10+1 δυναμικές celebrities που στηρίζουν έμπρακτα το women empowerment

Τα είδωλα και οι celebrities που εμείς θαυμάζουμε για τις Οσκαρικές τους ερμηνείες, είναι παράλληλα και γυναίκες που δεν έχουν σταματήσει να προσπαθούν και να παλεύουν για τα ανθρωπιστικά και φεμινιστικά δικαιώματα όλων.

Σοφία Δρούγκα 03 Μαρ. 21
10+1 δυναμικές celebrities που στηρίζουν έμπρακτα το women empowerment

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να αισθάνεσαι απογοητευμένη αυτές τις μέρες. Από τους σεξιστές αρχηγούς κρατών, που ενθαρρύνουν την ανισότητα, έως και την νομοθετική ρύθμιση που απαγορεύει την έκτρωση σε τόσες πολλές χώρες, φαίνεται ότι η ισότητα των φύλων είναι ένα μακρινό όνειρο. Ευτυχώς, για να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για το γυναικείο φύλο αλλά και για τα δικαιώματά μας, σας παρουσιάζουμε μια λίστα διάσημων γυναικών που ενισχύουν τον φεμινιστικό αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση.

1. Beyoncé Knowles-Carter

Μετά από χρόνια τραγουδιών με φεμινιστικές αποχρώσεις, η Beyoncé έκανε τελικά τα πράγματα ξεκάθαρα το 2013 με τη μελωδία «Flawless». Το κομμάτι περιελάμβανε ένα απόσπασμα, γραμμένο από τον Chimamanda Ngozi Adichie, το οποίο έγραφε, «Φεμινιστής: το άτομο που πιστεύει στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ισότητα των φύλων»

https://www.instagram.com/p/CGxyFWRHQbq/

2. Emma Watson

Από τις βιβλιογραφικές και έντονες επιλογές χαρακτήρων της Ερμιόνης και της Μπέλ, στον πολιτικό ακτιβισμό της με τον ΟΗΕ και το κίνημα στο Ηνωμένο Βασίλειο Time’s Up ,η Watson έχει αποδειχθεί ότι είναι μια πραγματική δύναμη για το φεμινιστικό καλό ξανά και ξανά.

https://www.instagram.com/p/B-bzIGaqYoe/

3. Angelina Jolie

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός είναι άξια προσοχής τόσο για τις blockbuster ταινίες της όσο και για το φιλανυρωπικό της έργο. Η μητέρα των έξι παιδιών Angelina Jolie μίλησε γενναία για την απόφασή της να κάνει διπλή μαστεκτομή και τη χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών της αφού έχασε τη μητέρα και τη θεία της από καρκίνο. Η συνεργασία της με τον ΟΗΕ, αφορά σε μεγάλο μέρος στην αντιμετώπιση των δινών συννθηκών που βιώνουν οι γυναίκες σε εμπόλεμες χώρες. Τέλος, η ίδια έχει λάβει το Jean Hersholt Humanitarian Award για τις ανθρωπιστικές της προσπάθειες.

celebrities

Πηγή εικόνας: Pinterest

4. Viola Davis

Μετά από χρόνια άνισων αμοιβών, η Οσκαρική Viola Davis, βγήκε να τοποθετηθεί δημόσια για το φυλετικό μισθολογικό χάσμα. Στο Women In The World Los Angeles Salon δήλωσε χαρακτηριστικά «Έχω μια καριέρα που είναι πιθανώς συγκρίσιμη με τη Meryl Streep, τη Julianne Moore, τη Sigourney Weaver. … Είχαν το ίδιο μονοπάτι με μένα, και όμως, εργασιακά δεν συμπίπτουμε πουθενά, ούτε χρηματικά, ούτε σε επίπεδο ευκαιριών εργασίας. Ούτε λίγο.»

