Πόσο κρασί αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

  Άσχημα νέα για όσες γυναίκες είναι «γερά ποτήρια»: Νέα ερευνητικά δεδομένα συνιστούν να περιορίσουμε όσο μπορούμε περισσότερο την κατανάλωσή του.

  Κείμενο: Γωγώ Καρκάνη
  <p>Φωτογραφία από το <a href= https://www.instagram.com/monvinamoi/ target= _blank >www.instagram.com/monvinamoi</a></p>

  Φωτογραφία από το www.instagram.com/monvinamoi

  Αν μέχρι τώρα θεωρούσατε ότι είχατε το ελεύθερο να απολαμβάνετε ένα ποτηράκι κρασί μετά το γεύμα σας, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσετε αυτή τη συνήθεια. Σύμφωνα με ερευνητές του Αμερικανικού Ιδρύματος Έρευνας του Καρκίνου και του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο, ακόμα και μια τόσο χαμηλή ποσότητα αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα σε γυναίκες άνω των 40 ετών.

  Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, 10 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (σχεδόν ένα ποτήρι κρασί) συνδέονται με 5% υψηλότερο κίνδυνο σε γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση και 9% στις μετεμμηνοπαυσιακές. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι ίδιοι, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων. 

  «Εξεπλάγην από το γεγονός ότι αρκεί ένα ποτήρι την ημέρα για να αυξήσει τον κίνδυνο», σχολίασε η επικεφαλής της μελέτης, Anne McTiernan, MD, PhD, για να προσθέσει: «Η αύξηση είναι χαμηλή με ένα ποτήρι, αλλά ανεβαίνει όσο αυξάνεται η κατανάλωση». Έτσι, η σύσταση του Αμερικανικού Ιδρύματος κατά του Καρκίνου είναι οι γυναίκες να μην ξεπερνούν το ένα ποτήρι την ημέρα.

  Και τι γίνεται με τις έρευνες που λένε ότι το κόκκινο κρασί προστατεύει την καρδιά; Ίσως τελικά οι κίνδυνοι που κρύβει να υπερβαίνουν τα οφέλη. Γι' αυτό, αν ο λόγος που παραγγέλνετε κρασί είναι για... να ενισχύσετε το καρδιαγγειακό σας, επενδύστε καλύτερα σε μια πολύχρωμη σαλάτα λαχανικών.


   

  facebook twitter Instagram