BLOG Gourmet News: Tαξίδι στην πρωτεύουσα της Αυστρίας

Η Βιέννη αυτή τη χρονιά γιορτάζει τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Γκούσταβ Κλιμτ, του ζωγράφου που το διάσημο «Φιλί» του προσελκύει όχι μόνο τους φανατικούς εραστές του, αλλά και όσους θέλουν να γνωρίσουν το μοντερνισμό.

Elle 27 Ιουλ. 12
BLOG Gourmet News: Tαξίδι στην πρωτεύουσα της Αυστρίας

Όταν γίνεται λόγος για τη Βιέννη, το μυαλό αμέσως ταξιδεύει στην πριγκίπισσα Σίσι, σε χρυσοποίκιλτες άμαξες, χλιδάτα αυτοκρατορικά παλάτια, αλλά και ιστορικά καφέ που σε μεταφέρουν νοσταλγικά στο γοητευτικό παρελθόν της ένδοξης πρωτεύουσας της Αυστροουγγαρίας.

Μια απόδραση μέχρι εκεί θα σας αποκαλύψει το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης και τις χάρες της. Με αφορμή τον ηδονιστή καλλιτέχνη Κλιμτ, θα ανακαλύψετε τα εκπληκτικά μουσεία της και ταυτόχρονα τους κατοίκους της που τα αγαπούν, τα επισκέπτονται, πίνουν καφέ στους χώρους τους και με δυο λόγια λατρεύουν την τέχνη.

Πραγματικά εντυπωσιάστηκα σε πρόσφατη επίσκεψή μου στη γοητευτική Βιέννη από τα υπέροχα μουσεία, αλλά και από τους ίδιους τους Βιεννέζους που τα τιμούν, αφού κυριολεκτικά ζουν για την τέχνη. Όταν σταθείς εκστασιασμένος στο κέντρο της Πλατείας των Μουσείων, η ματιά σου -όπου και αν στραφεί- θα συναντήσει το Μουσείο Leopold και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Δεν μπορεί παρά να σκιρτήσει η καρδιά σου από την τέχνη και τον πολιτισμό που αισθάνεσαι να σε… αγκαλιάζουν σε κάθε βήμα.

Εκεί μπορείς να θαυμάσεις τα έργα του διάσημου ζωγράφου Κλιμτ, αλλά και να γνωρίσεις πικάντικες λεπτομέρειες από την πολυτάραχη ζωή του. Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης Γκούσταβ Κλιμτ, γεννημένος το 1862, ήταν ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη προσωπικότητα που έβλεπε μπροστά από την εποχή του.
Ο Αυστριακός δημιουργός υπήρξε ιδρυτικό μέλος, αλλά και πρώτος πρόεδρος της Βιεννέζικης Απόσχισης (Wiener Secession), της βιεννέζικης αρ νουβό, και προσπάθησε να συνδυάσει την τέχνη, την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό αντικειμένων στρέφοντας το ταλέντο του στο μοντερνισμό.

Η αδυναμία του στο γυναικείο φύλο είναι φανερή στα έργα του, ενώ η ελευθερία του εκδηλωνόταν και μέσα από τις ενδυματολογικές επιλογές του. Λάτρευε τις ιαπωνικές κελεμπίες που κάλυπταν το ολόγυμνο κορμί του. Τη συνήθεια αυτή την υιοθέτησε από τη φίλη του Έμιλι Φλέγκε -πρωτοπόρα σχεδιάστρια ρούχων- που οι δημιουργίες της χάριζαν ελευθερία στο γυναικείο κορμί, με ριχτά κομμάτια, χωρίς κορσέδες και με πολύχρωμα υφάσματα, πολλά από τα μοτίβα των οποίων παρέπεμπαν στους πίνακες του Κλιμτ. Η ελεύθερη σχέση τους κράτησε μέχρι το θάνατο του καλλιτέχνη, και είναι πραγματικά συγκινητικές οι καρτ ποστάλ με τα μηνύματα που αντάλλασσαν μεταξύ τους αυτές οι δύο ασυμβίβαστες προσωπικότητες και οι οποίες εκτίθενται σε προθήκες στο Μουσείο Leopold.

Ο ερωτισμός που διαπερνά τα έργα του είναι εκπληκτικής ομορφιάς και έχει τη δύναμη να συγκινεί.
Θα επισκεφτείς το εντυπωσιακό κτίριο της «Σετσεσιόν», όπου το βλέμμα σου θα σταθεί αρκετή ώρα στο «χρυσό λάχανο», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν ένα γλυπτό του Κλιμτ που διακοσμεί τη στέγη. Θα περπατήσεις πάνω στην εξέδρα για να δεις από κοντά τη «Ζωφόρο του Μπετόβεν» που φιλοτεχνήθηκε το 1902 και πρόκειται για μια εκπληκτική τρίπτυχη τοιχογραφία.

Πίνοντας έναν καφέ μελάνζ στο διάσημο Café Sperl, αφήνεσαι στη γοητεία μιας άλλης εποχής, που σε παρασύρει νωχελικά στο μαγικό σύμπαν του Κλιμτ και στη θέρμη των παθιασμένων εναγκαλισμών, ενός από τα αγαπημένα θέματά του.

Συνεχίζεις για την επιβλητική Πινακοθήκη Μπελβεντέρε, πρώην ανάκτορο του πρίγκιπα Ευγένιου της Σαβοΐας, προκειμένου να θαυμάσεις το πασίγνωστο «Φιλί», αλλά και να γνωρίσεις από κοντά την πρώιμη φάση του έργου του Κλιμτ, π.χ. μέσα από το «Πορτρέτο της Σόνια Νιπς».

Αξίζει να ανακαλύψεις τη Βιέννη, έχει να σου χαρίσει πολλά και ενδιαφέροντα, και το σίγουρο είναι ότι θα σε μαγέψει η αύρα του παρελθόντος που αποπνέει αυτή η σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Στο Café Sperl, (Gumpendorfer Straße 11, 6th district) θα δοκιμάσεις την τοπική παραδοσιακή κουζίνα. Θα εντυπωσιαστείς όταν μάθεις την ιστορία του υπέροχου αυτού χώρου που άνοιξε το 1880! Εκπληκτικός διάκοσμος, ονειρεμένες οι καρέκλες του Μίχαελ Τονέ, εντυπωσιακά τα κομψά μαρμάρινα τραπέζια του και οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι. Και αν τραβάει η όρεξή σου, μπορείς να παίξεις και μπιλιάρδο. Αυτό το κλασικό στέκι έχει αποτυπωθεί και στο σελιλόιντ, αφού το 1995 στη σάλα του γυρίστηκαν σκηνές  από την ταινία Before Sunrise με τον ηθοποιό Ίθαν Χοκ, καθώς και το 2011 για την ταινία A Dangerous Method με τους Βίγκο Μόρτενσεν και Μίκαελ Φασμπέντερ. www.cafesperl.at.

Στο διάσημο παραδοσιακό Café Central με την ιστορία των 130 χρόνων, που ήταν το στέκι των Άρθουρ Σνίτσλερ, Σίγκμουντ Φρόιντ, Πέτερ Άλτενμπεργκ και Λέον Τρότσκι, θα κάνεις μια στάση για καφέ και σπιτικά βιεννέζικα γλυκά ή φαγητά. Είναι εμπειρία! (www.cafecentral-wien.at, Herrengasse/Strauchgasse, 1st district).

Το καινούριο dinner club Albertina Passage (www.albertinapassage.at, Opernring/Operngasse, 1st district) θα σε μαγέψει με τη σοφιστικέ κουζίνα του και τη ζωντανή τζαζ μουσική του. Συνδυάζει μοναδικά το καλό φαγητό, το στυλ του αμερικανικού μπαρ και του κλαμπ με τη ζωντανή μουσική.

Θα δοκιμάσεις το διάσημο βιεννέζικο σνίτσελ -μην τρομάξεις από το τεράστιο μέγεθος- όταν έρθει σερβιρισμένο στο τραπέζι. Πάντως, θα ευχαριστηθείς πολύ το φαγητό στο Plachuttas Gasthaus bei der Oper (www.plachutta.at, Walfischgasse 5-7, 1st district).
Θα γευτείς καταπληκτικό σνίτσελ μοσχαρίσιο, το οποίο θα συνοδεύσεις ιδανικά με κάποια από τις μπίρες της λίστας. Σίγουρα θα σου γαργαλήσουν τον ουρανίσκο και τα σπιτικά φαγητά του μενού.

Μην το σκέφτεσαι, η Βιέννη σε περιμένει για να σε γητέψει με τις ομορφιές της!

Info
Η έκθεση στο Μουσείο Leopold με τίτλο Klimt: Up Close and Personal, Paintings – Letters – Insights θα διαρκέσει έως τις 27 Αυγούστου 2012.
Η εξέδρα Close-up-Gustav Klimt | Gerwald Rockenschaub-Plattform θα αποσυναρμολογηθεί μετά τις 4 Νοεμβρίου 2012.
 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: