι περιέχει πάνω από 90% κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή το είδος εκείνο που θεωρείται ανθυγιεινό. Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν την κακή χοληστερόλη LDL που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας».

  Ωστόσο, ορισμένες μελέτες στο παρελθόν έδειξαν ότι το έλαιο καρύδας έχει ευεργετική δράση στη λειτουργία της καρδιάς. Ενδεικτικά, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 έδειξε ότι άνθρωποι με στεφανιαία νόσο που κατανάλωναν λάδι καρύδας έχασαν βάρος και σημείωσαν μικρή αύξηση στα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.

  Ποιες είναι οι συστάσεις; Όπως αναφέρει ο γιατρός, σύμφωνα με μια επιστημονική ανάλυση, για να βελτιώσουμε τιμές όπως τα λιπίδια του αίματος και να χαμηλώσουμε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ίσως είναι καλύτερο να αντικαταστήσουμε το λάδι καρύδας με πολυακόρεστα λιπαρά, όπως το λινέλαιο.

  facebook twitter Instagram