«Becoming: Η Δική μου Ιστορία» – Η εξομολογητική αυτοβιογραφία της Michelle Obama

Η τέως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ διηγείται τη συναρπαστική ζωή της σε ένα βιβλίο που θα εμπνεύσει τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια να πιστέψουν ότι όταν προσπαθείς και επιμένεις, όλα είναι δυνατά.

Elle 20 Νοε. 18
«Becoming: Η Δική μου Ιστορία» – Η εξομολογητική αυτοβιογραφία της Michelle Obama

Αν μας ρωτούσε κανείς το όνομα μιας Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ που μας έρχεται κατευθείαν στο μυαλό, η απάντηση θα ήταν ξεκάθαρη: Michelle Obama! Μια γυναίκα που δεν έμεινε ποτέ στη σκιά του πανίσχυρου συζύγου της, αλλά κατάφερε να ανθίσει δίπλα του, να αναλάβει τον δικό της, ξεχωριστό ρόλο και να δημιουργήσει το δικό της πιστό κοινό.

Πώς ξυπνά όμως το πρωί η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ; Πώς πίνει τον καφέ ή το τσάι της; Έχει επίγνωση του πόσο σημαντική είναι η θέση της; Νιώθει έτοιμη να αντέξει επικριτικά σχόλια για τις στυλιστικές επιλογές, τις δηλώσεις της για κοινωνικά θέματα αλλά και τις ικανότητές της ως μητέρα; Πόσο δύσκολο είναι για μια δυναμική γυναίκα όπως η Michelle να στέκεται διακριτικά στο πλευρό του συζύγου της κατά την προεκλογική του εκστρατεία, χωρίς όμως να αλλοιώνει την έντονη προσωπικότητά της; Και… μετά από οκτώ χρόνια στο επίκεντρο του πλανήτη και τις αίθουσες του Λευκού Οίκου, είναι εύκολο για εκείνη να επιστρέψει στην ιδιωτική της ζωή χωρίς να νοσταλγεί όλα όσα άφησε πίσω;

Η Michelle Obama «ανοίγει τις πόρτες» του σπιτιού της στην Ουάσινγκτον, όπου ζει πια με την οικογένειά της, και μιλά για τη συναρπαστική διαδρομή της στο βιβλίο της με τίτλο Becoming – H Δική μου Ιστορία, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις AΘENS Bookstore Publications. Στις σελίδες του διηγείται απολαυστικά και με αφοπλιστική ειλικρίνεια όλα εκείνα που την έκαναν αυτό που είναι σήμερα. Αυτή την εκρηκτική, δυναμική προσωπικότητα που γνωρίσαμε στο πλευρό του Barack Obama και η οποία κατάφερε να μας εμπνεύσει και να αφήσει το σημάδι της στην Ιστορία ως μία από τις πιο δημοφιλείς και ικανές Πρώτες Κυρίες.

H διαμόρφωση αυτής της ισχυρής γυναίκας ξεκινά, φυσικά, από πολύ νωρίς και συγκεκριμένα από τα γεμάτα αγάπη παιδικά της χρόνια στο Σάουθ Σάιντ του Σικάγο, ως μέλος μιας τετραμελούς μεσοαστικής οικογένειας. Με απλά, συγκινητικά λόγια εξιστορεί τα γεγονότα που την έκαναν να ξεχωρίσει από μικρή ηλικία αλλά και τις θυσίες των γονιών της για να κρατήσουν τη φλόγα της αναμμένη και πάντα φωτεινή. Μαθαίνει από μικρή πως αν θέλει, μπορεί να πετύχει τα πάντα, αρκεί να μη σταματά μπροστά στα εμπόδια, κάτι που της διδάσκει η μητέρα της Marian Robinson, η οποία τροφοδοτεί συνεχώς το αίσθημα ανεξαρτησίας της. Ακόμα και όταν ο πατέρας της διαγιγνώσκεται με σκλήρυνση κατά πλάκας, μια εξέλιξη που την παγώνει, εκείνη βρίσκει τη δύναμη και συνεχίζει, παίρνοντας θάρρος και από το μεγάλο ψυχικό σθένος του.

Πολλοί προσπάθησαν να «σβήσουν» τα όνειρα της Michelle, ακόμα και η σχολική σύμβουλος του λυκείου της που, πάνω σε μια τόσο δημιουργική ηλικία, της λέει πως δεν είναι φτιαγμένη για επιτυχίες. Η ίδια όμως νιώθει αποφασισμένη να τα καταφέρει και όχι απλά τη διαψεύδει, αλλά γίνεται δεκτή στο κορυφαίο κολέγιο Πρίνστον της Άιβι Λιγκ. Μάλιστα είναι μια από τους ελάχιστους Αφροαμερικανούς φοιτητές. Πιο δυνατή από ποτέ, αφοσιώνεται στις σπουδές της και αργότερα, ως δικηγόρος-πτυχιούχος του Χάρβαρντ, αποκτά το δικό της γραφείο σε κορυφαία δικηγορική εταιρεία του Σικάγου. Ανακαλύπτει τις λάθος επιλογές της και αποδέχεται πως το επάγγελμα του δικηγόρου δεν της ταιριάζει, τη στιγμή που γνωρίζει και ερωτεύεται έναν νεαρό, γοητευτικό ασκούμενο ονόματι Barack Obama. Η συνέχεια είναι γνωστή, ο Barack γίνεται ο άντρας της ζωής της, ο πατέρας των δύο παιδιών της, της Sasha και της Μalia, ο άνθρωπος μαζί με τον οποίο «κατακτούν» τον πλανήτη.

Μέσα από το Becoming η Michelle Obama δεν φοβάται να αποκαλυφθεί, να δείξει τα τρωτά της σημεία, να εκφράσει τις ανησυχίες της, να μιλήσει για όλες τις δύσκολες στιγμές. Άλλωστε ήταν πάντα μια γυναίκα που έπρεπε να ανταποκριθεί σε πολλούς ρόλους: εργαζόμενη μητέρα, σύντροφος, αρωγός στην πολιτική καριέρα του Barack Obama. Περιγράφει χωρίς αναστολές τους προβληματισμούς της γύρω από τον γάμο, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της προσπαθώντας να δημιουργήσουν οικογένεια, σε μια περίοδο που ο Barack Obama ξεκινά την πολιτική του καριέρα, μια κίνηση που η ίδια ποτέ δεν ήθελε πραγματικά, τη στήριξε όμως και με το παραπάνω. Ίσως αυτό είναι και το πιο δυνατό σημείο της αυτοβιογραφίας της, όταν η γραφή της γίνεται βαθιά προσωπική, ανθρώπινη και συγκινητική. Γνωρίζουμε έτσι μια γυναίκα που αγαπάει βαθιά, στηρίζει τον σύζυγό της, αλλά κάποιες φορές λυγίζει και νιώθει ευάλωτη, λόγω της πίεσης και της απόστασης που αναπόφευκτα δημιουργεί το φορτωμένο πρόγραμμα ενός πλανητάρχη.

Φυσικά το βιβλίο έχει και έντονο πολιτικό παρασκήνιο, αφού στις σελίδες του αποκαλύπτονται ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την προεκλογική εκστρατεία του 2008, τα παραλειπόμενα της ιστορικής εκείνης νύχτας της εκλογής του Barack Obama και της μετάβασης της ίδιας από τον ρόλο μιας μητέρας σε αυτόν της Πρώτη Κυρίας. Σε αυτό το σημείο πετά από πάνω της τη μάσκα της δημόσιας προσωπικότητας και εκμυστηρεύεται όλο τον πόνο, την ψυχολογική πίεση, τη σωματική εξάντληση που υπομένει για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αλλά και να διαχειριστεί τη σκληρή κριτική που δέχεται από τα μίντια όλον αυτό τον καιρό.

Σήμερα, οκτώ χρόνια αργότερα και μετά την εκλογή του προέδρου Donald Trump, η οικογένεια Obama έχει επιστρέψει σε μια πιο φυσιολογική ζωή. Η Michelle Obama απολαμβάνει το δειλινό στη βεράντα παρέα με τα σκυλιά τους Sunny και Bo, βλέπει τα παιδιά της να σπουδάζουν και να χαράσσουν την πορεία τους, προσπαθεί να ζει (έστω και λίγο) τη στιγμή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να χαίρεται τη γαλήνη και να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα. Όσο για εμάς, συνεχίζουμε να θέλουμε να μαθαίνουμε νέα τους, να παρακολουθούμε τα social media τους και αυτό αποδεικνύει την τεράστια απήχηση και τον αντίκτυπο που είχαν οι… Obama.

Αυτή είναι η ιστορία της Michelle Lavaughn Robinson Obama, ενός κοριτσιού από το Σάουθ Σάιντ που αγάπησε, δούλεψε, τα κατάφερε και έγραψε Ιστορία με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Info: Το βιβλίο της Michelle Obama, Becoming: Η Δική μου Ιστορία, κυκλοφορεί στην Ελλάδα και την Κύπρο ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ από τις εκδόσεις ΑΘENS Bookstore Publications σε μετάφραση Ρηγούλας Γεωργιάδου και Τάκη Δρεπανιώτη.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε και στο
becomingmichelleobama.gr.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Το ELLE.gr δίνει τη δυνατότητα σε 10 τυχερές να κερδίσουν από ένα αντίτυπο της αυτοβιογραφίας της Michelle Obama. Κάντε κλικ στο elle.gr/diagwnismoi/diagonismos-obama-book/ και δηλώστε συμμετοχή για να μπείτε στην κλήρωση.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: