Πώς θα κόψουμε το κάπνισμα χωρίς φάρμακα

  Μάθετε ποια εναλλακτική θεραπεία τριπλασιάζει τις πιθανότητες διακοπής του, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες.

  Φωτογράφιση: Κώστας Αυγούλης
  <p>Ο ειδικός συνεχίζει: «Τόσο ο κλασικός όσο και ο ωτοβελονισμός, κατά τον οποίο μικρές βελόνες τοποθετούνται στο αφτί, μειώνουν την επιθυμία για κάπνισμα. Όσοι υποβάλλονται σ’ αυτόν νιώθο
  1 / 2

  Τα τσιμπήματα με μικρές βελόνες αποδεικνύονται ο μεγάλος μας σύμμαχος στη μάχη μας να κόψουμε το τσιγάρο. Όπως έχει φανεί σε μελέτες, ο βελονισμός βοηθά τους καπνιστές να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα άγχους, έντασης και θλίψης, παράγοντες που συνδέονται με το ότι καταφεύγουν στην συνήθεια αυτή.

  Σε μια ανασκόπηση 14 διεθνών μελετών, οι ερευνητές, των οποίων τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Medicine, διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές που υποβάλλονται σε βελονισμό έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν απαλλαγμένοι από το κάπνισμα έξι μήνες έως ένα χρόνο αργότερα.

  Όπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Κυρίτσης, υπεύθυνος του τμήματος Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης του Ιδιωτικού Πολυϊατρείου Ηλιούπολης: «Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί έναν δύσκολο στόχο, ωστόσο είναι από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορεί κάποιος να προσφέρει στον εαυτό του, δεδομένου ότι με κάθε εισπνοή, πάνω από 4.000 χημικές ουσίες, εισέρχονται στον οργανισμό. Η εξάρτηση από τις ουσίες αυτές βάζει τον καπνιστή σ’ ένα αδιάκοπο κύκλο εθισμού, καθιστώντας τη διακοπή της επιβλαβούς αυτής συνήθειας κοπιαστική και ψυχολογικά επώδυνη».

  facebook twitter Instagram