https://www.instagram.com/p/CLNmFZXhzf6/

5. Jessica Chastain

Η τρανή υποστηρίκτρια τοτ Time’s Up Movement έδωσε και πραγτματική υπόσταση στα λόγια της όταν εξασφάλισς ότι η Octavia Spencer θα είχε την ίδια αμοιβή με εκείνη για μια ταινία στη οποία συνεργάζονταν. Αφού η Spencer μίλησε στην Chastain για τις φυλετικές διαφορές βάση φύλου, η Chastain χρησιμοποίησε τη δύναμή της για να διαπραγματευτεί το ίδιο πακέτο πληρωμής για την συνεργάτιδα ηθοποιό.

https://www.instagram.com/p/CJbqvFwBtpj/

6. Ariana Grande

Μετά από τους δύο τελευταίους δημόσιους δεσμούς της, η τραγουδίστρια και ο πρώην παιδικός σταρ κυκλοφόρησαν δηλώσεις αντικρούωντας σεξιστικές δημόσιες φήμες. Πιο πρόσφατα, η εμπλεκόμενη στάρ μίλησε για την τοξική απόκριση σχετικά με την κλήση για οδήγηση υπό την επήρεια, του πρώην της Mac Miller. Όταν οι θαυμαστές άρχισαν να κατηγορούν την Grande, έγραψε μια μακρά απάντηση, η οποία περιελάμβανε το εξής: «Πόσο παράλογο είναι που ελαχιστοποιείτε τον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση των γυναικών… Δεν είμαι μπέιμπι σίτερ ή μητέρα και καμία γυναίκα δεν πρέπει να αισθάνεται ότι πρέπει να είναι…  Το να ντροπιάζουμε και να κατηγορούμε τις γυναίκες για την ανικανότητα ενός άνδρα να διατηρεί την ψυχραιμία του και τη δημόσια εικόνα του, είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα».

https://www.instagram.com/p/CJ30AhXl8MQ/

7. Amandla Stenberg

Η διάσημη στάρ των Hunger Games, δημιούργησε σάλο. το 2015 αφότου ανέρτησε ένα Youtube video με τίτλο: “Don’t Cash Crop My Cornrows”. Η έφηβος χρειάστηκε μόνο τέσσερα λεπτά για να εξηγήσει πώς λειτουργεί η πολιτιστική ιδιοκτησία και γιατί είναι τόσο επιζήμια. Πιο πρόσφατα, η ηθοποιός, τραγουδίστρια και ακτιβίστρια έκανε το δικό της coming out ως ομοφυλόφιλη, λέγοντας στον κόσμο: «Η συνεχής άρνηση της διαδικασίας εκμάθησης της ετερο-κανονικότητας και της εσωτερικής ομοφοβίας μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά μία από τις μεγαλύτερες ευλογίες έγκειται στη μαγεία που προέρχεται από την κατανόηση της αγάπης έξω τα όρια των μαθημάτων ετεροφυλόφιλων ρόλων».

https://www.instagram.com/p/CLDTZC1hAGR/

8. Jennifer Lawrence 

Μετά το Sony hack, η Lawrence ήταν ένας μια από τους πρώτους αστέρες που μίλησαν ανοιχτά για το πρόβλημα του χάσματος στο Χόλιγουντ. Παρόλο που δίσταζε να μιλήσει για το ζήτημα λόγω του υπερβολικού οικονομικού προνομίου της, το έκανε σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο lennyletter.com. Η star των Hunger Games έθεσε την ερώτηση γιατί οι άνδρες διαπραγματεύονται επιτυχώς τις υψηλότερες αμοιβές, όταν οι γυναίκες δεν το κάνουν; Τελείωσε το δοκίμιό της προσθέτωντας πως, «ένα άλλο διερχόμενο email της Sony αποκάλυψε ότι ένας παραγωγός αναφερόταν σε μια συνάδελφο πρωταγωνίστρια ηθοποιό, σε μια διαπραγμάτευση ως κακομαθημένο παιδί. Για κάποιο λόγο, δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να το λέει για έναν άντρα.»

https://www.instagram.com/p/CLpHZ0aJHyE/

9. Mindy Kaling

Κωμικός, συγγραφέας, ηθοποιός και παραγωγός, η Kaling έχει αποδειχθεί σταθερά πρωτοπόρος στη βιομηχανία της. Μία από τις λίγες Ινδοαμερικάνικες γυναίκες στην κωμωδία, η Kaling αρνείται να θεωρηθεί ως ξένη που δεν αξίζει να έχει αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό της. Στο βιβλίο της, Why Not Me έγραψε, «Η αντίδραση των ανθρώπων σε μένα είναι μερικές φορές «Ωχ, απλά δε μ’αρέσει. Μισώ το πώς πιστεύει ότι είναι τόσο σπουδαία.» Αλλά δεν νομίζω ότι είμαι τόσο σπουδαία. Απλώς δεν μισώ τον εαυτό μου… Και το τρομακτικό πράγμα που έχω παρατηρήσει είναι ότι μερικοί άνθρωποι πραγματικά αισθάνονται άβολα γύρω από γυναίκες που δεν μισούν τον εαυτό τους. Γι ‘αυτό πρέπει να είστε λίγο περισσότερο γενναίοι

https://www.instagram.com/p/CKCXYLY_d/

10. Madonna

Ενώ οι φεμινιστικές πράξεις της συγκεκριμένης τραγουδίστριας και ηθοποιού είναι πάρα πολλές για να τις απαρριθμήσουμε, η ομιλία αποδοχής του βραβείου της ως Γυναίκα της Χρονιάς στα Billboard Women in Music Awards, απέδειξε ότι η πολιτική των Νεοϋορκέζων είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ. Μιλώντας στην μισογυνία που υπέμεινε κατά τη διάρκεια μιας μουσικής καριέρας 34 ετών, είπε με διάχυτη ειρωνεία, απευθυνόμενη σε όλες τις γυναίκες: «Αν είσαι κορίτσι, πρέπει να παίξεις το παιχνίδι. Σας επιτρέπεται να είστε όμορφες και χαριτωμένες και σέξι. Αλλά μην ενεργείτε πολύ έξυπνα. Δεν μπορείτε να έχετε γνώμη που δεν συμφωνεί με το status quo. Είναι επιτρεπτό να αντικειμενικοποιήστε από τους άνδρες και να ντύνεστε σαν πόρνη, αλλά να μη σας ανήκει ούτε αυτό. Και να μην το επαναλαμβάνω, να μην μοιράζεστε τις δικές σας σεξουαλικές φαντασιώσεις με τον κόσμο. Γίνετε αυτό που οι άντρες θέλουν να είστε, αλλά ακόμη περισσότερο , να είστε αυτό που οι γυναίκες νιώθουν άνετα να είστε, όταν βρίσκεστε γύρω από άλλους άντρες. Και τέλος, να μην γερνάτε. Επειδή το να γερνάς είναι αμαρτία. Θα κριθείτε και θα σας διασύρουν και σίγουρα δεν θα σας παίξει το ραδιόφωνο.»

https://www.instagram.com/p/CLfsa2uBsyQ/

11. Laverne Cox

Η στάρ της επιτυχημένης σειράς Orange Is The New Black αποφάσισε να ξεκινήσει μια συζήτηση στο Twitter το 2017 για να συζητήσει πόσο σημαντική είναι η συμπερίληψη των τρανς γυναικών στον φεμινισμό, τόσο για τις γυναίκες cis όσο και τις τρανς γυναίκες, έγραψε: «Το φύλο υπάρχει σε ένα φάσμα και σε η δυαδική αφήγηση που υποδηλώνει ότι όλες οι τρανς γυναίκες που βρίσκονται σε φάση μετάβασης από το προνόμιο των ανδρών, διαγράφει πολλές εμπειρίες και δεν είναι διατομεακή. Το φύλο διαμορφώνεται διαφορετικά με βάση τον πολιτισμό στον οποίο ζούμε. Δεν υπάρχει καθολική εμπειρία του φύλου, της γυναικείας φύσης.»

https://www.instagram.com/p/CL27AiTL9Bq/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Kanye West: Δεν φαντάζεσαι πόσα χρήματα δαπάνησε για την προεκλογική του εκστρατεία

Meghan Markle: Με φόρεμα αξίας 30 δολαρίων

Gemma Chan: Τώρα είναι η στιγμή της!

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: