Εμβόλια: Ποιος δεν τα θέλει και τι λένε οι επιστήμονες;

Μια μεγάλη μερίδα γονιών φοβούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, εξαιτίας της παραπληροφόρησης. Μάθετε τι τονίζουν οι γιατροί για τα οφέλη των εμβολίων στην ίδια τη ζωή.

Elle 24 Φεβ. 19
Εμβόλια: Ποιος δεν τα θέλει και τι λένε οι επιστήμονες;

εμβόλια

Φωτογράφος: Timur Artamonov

Στις αρχές της δεκαετίας του 2020 μια χώρα θα εξαλείψει, όπως όλα δείχνουν, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτή η χώρα είναι η Αυστραλία. Και θα τα καταφέρει χάρη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με το οποίο κορίτσια ξεκίνησαν μαζικά την πρόληψη κατά του ιού HPV. Στην Ελλάδα, όπως και αλλού στην Ευρώπη, η κάλυψη του συγκεκριμένου εμβολίου είναι χαμηλή. Αυτός ο δισταγμός των γονιών απέναντι στα εμβόλια έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις σε πολλές χώρες, γιατί έχει στοιχίσει τη ζωή πολλών παιδιών. Το φαινόμενο είναι έντονο σε περιπτώσεις όπως το εμβόλιο για την ιλαρά, νόσος που επανεμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια.

Καθόλου έκπληξη δεν αποτελεί λοιπόν το γεγονός ότι έχουμε πάνω από 3.220 κρούσματα ιλαράς από το Μάιο του 2017, καθώς πολλά παιδιά δεν εμβολιάστηκαν. Η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Διευθύντρια στη Β’ παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» μας ενημερώνει για τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε για τα εμβόλια.

Καταρρίπτοντας τους μύθους

Το ξέρατε ότι ο ιός της ιλαράς είναι 9 φορές πιο μολυσματικός από την ηπατίτιδα C; Ένας άρρωστος μπορεί να τον μεταδώσει σε 18 ανεμβολίαστους ανθρώπους που δεν έχουν νοσήσει. Όπως αναφέρει η κ. Τσολιά, «επειδή έγινε εκστρατεία ευαισθητοποίησης λόγω της πρόσφατης επιδημίας ιλαράς, υπάρχει μια αύξηση της συμμόρφωσης των γονιών που εμβολιάζουν τα παιδιά τους γιατί είδαν τι μπορεί να προκαλέσει η νόσος». Οι παιδίατροι τονίζουν πως είναι μύθος ότι ο πληθυσμός όσων έχουν εμβολιαστεί προστατεύει τους υπόλοιπους που δεν έχουν. Η αλήθεια είναι ότι τα μικρά παιδιά είναι ευάλωτα, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από τα μικρόβια και οι επιπλοκές που παρουσιάζουν είναι σοβαρές.

«Όταν αθροισθεί ένας σημαντικός αριθμός ανεμβολίαστων ατόμων μπορεί να εκδηλωθεί επιδημία» επισημαίνει η κ. Τσολιά. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι παρενέργειες είναι κατά κανόνα ήπιες. «Οι παρενέργειες δεν συγκρίνονται με τη βαρύτητα των επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν αν δεν εμβολιαστείς και νοσήσεις. Είναι ήπιες και θεωρητικά περιλαμβάνουν τοπικό ερεθισμό, πόνο, πρήξιμο, πυρετό, ενώ η αναφυλακτική αντίδραση είναι εξαιρετικά σπάνια» αναφέρει η ειδικός.

Τέλος, πολύ λόγος έχει γίνει για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας τύπου Β που δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και θεωρείται προαιρετικό. «Στη χώρα μας είναι πολύ μικρή η επίπτωση της νόσου, γι’ αυτό και δεν έχει μπει στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Νόημα έχει να γίνει κυρίως στον 1ο ή και στον 2ο χρόνο της ζωής, αλλά και σε ορισμένους εφήβους και φοιτητές. Πάντως η συχνότητα εμφάνισης της νόσου μειώνεται», καταλήγει η κ. Τσολιά.

Τι εμβόλια να του κάνω;

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών περιλαμβάνει εκείνα για ηπατίτιδα Β με την 1η δόση να γίνεται από τη γέννηση μέχρι τον 2ο μήνα. Ακολουθούν εκείνα για διφθερίτιδα, τέτανο, ακυτταρικό κοκκύτη, την ινφλουέντζα τύπου B, πολυομυελίτιδα, πνευμονιόκοκκο, όλα από τον 2ο μήνα. Από τον 1ο χρόνο γίνονται αυτά για μηνιγγιτιδόκοκκο, ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά, ανεμοβλογιά, ηπατίτιδα Α. Στα κορίτσια από 11 και άνω γίνεται το εμβόλιο για τον ιό HPV.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT