Πώς θα φτάσουμε μέχρι τα 100 (διατηρώντας όσο μπορούμε τη νεότητα)

  Έξυπνες ασκήσεις για μυαλό και σώμα, τσεκάπ, χάπια, θεραπείες «βαμπίρ», αισιοδοξία και δυνατές φιλίες. Η πορεία στη μακροζωία είναι ένα μεγάλο ταξίδι όπου νικητές είναι οι δεκτικοί στη μάθηση, στο υγιεινό lifestyle και στη θετική σκέψη.

  Κείμενο: Χαρά Μπουργάνη, φωτογράφιση: Adrian Price, styling: Dannielle Cartisano
  <p><strong>Το στοίχημα της νεότητας</strong><br /> Την ίδια στιγμή που οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνα για τις 3D εκτυπώσεις (με την ελπίδα ότι στο μέλλον θα μπορούμε να εκτυπώνουμε και όργανα έτ
  <p><strong>Ξεκινήστε σήμερα</strong><br /> Η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της αντιγήρανσης και οι ευκαιρίες που μας δίνονται για να αποφύγουμε ή να επιβραδύνουμε την εμφάνιση ορισμένων παθήσ
  3 / 5

  Οι συνήθειες των μακρόβιων
  Οι επιστήμονες μελετούν τους ανθρώπους που ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες του πλανήτη, δηλαδή τις περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά αιωνόβιων. Τι μαθαίνουμε από αυτούς;

  Διατροφή: Μεσογειακή δίαιτα (πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ζυμαρικά και μαύρο ψωμί, καφές στη χόβολη) ακολουθούν οι άνθρωποι στην Ικαρία. Αντίστοιχα, στη γειτονική Σαρδηνία υιοθετούν μια φυτική, κατά βάση δίαιτα, ενώ το μενού για τους Ιάπωνες στο νησί Okinawa περιέχει φύκια, ψάρια (δηλαδή πολλά ω-3 που μάχονται τη φλεγμονή), πράσινο τσάι (για αντιοξειδωτική προστασία) και αποχή από τα γαλακτοκομικά. Ένα είναι σίγουρο: Οι αιωνόβιοι δεν αγαπούν το πρόχειρο φαγητό και δεν τιμούν συχνά το κόκκινο κρέας.

  Κοινωνικά δίκτυα: Η μοναξιά αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Το γιατρικό είναι οι φίλοι και όλο το υποστηρικτικό δίκτυο που θα βρεθεί δίπλα μας όταν κάτι μας συμβαίνει. Μια μελέτη (Personal Relationships, 2017) έδειξε ότι οι ισχυροί δεσμοί με την οικογένεια και τους φίλους συνδέονται με καλή υγεία, με τις δυνατές φιλίες να παίζουν καθοριστικό ρόλο καθώς μεγαλώνουμε.

  Φυσική δραστηριότητα: Στην Ικαρία και τη Σαρδηνία κινούνται, περπατάνε, κάνουν αγροτικές δουλειές, δεν αγχώνονται. Όλα αυτά εξηγούν τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 που έχουν.

  Ευγνωμοσύνη: Οι κάτοικοι της Loma Linda στην Καλιφόρνια ζουν 10 χρόνια περισσότερο από τους υπόλοιπους Αμερικανούς και υπάρχει η πεποίθηση ότι η βαθιά τους πίστη (είναι αρκετά θρησκευόμενοι, προσεύχονται και έχουν την αίσθηση της κοινότητας) παίζει ρόλο σε αυτό. Σύμφωνα με ερευνητές, η αισιόδοξη στάση για τη ζωή, ο καλύτερος αυτοέλεγχος, η αίσθηση προορισμού, η πίστη σε έναν στόχο και αξίες όπως η ευγνωμοσύνη είναι προτερήματα που προάγουν τη μακροζωία και που μπορούμε να έχουμε όλοι, θρησκευόμενοι και μη.

  facebook twitter Instagram