Χρυσές Σφαίρες 2019: Οι νικητές και τα highlights

Οι 76ες Χρυσές Σφαίρες επιφύλαξαν αρκετές εκπλήξεις αφήνοντας εκτός στόχου το φαβορί «Ένα Αστέρι Γεννιέται». Ολίβια Κόλμαν και Γκλεν Κλόουζ οι νικήτριες στους Α’ ρόλους!

Elle 07 Ιαν. 19
Χρυσές Σφαίρες 2019: Οι νικητές και τα highlights

Το «A Star is Born» κατατέθηκε στις Χρυσές Σφαίρες ως Δράμα και όχι ως Μιούζικαλ – Κωμωδία, κατηγορία πιο ταιριαστή, για να μην ανταγωνιστεί τους δυνατούς τίτλους «Vice», «Green Book», «The Favourite» και τελικά είδε τον έτερο μουσικό παίκτη «Bohemian Rhapsody» να κερδίζει τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας! Επιβεβαιώνοντας το απρόβλεπτο της φετινής χρονιάς, η Ένωση Ξένων Ανταποκριτων του Χόλιγουντ παραμέρισε από τα μεγάλα βραβεία την ταινία του Μπράντλεϊ Κούπερ και της απένειμε μόνο εκείνο για το Καλύτερο Τραγούδι («Shallows) σε μία τελετή που είχε αρκετές αποκλίσεις από τα αναμενόμενα φαβορί. Το γεγονός πως η πολύπαθη ταινία του Μπράιαν Σίνγκερ, επικράτησε των κοινωνικά επίκαιρων «Black Panther» και «BlackKklansman» είναι απορίας άξιο, και κάτι που σίγουρα συμμερίζονται και οι παραγωγοί του «Bohemian Rhapsody» αφού παρέλαβαν το μεγάλο βραβείο της βραδιάς έκπληκτοι. Εξαίρεση μόνο η επικράτηση του Ράμι Μάλεκ στον Α΄Αντρικό ρόλο, αφού η μεταμόρφωσή του σε Φρέντι Μέρκιουρι είχε σχολιαστεί ήδη θετικά από κοινό και κριτικούς.

Όσον αφορά το μεγάλο ντέρμπι Vice – Green Book, σημειώστε 2. Το «Vice» συγκέντρωσε τις περισσότερες υποψηφιότητες στις φετινές Χρυσές Σφαίρες, κατέκτησε όμως μόνο μία, αυτή του Α’ Αντρικού για την μεταμόρφωση του Κρίστιαν Μπέιλ σε Ντικ Τσένεϊ. Χαριτολογώντας ο Μπέιλ ευχαρίστησε τον σατανά για την έμπνευση που του έδωσε στον ρόλο! Από την άλλη το «Green Book» αποδείχθηκε ο μεγάλος νικητής της βραδιάς με τα περισσότερα βραβεία (3), Καλύτερης Ταινίας (Κωμωδία – Μιούζικαλ), Σεναρίου και Β’ Αντρικού για τον Μαχερσάλα Άλι στο ρόλο του βιρτουόζου πιανίστα Ντον Σέρλι. Ο Αλφόνσο Κουαρόν κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας και Ξενόγλωσσης ταινίας με το «Roma», προσωπικό στοίχημα του δημιουργού και ταινία που λογίζεται από την πλειοψηφία των κριτικών ως η καλύτερη της χρονιάς. Κρίνοντας από την υποδοχή της στην αίθουσα, το «Roma» φαίνεται πως έχει και ευρύτερη αποδοχή. «Το σινεμά στα καλύτερά του είναι γέφυρα που όταν την διασχίζουμε καταλαβαίνουμε πόσα κοινά μοιραζόμαστε», σχολίασε ο Κουαρόν, ο οποίος ευχαρίστησε την οικογένειά του, το Μεξικό και το Netflix που διένειμε την ταινία παγκοσμίως. Η Ρετζίνα Κινγκ, φαβορί για τον Β’ Γυναικείο ρόλο με το «If Beale Street Could Talk» του Μπάρι Τζένκινς επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και στον ευχαριστήριο λόγο της δεσμεύτηκε πως σε κάθε παραγωγή που συμμετέχει θα φροντίζει να υπάρχει αντιπροσώπευση γυναικών κατά 50%. «Όσοι είστε σε θέση εξουσίας σας προκαλώ να δείξετε αλληλεγγύη», πρόσθεσε.

Ο Τζεφ Μπρίτζες, ο σπουδαίος «Dude» του σινεμά, παρέλαβε το βραβείο Σέσιλ Μπ. Ντε Μιλ για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο, δίνοντας με το λόγο του παλμό στην αίθουσα κι ευχαριστώντας παλαιούς και νυν συνεργάτες του, από τον Πίτερ Μπογκντάνοβιτς ως τους αδελφούς Κοέν. Με καριέρα που ξεπερνά τις έξι δεκαετίες, ο Μπρίτζες έγινε γνωστός από το «The Last Picture Show» (1971) του Μπογκντάνοβιτς και παραμένει μία ποιοτική σταθερά στο Χόλιγουντ. Έχει κερδίσει μια Χρυσή Σφαίρα για το «Crazy Heart» (2010), ενώ ήταν άλλες τέσσερις φορές υποψήφιος για τα «Starman» (1984), «Fisher King» (1991), «The Contender» (2001) και «Hell of High Water» (2017).

Παράλληλα οι Χρυσές Σφαίρες θέσπισαν φέτος νέο βραβείο που θα απονέμεται κάθε χρόνο σε σημαντική προσωπικότητα από το χώρο της τηλεόρασης, και αντίστοιχα με το τιμητικό Σέσιλ ντε Μιλ, το βραβείο ονοματίστηκε από την πρώτη παραλήπτριά του, τη θρυλική Κάρολ Μπερνέτ. Ο Στιβ Καρέλ παρέδωσε το βραβείο στην 85χρονη Μπερνέτ, άξια διάδοχο της Λουσίλ Μπολ στην τηλεοπτική κωμωδία, βασίλισσα του ανεπανάληπτου «The Carol Burnett Show» και τιμημένη με πέντε Χρυσές Σφαίρες.

Ο Μάικλ Ντάγκλας έκανε την αρχή των βραβείων με τη Χρυσή Σφαίρα ερμηνείας (την τρίτη της καριέρας του) για το «The Kominsky Method» του Netflix, αφιερώνοντας το βραβείο στον πατέρα του Κερκ, που συμπλήρωσε τα 102 χρόνια ζωής. Στη συνέχεια η Ένωση συνέχισε με μερικές εκπλήξεις, όπως τη βράβευση του ανατρεπτικού «Spider-Man: Into the Spider-Verse» στην κατηγορία Κινουμένων Σχεδίων και του Ρίτσαρντ Μάντεν ως Καλύτερου Ηθοποιού σε Δραματική σειρά για το «Bodyguard».

Η λίστα των νικητών:

Καλύτερη Δραματική Ταινία – Bohemian Rhapsody

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία Σε Δραματική Ταινία – Glenn Close, The Wife

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία Σε Δραματική Ταινία – Rami Malek, Bohemian Rhapsody

Καλύτερη Κωμική Ή Μουσική Ταινία – Green Book

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία Σε Κωμική Ή Μουσική Ταινία – Olivia Colman, The Favourite

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία Σε Κωμική Ή Μουσική Ταινία – Christian Bale, Vice

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία – Roma

Καλύτερη Β’ Γυναικεία Ερμηνεία – Regina King, If Beale Street Could Talk

Καλύτερη Β’ Ανδρική Ερμηνεία – Mahershala Ali, Green Book

Καλύτερη Σκηνοθεσία – Alfonso Cuaron, Roma

Καλύτερο Σενάριο – Peter Farrelly, Nick Vallelonga, Brian Currie, Green Book

Καλύτερη Μουσική – Justin Hurwitz, First Man

Καλύτερο Τραγούδι – Shallow, A Star Is Born

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων – Spider-Man: Into the Spider-Verse

Πηγή: www.cinemagazine.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT