Πώς θα προλάβουμε τις αλλεργίες το καλοκαίρι

  Μάθετε τις κινήσεις ματ που θα σας προφυλάξουν από τα χειρότερα ενώ κάνετε διακοπές.

   

  Φωτογράφιση: Νίκος Κουστένης
  <p>Σύμφωνα με την ειδικό, η θεραπεία όλων αυτών των νοσημάτων μπορεί να είναι συντηρητική αρχικά και περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλης αγωγής σε συνδυασμό με πλύσεις και ρινικά σπρέι (όπου αξίζει να
  1 / 2

  Οι αλλεργίες «κρύβονται» παντού, από το σπίτι που μένουμε και τον αέρα που αναπνέουμε μέχρι το φαγητό που τρώμε. Αποτελούν την πιο κοινή χρόνια ασθένεια στην Ευρώπη, ενώ το 20% των ασθενών ζει με κάποια σοβαρή μορφή και με τον φόβο κάποιου ασθματικού ή αναφυλακτικού σοκ. Ο ζεστός καιρός και η υγρασία που έχουμε το καλοκαίρι φαίνεται ότι πυροδοτούν μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα γύρης από τα δέντρα.

  Όπως εξηγεί η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονικός συνεργάτης Υγεία-Μητέρα, κάθε είδος αλλεργίας, τροφική, δερματική, φαρμακευτική, άσθμα ή ρινίτιδα, αποτελεί μια δύσκολη κατάσταση. Ωστόσο, γνωρίζοντας ποια γύρη «κυκλοφορεί», μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα τον τρόπο ζωής σας και τα φάρμακά σας. Για παράδειγμα, η χρήση φαρμάκων και θεραπειών, όπως τα αντιϊσταμινικά και τα στεροειδή ρινικά σπρέι, για περίπου δύο εβδομάδες πριν τα χρειαστείτε πραγματικά, έχει αποδειχθεί ότι είναι ουσιαστικά πιο αποτελεσματική από την έναρξη τους όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

  Όσον αφορά την ιγμορίτιδα που ευνοείται από την έντονη υγρασία: «Το πιο σημαντικό είναι να αξιολογηθεί ο ασθενής έγκαιρα από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο και να γίνει ένας ολοκληρωμένος ενδοσκοπικός έλεγχος, που θα αποκαλύψει αν υπάρχει διάφραγμα, υπερτροφία των κογχών, πολύποδες, ξένα σώματα στα παιδιά, μεγάλα κρεατάκια, ευρήματα τα οποία επιβάλλουν χειρουργική αντιμετώπιση και αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για την δημιουργία χρόνιας ιγμορίτιδας και πολυπόδων», επισημαίνει η Δρ. Παταρίδου.

  facebook twitter Instagram