Πώς θα φτάσουμε μέχρι τα 100 (διατηρώντας όσο μπορούμε τη νεότητα)

  Έξυπνες ασκήσεις για μυαλό και σώμα, τσεκάπ, χάπια, θεραπείες «βαμπίρ», αισιοδοξία και δυνατές φιλίες. Η πορεία στη μακροζωία είναι ένα μεγάλο ταξίδι όπου νικητές είναι οι δεκτικοί στη μάθηση, στο υγιεινό lifestyle και στη θετική σκέψη.

  Κείμενο: Χαρά Μπουργάνη, φωτογράφιση: Adrian Price, styling: Dannielle Cartisano
  <p><strong>Οι συνήθειες των μακρόβιων</strong><br /> Οι επιστήμονες μελετούν τους ανθρώπους που ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες του πλανήτη, δηλαδή τις περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά αιωνόβιων. Τι μ
  <p><strong>Νεανικό δέρμα </strong><br /> Το δικό μας λίπος θεωρείται χρυσωρυχείο βλαστοκυττάρων που βελτιώνουν την ποιότητα του δέρματος. Όπως εξηγεί η <a href= http://kotrotsiou.gr/ target= _blank >
  4 / 5

  Ξεκινήστε σήμερα
  Η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της αντιγήρανσης και οι ευκαιρίες που μας δίνονται για να αποφύγουμε ή να επιβραδύνουμε την εμφάνιση ορισμένων παθήσεων είναι πολλές:
  1. Γυμναστείτε. Όλα τα είδη άσκησης, ακόμα και το περπάτημα 30’ καθημερινά, βελτιώνουν την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, τη μυϊκή μάζα, την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ακόμη, η αεροβική άσκηση αυξάνει την οστική πυκνότητα, σύμφωνα με έρευνες, κάτι πολύ σημαντικό αν λάβουμε υπόψη μας ότι σήμερα περισσότερες γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από οστεοπόρωση (κυρίως λόγω καταγμάτων), παρά από καρκίνο του μαστού.
  2. Χορέψτε. Απαιτεί συντονισμό των κινήσεων με τον ρυθμό της μουσικής, αυξάνει την έκκριση της σεροτονίνης και ευνοεί την κοινωνικότητα. Σύμφωνα με μελέτες, το αργεντίνικο τανγκό βελτιώνει την ισορροπία σε ανθρώπους με Πάρκινσον, τη μνήμη σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ και αποτελεί μέθοδο θεραπείας στην Ιταλία ως κομμάτι της συμβουλευτικής ζευγαριών.
  3. Γυρίστε στα θρανία. Μάθετε κάτι καινούριο, από κιθάρα μέχρι μια ξένη γλώσσα ή ένα σπορ. Η μνήμη σας θα εξασκηθεί και η έκκριση της ντοπαμίνης θα σας ανταμείψει.
  4. Αλλάξτε τη διατροφή σας. Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης και πρόχειρου φαγητού, περιορίστε το κόκκινο κρέας, ποντάρετε σε φρούτα και λαχανικά καθημερινά. Μην ξεχνάτε τις πηγές ασβεστίου. Ο Δρ Αχιλλέας Γεωργιάδης, ρευματολόγος, αναφέρει: «Ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά 1 γραμμ. ασβέστιο. Αν δεν του το δώσουμε μέσω της τροφής, θα το πάρει από τα οστά μας. Το ασβέστιο, επομένως χρειάζεται για να διατηρήσουμε την οστική μας πυκνότητα».
  5. Δραστηριοποιηθείτε. Κάντε σπορ, πηγαίνετε σινεμά, βγείτε μια βόλτα για να διατηρήσετε σε αφύπνιση τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου.  
  6. Κοιμηθείτε. Ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί σε χρόνια κόπωση και μειώνει τις νευρολογικές ικανότητες του εγκεφάλου.
  7. Κάντε νέους φίλους. Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 26%. Οι φίλοι μάς βοηθούν να διαχειριστούμε καλύτερα το στρες που προκαλεί υπέρταση και καρδιαγγειακή νόσο.
  8. Δοκιμάστε κρυοσάουνα. Έρευνες δείχνουν ότι το κρύο μπάνιο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, επιταχύνει τον χρόνο αποθεραπείας και βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Δεν ενδείκνυται, όμως, για όσους έχουν καρδιολογικά προβλήματα.  
  9. Προστατέψτε τη γονιμότητά σας. Αποφύγετε το κάπνισμα, ποντάρετε στη μεσογειακή διατροφή και συζητήστε με τον γυναικολόγο σας για την κατάψυξη ωαρίων. Είναι μια δυνατότητα που προσφέρει η επιστήμη σε όσες αναβάλλουν τη μητρότητα για αργότερα.
  10. Δείτε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Yale έδειξε ότι σε μια ομάδα 4.765 ανθρώπων με μετάλλαξη σε γονίδιο που συνδέεται με την άνοια, οι αισιόδοξοι είχαν τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν το πρόβλημα σε σχέση με εκείνους στην ίδια ομάδα που είχαν πιο απαισιόδοξη στάση.
  11. Η ζωή είναι ωραία. Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα δρα προστατευτικά για την καρδιά σε υγιείς ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, το σεξ προφυλάσσει τις μεγαλύτερες γυναίκες από καρδιαγγειακό κίνδυνο.

  facebook twitter Instagram