«Στους ιδανικούς προορισµούς µας!»: Η editor in chief του ELLE γράφει στο editorial Ιανουαρίου για τα πνευματικά και τα πραγματικά ταξίδια του ’23

"Θέλουµε το 2023 να είναι γεµάτο ενδιαφέρουσες περιπλανήσεις µέσα από πρόσωπα, σκέψεις, λέξεις, εικόνες, ήχους, χρώµατα, πειραµατισµούς, συνδυασµούς, αναζητήσεις, προτάσεις".

Μαρία Πατούχα 28 Δεκ. 22
«Στους ιδανικούς προορισµούς µας!»: Η editor in chief του ELLE γράφει στο editorial Ιανουαρίου για τα πνευματικά και τα πραγματικά ταξίδια του ’23

Tο 2022 τα fashion editorials µας αναδηµοσιεύτηκαν στα ELLE 9 χωρών σε ολόκληρο τον κόσµο. Από την Ισπανία και την Αργεντινή µέχρι την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Μέση Ανατολή, την Ταϊλάνδη και το Χονγκ Κονγκ, η µατιά του ελληνικού ELLE για τη µόδα ταξίδεψε πολύ µακριά.

Γι’ αυτό το τεύχος, το πιο λαµπερό της χρονιάς και το πρώτο του 2023, αποφασίσαµε να ταξιδέψουµε εµείς µακριά, για να φωτογραφίσουµε το κεντρικό editorial µόδας µας. Πήγαµε όσο πιο κοντά γινόταν στον Αρκτικό Κύκλο και στη χώρα των Χριστουγέννων, φτάσαµε στο Ελσίνκι, σε µια πρωτεύουσα ζωντανή, αλλά ταυτόχρονα µυστηριώδη και ατµοσφαιρική. Εκεί, πέρα από τις µαγικές γωνιές της -κάποιες µοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από εικονογράφηση παραµυθιού και άλλες από οµιχλώδη πλάνα σκανδιναβικού νουάρ- συναντήσαµε και ενδιαφέροντες ανθρώπους: την πρωταγωνίστρια της επιτυχηµένης αστυνοµικής σειράς του Netflix Ο Άνεµος του Θανάτου, Pihla Viitala, κατοίκους του Ελσίνκι που µας έφτιαξαν µε τις εµπειρίες τους το πιο ενηµερωµένο city guide, αλλά και Ελληνοφινλανδούς που ζουν στην παγωµένη πρωτεύουσα του Βορρά το δικό τους success story. Τους λείπει το ζεστό χαµόγελο του ελληνικού ήλιου, η αναζωογονητική αλµύρα που αφήνει το κύµα στο δέρµα, η εξωστρέφεια της Μεσογείου, τα καθηµερινά µικροπράγµατα που στο Ελσίνκι είναι διαφορετικά. Αλλά στο τέλος της ηµέρας, µε κάποιον τρόπο έχουν φτιάξει τη ζωή τους όπως τη θέλουν και όλα τα παραπάνω τα κουβαλούν διαρκώς µέσα τους. Μέσα από αυτά αισθάνονται και µέσα από αυτά αντιδρούν. Μην ξεχνάµε, άλλωστε, ότι, σύµφωνα µε το World Happiness Report, η Φινλανδία είναι για 5η συνεχή χρονιά η πιο «ευτυχισµένη χώρα στον πλανήτη».

Μπορεί να µας ξενίζει το γεγονός ότι ένας τόπος παγωµένος και επί -τουλάχιστον- έξι µήνες τον χρόνο σκοτεινός µπορεί να προσφέρει στους κατοίκους του το πολυπόθητο αίσθηµα της ευτυχίας. Ωστόσο, αυτή η «σκοτεινή» χώρα είναι επί της ουσίας ιδιαίτερα «φωτεινή». Χαρακτηρίζεται από ένα κοινωνικό κράτος που ενδιαφέρεται και προστατεύει τους πολίτες του, ενώ προάγει τη δηµοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώµατα. Επιπλέον, διαθέτει ένα καλοκουρδισµένο σύστηµα υγείας και εκπαίδευσης, ενώ οι Φινλανδοί βιώνουν την ελευθερία και τη σταθερότητα, εµπιστεύονται τους πολιτικούς και τους θεσµούς και ζουν σε ένα κράτος µε ιδιαίτερα χαµηλά επίπεδα διαφθοράς. Όλα τα παραπάνω είναι τα συστατικά που αρκούν για να κάνουν τους κατοίκους αυτής της χώρας δικαιολογηµένα ευτυχισµένους.

Από την άλλη, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια υγειονοµικής κρίσης, εγκλεισµού, ανασφάλειας και σοβαρών κοινωνικών προβληµάτων που διαρκώς γιγαντώνονται, όλοι εµείς έχουµε συνειδητοποιήσει ότι το κλισέ «η ευτυχία είναι στιγµές» έχει µια µεγάλη δόση αλήθειας. Η ευτυχία είναι µικρά πυροτεχνήµατα ευδαιµονίας στο τοπίο του συνηθισµένου και του προβλέψιµου, τα οποία µπορεί να µην αλλάζουν συλλήβδην τη ζωή µας, αλλά την κάνουν τουλάχιστον ενδιαφέρουσα.

Αυτό το ταξίδι στη Φινλανδία, που µας χάρισε µικρά πυροτεχνήµατα ικανοποίησης, σηµατοδοτεί και τη νέα εποχή του ELLE. Είµαστε έτοιµοι να πάµε όσο πιο µακριά γίνεται στα όνειρα, στις ιδέες και στους στόχους µας, προκειµένου να φτάσουµε όσο πιο κοντά µπορούµε σε εσάς: την αναγνώστρια και τον αναγνώστη µας.

Θέλουµε το 2023 να είναι γεµάτο ενδιαφέρουσες περιπλανήσεις µέσα από πρόσωπα, σκέψεις, λέξεις, εικόνες, ήχους, χρώµατα, πειραµατισµούς, συνδυασµούς, αναζητήσεις, προτάσεις.

Μακάρι να µπορούµε να ταξιδεύουµε όλοι µε τον νου πιο µακριά από εκεί που φτάνει το σώµα, µε την ευχή κάποια στιγµή ο νους και το σώµα να συναντηθούν στους ιδανικούς προορισµούς µας.

Καλή χρονιά!

Κεντρική φωτογραφία: VISIT FINLAND

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: