BLOG Gourmet News: Παραδοσιακές γεύσεις από τη Λήμνο

Η Λήμνος εκτός από τη μαγευτική ατμόσφαιρα, ξεχωρίζει και για τη γαστρονομία της. Θέλεις πάντα να επιστρέφεις για να δοκιμάζεις τα υπέροχα παραδοσιακά προϊόντα της εταιρείας Χρυσάφη. Μοναδικά σαν το κρινάκι της θάλασσας!

Elle 05 Ιουλ. 12
BLOG Gourmet News: Παραδοσιακές γεύσεις από τη Λήμνο

Λίγα λόγια για την ιστορία της οικογένειας Χρυσάφη, που ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία στη Λήμνο πριν από 28 χρόνια. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που με πάθος συνεχίζει την πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού.
Με σήμα ένα χαρακτηριστικό και σπάνιο στοιχείο της χλωρίδας της Λήμνου, το κρινάκι της θάλασσας, η οικογένεια Χρυσάφη αναβιώνει παραδοσιακές συνταγές αξιοποιώντας τις μοναδικές πρώτες ύλες της Λημνίας γης: το πρόβειο και αίγειο γάλα, το αλεύρι από την εκπληκτική ποικιλία μαυραγάνι και τα ντόπια αυγά.

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στη Λήμνο με χαρά βρέθηκα στο τυροκομείο της οικογένειας που συνδυάζει παραδοσιακές τεχνικές και σύγχρονες μεθόδους ποιοτικού ελέγχου και παράγει μια σειρά από νοστιμότατα τυριά:

Καλαθάκι Λήμνου (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης)
Πρόκειται για ένα πλούσιο σε γεύση τυρί, που παράγεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα από ζώα που βόσκουν ελεύθερα στα καταπράσινα λιβάδια της Λήμνου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το μικροκλίμα του νησιού, καθορίζει τη γεύση και την ποιότητα του γάλακτος και χαρίζει ξεχωριστή γεύση στο παραγόμενο τυρί. Η ονομασία «καλαθάκι» προέρχεται από το σχήμα που παίρνει το τυρί, το οποίο κατά την παραγωγή του τοποθετείται σε πλεκτά καλάθια για να στραγγίξει και στη συνέχεια, μετά το ξηρό αλάτισμά του, αποθηκεύεται σε άλμη σε θερμοκρασία δωματίου για να ωριμάσει. Το Καλαθάκι Λήμνου Χρυσάφη απέσπασε το Χρυσό Βραβείο Γεύσης στο Φεστιβάλ Γάλακτος τον Οκτώβριο του 2009.

Το Μελίχλωρο
Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα. Βασικό στάδιο της παραγωγής του είναι η στράγγισή του, που γίνεται σε σκιερούς και καλά αεριζόμενους χώρους και σε περιόδους που η υγρασία είναι σχετικά χαμηλή, δηλαδή μετά το τέλος της άνοιξης. Σε πρώτη φάση το τυρί αποκτά υφή μεταξύ χλωρού και ξηρού (μελίχλωρο), ενώ όταν προχωρήσει η αφυδάτωση το τυρί γίνεται σκληρό. Είναι ιδανικό για τρίψιμο, για σαγανάκι ή ως επιτραπέζιο.

Κασκαβάλι
Το κασκαβάλι είναι από τα πιο παλιά τυριά της Λήμνου και το τρόπος παραγωγής του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πρόκειται για ένα έντονα αρωματικό τυρί με υπέροχη βουτυράτη γεύση.

Αξίζει όμως να αναφέρω ότι η οικογένεια Χρυσάφη παράγει επίσης τα χειροποίητα ζυμαρικά φλωμάρια. Πρόκειται για την παραδοσιακή χυλοπίτα της Λήμνου: ένα τοπικό ζυμαρικό κομμένο σε πολύ ψιλά κομματάκια. Παρασκευάζεται με Λημνιό αλεύρι, χωριάτικα αυγά και ντόπιο πρόβειο γάλα. Τα φλωμάρια θα τα βρεις σε πολλές παραδοσιακές τοπικές συνταγές με κρέας, λαχανικά ή ακόμη και σε σούπες. Εγώ τα μαγειρεύω με γαρίδες ή θαλασσινά και όσοι τα δοκιμάζουν γλείφουν και τα δάχτυλά τους.

Στη σειρά παραδοσιακών προϊόντων Χρυσάφη ανήκουν και τα παξιμάδια από τα ονομαστά σιτηρά του νησιού (η Λήμνος ήταν από την αρχαιότητα ο σιτοβολώνας του Αιγαίου), καθώς και τα βενιζελικά, σοκολατένιες μπουκίτσες με καρύδι, τις οποίες αρχικά δημιούργησαν οι Λημνιές νοικοκυρές προς τιμή του Ελευθέριου Βενιζέλου, όταν αυτός επισκέφτηκε το νησί μετά την απελευθέρωσή του το 1912. Τα βενιζελικά είναι κολασμένες μπουκιές που σου γίνονται εμμονή λόγω της πλούσιας γεύσης τους.  

Παράλληλα, μία νέα κατηγορία κατεψυγμένων προϊόντων, οι χειροποίητες πίτες Λήμνου με τοπικά προϊόντα του νησιού, θα λανσαριστούν σύντομα στην αγορά.

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μέχρι τη Λήμνο για να γευτείτε τα προϊόντα Χρυσάφη. Υπάρχουν στην Αθήνα και θα τα βρείτε σε επιλεγμένα σημεία πώλησης, όπως:
– Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής – Κέντρο Αθήνας
– Hellenic Duty Free Shops – Αεροδρόμιο Αθηνών
– My Market (επιλεγμένα καταστήματα)
– Θανόπουλος – Κηφισιά
– Αλεξανδρής – Ηλιούπολη
– Βιολογικά Κυριακίδη – Άλιμος
– Βιόραμα – Ν. Ηράκλειο
– Πράσινο – Χαλάνδρι, Ν. Ηράκλειο, Ν. Ερυθραία
– Λεβόν Τσερτιάν – Πειραιάς
– Μπαλάσκας – Γλυφάδα, Βούλα, Π. Φάληρο, Κηφισιά

Info: Μ. Μ. ΧΡΥΣΑΦΗΣ Α.Β.Ε.Ε., Καρπάσι, 81401 Λήμνος
Tηλ.: (+30) 22540 31330, (+30) 22540 31690, φαξ: (+30) 22540 31633
 e-mail: xrisafi@otenet.gr, www.xrisafi.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT