Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό παυσίπονο; (η έρευνα απαντά)

  Μια καινούρια μελέτη αποκάλυψε τι δουλεύει σε τραυματισμούς, όπως το κάταγμα, το διάστρεμμα και η θλάση.

  Φωτογράφιση: Matthew Shave
  Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό παυσίπονο; (η έρευνα απαντά)

  Τέλος στον εθισμό στα βαριά παυσίπονα (π.χ. οπιοειδή) προσπαθούν να δώσουν οι επιστήμονες βάζοντας φρένο στην συχνά άσκοπη κατανάλωσή τους. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ η υπερκατανάλωση έχει οδηγήσει πάνω από 5000 ανθρώπους στην απώλεια της ίδιας της ζωής τους. Όμως, μια νέα μελέτη έρχεται να δώσει εναλλακτικές λύσεις, καθώς επιβεβαιώνει αυτό που λένε οι γιατροί: ότι σε κάποιες μορφές πόνου τα απλά παυσίπονα μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά.

  Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση JAMA, οι ειδικοί εξέτασαν αν ορισμένα παυσίπονα που δεν ανήκαν στην κατηγορία των οπιοειδών, ήταν αποτελεσματικά σε καταστάσεις όπως κάταγμα, θλάση και διάστρεμμα, όπου ο πόνος είναι μεγάλος τις δύο πρώτες ώρες. Η ομάδα των 400 ατόμων που εξέτασαν, είχαν λάβει είτε ιβουπροφένη και ακεταμινοφαίνη είτε κάποιο παυσίπονο με βάση τα οπιοειδή. Οι απαντήσεις των ασθενών έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα των πρώτων κατηγοριών ήταν παρόμοια ως προς την ανακούφιση του πόνου.

  Όπως δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Dr. Andrew Chang, καθηγητής επείγουσας ιατρικής στο ιατρικό κέντρο Albany Medical Center: «Τα αποτελέσματα της μελέτης με ξάφνιασαν. Οι περισσότεροι γιατροί δίνουν οπιοειδή αυτόματα σε ασθενείς με κατάγματα ή σπασμένα οστά. Αυτή η μελέτη λοιπόν προσφέρει τις αποδείξεις ότι τα οπιοειδή δεν είναι πάντα απαραίτητα ακόμα και όταν έχουμε κάταγμα».

   

  facebook twitter Instagram