Ποιες τροφές σαμποτάρουν τη γονιμότητα;

  Μια άγνωστη αιτία που μειώνει τις πιθανότητες επίτευξης μιας εγκυμοσύνης με εξωσωματική γονιμοποίηση αποκάλυψαν επιστήμονες σε μια νέα μελέτη τους.

  Φωτογραφίση: Billy Nava
  Ποιες τροφές σαμποτάρουν τη γονιμότητα;

  Η διατροφή παίζει καταλυτικό ρόλο στη ζωή μας και όταν είναι επιβαρυμένη με χημικά σε φρούτα και λαχανικά ίσως επιδρά αρνητικά στην εξωσωματική (IVF). Αυτό έδειξε μια καινούρια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση JAMA Internal Medicine και εξέτασε τα προφίλ 325 γυναικών που είχαν υποβληθεί σε κάποιο είδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

  Για τις ανάγκες της μελέτης οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους, μαζί με άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση της IVF όπως η ηλικία, το βάρος κ.ά. Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν πάνω από 2 μερίδες φρούτων ή λαχανικών τη μέρα, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που θεωρούνται φορτωμένα με χημικά (φράουλες, σπανάκι, πιπεριές) έχουν 18% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι συγκριτικά με εκείνες που εκτίθενται λιγότερο σε τέτοιες τροφές.

  Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες ώστε να αποδειχθεί η συσχέτιση παρασιτοκτόνων με τις δυνατότητες επίτευξης εγκυμοσύνης σε γυναίκες που κάνουν εξωσωματική.
  Προς το παρόν φαίνεται πως μια επιβαρυμένη διατροφή είναι αρνητικός παράγοντας που μπορεί να σαμποτάρει μια τέτοια προσπάθεια. Μια λύση που προτείνουν οι ειδικοί είναι να επιλέγουμε βιολογικά προϊόντα.

  facebook twitter Instagram