Πότε πρέπει να παίρνω το κάθε φάρμακο;

  Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε αγωγή για την αλλεργία, το άσθμα ή την καούρα στο στομάχι; Οι ειδικοί δίνουν πολύτιμες απαντήσεις για πιο αποτελεσματική θεραπεία.

  Κείμενο: Χαρά Μπουργάνη
  <p><strong>Αλλεργία</strong><br /> Όταν ο οργανισμός μας παρουσιάζει ευαισθησία σε κάποια ουσία (αλλεργιογόνο), το αμυντικό του σύστημα δίνει σήμα σε ορισμένα κύτταρα να παράγουν αντισώματα για να την
  1 / 5

  Οι λειτουργίες του οργανισμού μας αλλάζουν σε σχέση με το χρόνο, τις εποχές, τη μέρα και τη νύχτα. Για παράδειγμα, οι ρυθμοί του βιολογικού μας ρολογιού, γνωστοί και ως κιρκαδικοί, διαταράσσονται κάθε φορά που κοιμόμαστε αργά ή ξενυχτάμε μπροστά στο τεχνητό φως του υπολογιστή. Πλέον είναι γνωστό ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και προβλήματα υγείας (κατάθλιψη, καρδιολογικά θέματα, παχυσαρκία κ.ά). Κάτι που πολλοί από εμάς αγνοούμε είναι ότι ο χρόνος επηρεάζει και τη δράση των φαρμάκων, αφού πλέον έχει αποδειχτεί ότι κάποιες ουσίες είναι πιο δραστικές συγκεκριμένες ώρες της μέρας ή της νύχτας. Και μπορεί αυτό να μην ισχύει για το κοινό παυσίπονο, την παρακεταμόλη, ή τις ουσίες για τον πονοκέφαλο, όμως η λάθος ώρα θα μειώσει τη δραστικότητα της αγωγής για κάποιες γαστρεντερικές ενοχλήσεις όπως η καούρα.

  Όλα τα παραπάνω αναλύει η Marta Garaulet, ειδικός στην Χρονοβιολογία (επιστήμη που μελετά την αλληλεπίδραση ενός ζωντανού οργανισμού και των εναλλαγών του χρόνου), καθηγήτρια Διατροφής στο πανεπιστήμιο της Μούρθια στην Ισπανία. Στο νέο της βιβλίο Τα Ρολόγια της Ζωής Σου (Los relojes de tu vida, εκδ. Ediciones Paidós) εξηγεί, μεταξύ άλλων, πότε είναι πιο αποτελεσματική η αγωγή που ακολουθούμε. Συμπληρωματικά με όσα γράφει, οι Έλληνες ειδικοί αναλύουν τις οδηγίες που δίνουν στους ασθενείς τους.

  facebook twitter Instagram