Πώς θα φτάσουμε μέχρι τα 100 (διατηρώντας όσο μπορούμε τη νεότητα)

  Έξυπνες ασκήσεις για μυαλό και σώμα, τσεκάπ, χάπια, θεραπείες «βαμπίρ», αισιοδοξία και δυνατές φιλίες. Η πορεία στη μακροζωία είναι ένα μεγάλο ταξίδι όπου νικητές είναι οι δεκτικοί στη μάθηση, στο υγιεινό lifestyle και στη θετική σκέψη.

  Κείμενο: Χαρά Μπουργάνη, φωτογράφιση: Adrian Price, styling: Dannielle Cartisano
  <p>Η μάχη μας με τον χρόνο μοιάζει λίγο με την ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον, ήρωα της ταινίας του David Fincher, που με την πάροδο των ετών γίνεται νεότερος και υγιέστερος. Αυτό υπόσχονται να κάνουν
  <p><strong>Οι συνήθειες των μακρόβιων</strong><br /> Οι επιστήμονες μελετούν τους ανθρώπους που ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες του πλανήτη, δηλαδή τις περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά αιωνόβιων. Τι μ
  2 / 5

  Το στοίχημα της νεότητας
  Την ίδια στιγμή που οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνα για τις 3D εκτυπώσεις (με την ελπίδα ότι στο μέλλον θα μπορούμε να εκτυπώνουμε και όργανα έτοιμα προς μεταμόσχευση, για να αντικαταστήσουν εκείνα που έχουν πρόβλημα), οι εκατομμυριούχοι της Αμερικής δίνουν μερικές χιλιάδες δολάρια για να κάνουν μετάγγιση πλάσματος από το αίμα νέων ανθρώπων. Έρευνες σε πειραματόζωα δείχνουν ότι η μέθοδος αναστρέφει τη γήρανση της μνήμης και χαρίζει ζωτικότητα. Όμως στον άνθρωπο κάτι τέτοιο είναι ακόμη υπό μελέτη. Το ίδιο συμβαίνει και με την έρευνα για τα χάπια της νεότητας. Το Basis κυκλοφορεί με την υπόσχεση να ανεβάσει τα επίπεδα του μορίου NAD+ και να ζήσουμε υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ το επόμενο σκεύασμα που αναμένεται -και θα περιέχει το NAD+- πρόσφερε στα πειραματόζωα αναγέννηση δέρματος, που αντιστοιχεί σε ένα δίχρονο, και αποκατάσταση των μυών. Όμως όλα αυτά δεν γνωρίζουμε κατά πόσον λειτουργούν στον άνθρωπο. Γι' αυτό οι επιστήμονες προτείνουν συγκεκριμένες κινήσεις που θα μας βοηθήσουν να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής:

  Διαβήτης τύπου 2: Οι προβλέψεις για την πάθηση που συνδέεται με την παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα δεν ήταν ευοίωνα μέχρι σήμερα, αφού μιλούσαν για τεράστια αύξηση του αριθμού των ανθρώπων με την ασθένεια τα επόμενα χρόνια. Όμως πλέον οι ειδικοί μάς λένε ότι ακόμα και μόνο με τη διατροφή μπορούμε να αναστρέψουμε το πρόβλημα. Ο Δρ Σωτήρης Αδαμίδης, διευθυντής της Α' Παθολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών επισημαίνει: «Η διαδικασία προόδου προς τον σακχαρώδη διαβήτη γίνεται κατά στάδια. Εμείς, ακόμα κι αν κάποιος φτάσει στον σακχαρώδη διαβήτη, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να γυρίσουμε προς τα πίσω σχεδόν μία δεκαετία τα άτομα αυτά, δηλαδή στο στάδιο που δεν υπήρχε το πρόβλημα. Αυτό γίνεται με φάρμακα, ενώ έχουν δημοσιευτεί και μελέτες για στερητικού τύπου δίαιτες λίγων ημερών που βοήθησαν τους ασθενείς να απαλλαγούν από την πάθηση. Η αντιμετώπιση αυτή δεν είναι ανεξάρτητη από τις συνήθειες του ατόμου, δηλαδή κάποιος πρέπει να τρώει υγιεινά και να ασκείται».
  Τσεκάπ για τον καρκίνο: Μην αμελείτε τους προληπτικούς ελέγχους που προτείνει ο γιατρός ανά ηλικία (οφθαλμολογικός, δερματολογικός, γενική αίματος κ.ά.). Η έγκαιρη διάγνωση ισοδυναμεί με θεραπεία για έναν αριθμό παθήσεων, ενώ άλλες τις επιβραδύνει. Όπως αναφέρει ο κ. Ιωάννης Μπράμης, πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, «τολμώ να πω ότι η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου είναι συνώνυμη με τη θεραπεία του. Έγκαιρη διάγνωση σημαίνει, πριν αρχίσουν τα συμπτώματα της νόσου, να τρέξουν όλοι στο γιατρό που θα εφαρμόσει τεστ και πρωτόκολλα ανάλογα με το οικογενειακό τους ιστορικό και με το αν θεωρούνται υψηλού ή ενδιάμεσου κινδύνου».   

  facebook twitter Instagram